weblog voeding, gezondheid en milieu


gezonde voeding
 

Help ons door goede artikelen of nieuws te melden. Stuur een mail naar: ugamedia@wirehub.nl
Wij zoeken ook nog vrijwilligers die in het buitenland het lokale nieuws willen volgen voor ons.

Vergroot je kennis van voeding en verbeter daardoor je gezondheid

Kies ook voor 100% natuurlijke voeding, word geen farma en industrie food junkie !
Neem je toekomst in eigen handen, het leven is al kort genoeg....

Informatie op thema ?

Zoek je informatie op thema ? Bezoek dan onze mega naslag site: http://www.fonteine.com


Ga naar het hoofdmenu


 

 

23 aug


Alle lezers een fijn weekend gewenst, ik ga dit weekend met vrienden/familie mijn verjaardag vieren....

Ron


Bioscoop


Animal research is poor science - 29 min

Medical research using animals is scientifically flawed. The physiological differences between animals and humans are so great that it is not possible to accurately apply data gained from laboratory animals to people. Drugs tested on animals are often not applicable or safe for humans, as evidenced by drugs like Eraldin and Opren, which were safety tested and approved on animals but went on to cause serious illness and death in patients. Most human diseases are uniquely human. To develop the safest, most effective treatments requires the study of human cells, tissues and organs. Humane alternatives, without experimenting on animals are possible and get results. The Dr Hadwen Trust has been helping pioneer new medical techniques and treatments for 37 years, without using vivisection. Peter Tatchell interviews Dr Gill Langley, Scientific Director of the Dr Hadwen Trust for Humane Research.


Earthlings

Deze documentaire van 95 minuten laat goed zien hoe de mens is doorgeslagen in zijn hebzucht en
geeft een kijkje achter de schermen bij de dierenhandel, industriŽle boerderijen, medisch en
wetenschappelijk onderzoek.


Controlling Our Food - 109 min

On March 11 a new documentary was aired on French television - a documentary that Americans won’t ever see. The gigantic bio-tech corporation Monsanto is threatening to destroy the agricultural biodiversity which has served mankind for thousands of years.

http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=6262083407501596844


Vaccine Nation - Director's Cut (Gary Null) - 90 min

For most people, vaccinating themselves and their children seems like a good idea. Vaccines are safe, effective and are supposed to protect us against dangerous infectious diseases - Right? Wrong! What you don’t know can harm you or kill you! In this groundbreaking film, you will: * See the truth about the dangers of vaccines and their direct relationship to autoimmune diseases, infections, allergies and a massive increase of developmental learning and behavioral disorders in children, such as Autism. * Discover the truth about the history of vaccines and how they have NEVER been proven to be safe and effective for anyone. * Witness the legacy of governmental deception and cover-ups associated with vaccines. * Learn about the corruption within the scientific community and how vaccine studies are seriously flawed. * You’ll also follow heart-wrenching, real life stories of the parents and children devastated by the effects of vaccines.

http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=6531447125053615129


Televisie


Nova / Den Haag vandaag

'Nee, tenzij' is terecht. Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort heeft zorgvuldig gehandeld toen het besloot bewoners niet meer te reanimeren tenzij ze er uitdrukkelijk om vragen. Dat heeft de inspectie vandaag aan Nova laten weten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg reageert daarmee op de commotie die eerder deze week ontstond toen het beleid van het verzorgingshuis naar buiten kwam. Het 'nee, tenzij' is in verpleeghuizen inmiddels standaard praktijk en verwacht wordt dat verzorgingshuizen binnenkort allemaal dezelfde lijn gaan volgen.

http://player.omroep.nl/?aflID=7714023


Luizen in je drinkyoghurt  - E120

De Kinderen van de Keuringsdienst: E120. Help een luis in mijn yoghurt. Wie niet van aardbeien houdt bijvoorbeeld, kan het beste aardbeiendrinkyoghurt nemen want daar zitten, het woord zegt het al, geen aardbeien in. Het is wel mooi rose rood. Hoe verf je dat dan, zuivelfabrikant, als je er geen aardbeien voor gebruikt? De Kinderen van de Keuringsdienst krijgen de schrik van hun leven. Beesten zijn het die de yoghurt bijkleuren.

http://player.omroep.nl/?aflID=7705777


Tombe 33: Het grootste grafpaleis van Egypte

Het allergrootste graf van Egypte in de vallei der koningen is niet van een farao, maar van een priester: Padiamenopť. Het enorme complex bestaat uit een twintigtal kamers, honderden meters gangen en ligt diep onder de grond. Welke geheimen bewaren de muren van dit grafpaleis?

http://player.omroep.nl/?aflID=7220684


E-Boek


Ontheemde zielen

"Ontheemde zielen ontwaken” is een samenhangende zienswijze van de voortgang van de wetenschap, van Newton, Einstein, kwantum- en postkwantumfysica en laat zien hoe de wetenschap zich voortbeweegt naar een begrip van de kwantum-evolutionaire sprong/transitie rond het jaar 2012. Het boek loopt parallel aan delen van Wilcock's Divine Cosmos en is een indrukwekkend overzicht dat tot stand gekomen is in een verbazingwekkend korte tijd - we wachten nog steeds op de rest van Divine Cosmos- dus dit boek is een essentiŽle aanrader voor 2012-onderzoekers”.

http://www.ronfonteine.com/ontheemdezielen.pdf


Nieuws en artikelen


Preventie van depressie is effectief

In zijn baanbrekende proefschrift Preventing Depression toont Filip Smit aan dat het ontstaan van depressie wel degelijk is te voorkomen. De studie behandelt vier vragen. Hebben we depressiepreventie nodig? Weten we waar te beginnen? Heeft het effect? Is het kosteneffectief? In zijn studie laat Filip Smit zien dat deze vragen niet los van elkaar kunnen worden beantwoord. Aan de hand van een aantal voorbeelden geeft hij aan dat het mogelijk is het risico op het ontstaan van depressie met 30% te verminderen. Dit betekent niet alleen een vermindering van menselijk lijden, maar ook een vermindering van de kosten die de gevolgen van depressie voor de samenleving met zich meebrengt.

http://www.trimbos.nl/default23585.html?back=97&date=1


Melk en kaas niet goed voor de botten - de osteoporose mythe

Bij de mens kan een hoge inname van calcium, zuivelproducten (melk/kaas) een down regulatie te weeg te brengen met uiteindelijk een negatief resultaat. Het is opvallend dat botontkalking of liever gezegd osteoporose het meest voorkomt in landen waar consumptie van zuivelproducten en calcium en eiwitrijke voeding juist erg hoog is, waardoor het magnesium gehalte te laag wordt. Uit onderzoek van de Harvard Medical School gepubliceerd in "American Journal of Public Health 1997 87(^) 991-0997" waarbij 120.000 vrouwen gedurende 12 jaren werden gevolgd, bleek dat bij vrouwen die minimaal twee glazen melk per dag dronken 45% meer heupfracturen op latere leeftijd en osteoporose voorkwamen vergeleken met de andere deelnemers.

http://www.fonteine.com/osteoporose_zuivel.html


Opgewarmde spaghetti blijkt krachtmiddel tegen ziekten

Dat rode tomaten gezond zijn, is algemeen bekend. Spaghettisaus met tomaten blijkt nu nog gezonder, als het een paar keer wordt opgewarmd met extra olie. In tomaten zit lycopeen, een anti-oxidant waarvan eerder bewezen is, dat kanker en andere chronische ziekten kan voorkomen. Het gaat ook hartziekten en diabetes tegen.

http://www.elsevier.nl/web/10200385/Lifestyle/Gezondheid-Gezin


‘Medische noodzaak’ vermelden op recept

Bij het voorschrijven van medicatie mag alleen afgeweken worden van de lijst van ‘voorkeurs’geneesmiddelen, als de medicijnen op deze lijst medisch niet verantwoord zijn voor de patiŽnt. En er andere geneesmiddelen noodzakelijk zijn. Hoe nu te handelen in dergelijke gevallen? Een patiŽnt heeft alleen nog recht op vergoeding van een bepaald label/merk medicijn als dat door de zorgverzekeraar is aangewezen als een te vergoeden geneesmiddel. Dat is het gevolg van de invoering van het zogenaamde preferentiebeleid. Op het moment dat er afgeweken wordt van het voorschrijven van het preferente merk/label, dan verzoeken de meeste zorgverzekeraars om de term ‘medische noodzaak’ op het recept te vermelden. Eenvoudig uitgedrukt: Staat het voorgeschreven geneesmiddel niet op de lijst van te vergoeden medicijnen, dan is het noodzakelijk dat er op het recept staat ‘medisch noodzakelijk’, indien de patiŽnt de medicijnen vergoed wil krijgen.


Igz - verzorgingshuis PGB handelde niet onzorgvuldig, toch kritiek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert geen ernstige onzorgvuldigheden in de verandering van het reanimatiebeleid van St. Pieters en Bloklands Ziekenhuis (PGB). Toch vindt de inspectie dat in de communicatie over dit beleid aan de bewoners de toevoeging van het leeftijdscriterium onjuist is. Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd. Ook is het gevoerde 'nee-tenzij'- beleid van het PGB niet in overeenstemming met wat gebruikelijk is bij de behandelaars/huisartsen in verzorgingshuizen. De inspectie vindt dat de NVVA, LHV en de brancheorganisatie Actiz samen tot een eenduidig beleid voor reanimatie voor bewoners in verzorgingshuizen moeten komen. Op dit moment hanteren de beroepsgroepen en brancheorganisatie verschillende uitgangspunten.

De IGZ stelt dat het conform de Kwaliteitswet juist is dat protocollen regelmatig geŽvalueerd en zo nodig bijgesteld worden. Het evalueren van het reanimatiebeleid in het St Pieters en Bloklands gasthuis (PBG) is in die lijn zorgvuldig. Dit geldt ook voor het verbeteren van de registratie in het zorgdossier van de wensen van bewoners om wel of niet gereanimeerd te worden. PGB heeft de verandering van het reanimatiebeleid in gang gezet op basis van juridisch advies en na overleg met de cliŽntenraad en de bewoners.

De IGZ heeft wel twee kritiekpunten:
1. De brief die PGB naar bewoners en familie heeft verzonden op 30 juni jl. is onzorgvuldig geformuleerd. De directie wekte in de brief de indruk dat reanimatie bij personen boven de 70, die ook verschillende aandoeningen hebben, niet zinvol is. Dit is onjuist en kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd.
2. Het al of niet reanimeren is een individuele beslissing van een bewoner van een verzorgingshuis. De bewoner moet hierover goed geÔnformeerd zijn. De behandelaar, in dit geval de huisarts adviseert de bewoner over de noodzaak van al dan niet reanimeren. Een zorginstelling moet weten of de bewoner gereanimeerd wil worden. Dit moet vastgelegd zijn in het zorgdossier. Als de wens om wel of niet gereanimeerd te worden niet bekend is bij de huisarts of niet is vastgelegd in het zorgdossier, dan moet de zorginstelling handelen volgens goed hulpverlenerschap. Dit betekent een 'ja-tenzij'- beleid Het 'nee-tenzij' beleid van het PGB volgt hier niet het beleid van de landelijke huisartsen vereniging (LHV) huisartsen die het 'ja-tenzij'- beleid hanteert.

Op 16 augustus 2008 is het reanimatiebeleid van het PGB te Amersfoort bekritiseerd in een landelijk dagblad. De daarop volgende dagen werd het beleid ook bekritiseerd in andere media en werden er Kamervragen gesteld. De IGZ heeft onderzocht of de veranderingen van het reanimatiebeleid in het PGB zorgvuldig tot stand zijn gekomen.

 

Kortom het opgedrongen euthanasiebeleid van deze toko blijkt legaal te zijn, overheid (AOW potje) en pensioenfondsen ook weer blij, niet reanimeren is eigenlijk een slimme manier om te vergrijzing betaalbaar te houden en niemand heeft dat blijkbaar door....... ik moet een beetje denken aan die film "Logan's Run", we zouden allemaal toch eens 100 worden, dan heb je als overheid toch echt een probleem....welkom in bioindustrie Nederland waar je als burger alleen meedoet als melkkoe.....en vergeet niet dat wij ook een keer oud en kwetsbaar zijn !

Ron


Internationaal nieuws & informatie


Eating red meat during adolescence might heighten the risk of breast cancer

Many adolescent women shun red meat, driven by the lure of clothes-hanger figures and runway looks. But for those who don't, here's a reason to reconsider: Eating a lot of red meat during adolescence may increase the risk of breast cancer among premenopausal women, a new study reports.  The findings are based on a study published in a recent issue of Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention conducted by Dana-Farber oncologist Lindsay Frazier, MD, Sc M, and colleagues at the Harvard School of Public Health and Harvard Medical School. Red meat consumption during adulthood has been previously shown to spur hormone-fueled breast cancer in women ages 26 to 46. The new study is the first prospective study to show a connection between a diet high in red meat during adolescence and the development of pre-menopausal breast cancer. A prospective analysis is an investigation that follows a group of women over time instead of establishing a link through medical records of past diagnoses.


Researchers discover scent of skin cancer

According to new research from the Monell Center, odors from skin can be used to identify basal cell carcinoma, the most common form of skin cancer. The findings, presented at the 236th meeting of the American Chemical Society, may open doors to development of new methods to detect basal cell carcinoma and other forms of skin cancer. The researchers sampled air above basal cell tumors and found a different profile of chemical compounds compared to skin located at the same sites in healthy control subjects. "Our findings may someday allow doctors to screen for and diagnose skin cancers at very early stages," said Michelle Gallagher, PhD. Human skin produces numerous airborne chemical molecules known as volatile organic compounds, or VOCs, many of which are odorous. In the study presented at the ACS, the researchers obtained VOC profiles from basal cell carcinoma sites in 11 patients and compared them to profiles from similar skin sites in 11 healthy controls. Both profiles contained the same array of chemicals; the difference involved the amounts of specific chemicals – some were increased and others decreased in samples from basal cell carcinoma sites. The researchers plan to characterize skin odor profiles associated with other forms of skin cancer, including squamous cell carcinoma and melanoma, the most serious form of skin cancer. To identify changes related to cancer, the researchers first needed to identify a normative profile for VOCs and to determine whether this profile varies as a function of age, gender or body site.


New test to diagnose osteoarthritis early

A newly developed medical imaging technology may provide doctors with a long-awaited test for early diagnosis of osteoarthritis (OA), scientists from New York reported today at the 236th National Meeting of the American Chemical Society. By far the most common form of arthritis, OA is a bane of the Baby Boom generation, causing joint pain and disability for more than half of those over 65 – nearly 21 million people in the United States.


Are your eyes a window to diabetes-related health issues?

Scientists at Aston University in Birmingham, UK are carrying out a unique study using the eyes to detect early signs of health problems which could lead to diabetes, and they’re looking for volunteers to help. A team of scientists from Aston’s Ophthalmic Research Group (ORG) are looking for healthy 20-65 year olds to take part in a free health check - results of which could help in detecting risk for diabetes or early diabetic changes. The scientists are particularly interested in the differences in these factors between the South Asian community and Caucasian population in Birmingham. People who sign up for their free health check will undergo a simple ultrasound test (to assess cardiovascular health), an eye test (to measure blood flow and blood vessel diameter) and a blood test (to check for glucose and cholesterol levels). Researchers (led by Ophthalmology lecturer Dr Doina Gherghel) would like to test South Asian (Indian, Sri Lankan, Pakistani and Bangladeshi) or Caucasian people, with or without a family history of diabetes in one or both parents.


Stem cell indicator should boost bowel cancer survival rates

Scientists have developed a more accurate way of identifying aggressive forms of bowel cancer, which should improve both treatment and survival. The UK-led team, headed by scientists from Durham University and the North East England Stem Cell Institute, (NESCI*), studied tissue samples from 700 colorectal (bowel) cancer patients and tracked their progress. They found that patients who had a stem cell marker protein called Lamin A present in their tissue were more likely to have an aggressive form of the disease. The team concluded that if the marker is detected in the early forms of colorectal cancer, these patients should be given chemotherapy in addition to the surgery normally offered to ensure a better survival predicament. The team now aims to develop a robust prognostic tool for use in the health service.


Nyenrode University focus on sustainability in the horticultural industry

On October 2 2008 the Dutch Nyenrode University will bes tarting the new Marketing Services and Legal Ethics module within the framework of the NyVU Executive MBA program that focus on the horticultural industry.

http://www.floracultureinternational.com/index.php?option=com_content

xxx


 

 

 


22 aug


Bioscoop


Food as Medicine  - 103 min

This is Jerry Brunetti's highly informative video lecture Food as Medicine (2005) where he lays out his experience with terminal cancer which he successfully overcame with eating healthy and different food than he used to eat until then. In 1999 he was diagnosed with Non-Hodgkin's Lymphoma and given 6 months to live. He did not submit to chemotherapy, but rather, developed his own unique dietary approach to enhance his immune system. Jerry shares his personal experiences and provides his recipe for healthy living. You will learn about the crucial importance of minerals, which foods to choose for your best health requirements and what to avoid. After viewing this fascinating lecture you'll realize the remarkable value of food in building good foundations, and providing buffers, to keep your body healthy. 3h long. A must see for everyone. Food as Medicine features: -The power of pigments -Make your plate a rainbow. -Protection from cruciferous vegetables. -The good oils. -Fabulous fermentation. -Eggs-The ultimate food. -Butter vs. Margarine-The power of raw milk. -What major minerals do-Calcium, Magnesium, Potassium, Phosphorous and Sulfur. -The trace mineral catalysts-Copper, Manganese, Zinc, Boron and Iron. -The forgotten five-Iodine, Molybdenum, Cobalt, Selenium and Chromium.

Tip: Andrť Plomp


Televisie


Klootwijk aan zee

Vissers van Urk hebben me van hem verteld. Ze spreken vol bewondering over een buitenlander. En dat doen Urkers niet gauw. Ze zwijgen graag. Maar over Flemming, een Deen willen ze wel getuigen. Ik ga hem opzoeken. In Denemarken. Flemming is een genie, zegt Urk en langs de hele Europese kust hoor je dat beamen. Hij maakt visnetten. De slimste netten, waarmee het goed vissen is met aanzienlijk minder brandstof. En aan Flemming is iets heel bijzonders. Hij bedenkt de beste netten, maar heeft nog nooit van zijn leven vis gevangen. Terug in de mode bij Nederlandse vissers is een dubbel net achter hun schip. Twinrig heet het net en het bestaat al meer dan 50 jaar. Het is opnieuw ontdekt en in Denemarken verbeterd omdat je er veel minder paardenkracht voor nodig hebt. Veel Nederlandse vissers zijn paardenkrachtverslaafd. Maar kracht is duur geworden. Ze moeten afkicken van de pk’s. Een onderwatercamera om te filmen wat het net doet met de vis en de vis met het net. Het is haast niet te geloven. Al eeuwen wordt met netten gevist maar niemand weet precies hoe een net een vis vangt. Niet de visser en niet de nettenmaker. Visnetten worden voor een groot deel met de hand in elkaar gezet zoals mijn moeder mijn zus een jurk naaide. Die jurk paste perfect, maar een visnet, je moet maar afwachten of het de vissen past. Honderden uren werk zit er in en toch weet je niet wat al dat werk precies oplevert.

http://player.omroep.nl/?aflID=7713991
http://www.klootwijkaanzee.nl/


Over mijn lijk

Een extra lange aflevering van Over Mijn Lijk. Hoe gaat het nu met Emmy, Gwendo, Karina,
Margreet en de vrouw van Patrick, Quinta?

http://player.omroep.nl/?aflID=7705730


Boek


Thuisdokteren - spoorboekje voor alledaagse klachten

ISBN 9789086800926

Moet ik naar de huisarts of kan ik nog even wachten? Veel mensen zullen deze vraag van tijd tot tijd stellen. In dit nieuwe boek in waaiervorm (44 bladen met een pin er doorheen) is op basis van de ervaringen van tientallen huisartsen, in spoorboekvorm opgeschreven wat u kunt doen bij 40 veelvoorkomende klachten en kwalen. Het waaiertje geeft enerzijds aan wat u zelf kunt doen bij 'gewone aandoeningen', anderzijds wordt precies beschreven wanneer een bezoek aan de huisarts wel gewenst is. Klachten die behandeld worden betreffen o.a. rugpijn, griep, hoesten, vermoeidheid en hoofdpijn, maar ook klachten bij kinderen. De klachten zijn alfabetisch gerangschikt en uiteraard bevat de waaier een register. De adviezen in het waaiertje sluiten naadloos aan bij de richtlijnen die de Nederlandse huisartsen gebruiken (de NHG-standaarden). De waaier is samengesteld onder redactie van Dr. Paul van Dijk, huisarts te Zaltbommel en is in de boekhandel verkrijgbaar voor euro 9,95.


Nieuws en artikelen


Stroom uit water

Elektrische laders die werken met windenergie, zoals de Hymini, bestaan al langer. Maar nu is er ook een manier om met waterkracht je telefoon, MP3-speler of andere kleine apparaten van stroom te voorzien. De Pico Hydroelectric Generator bestaat uit een autodynamo (inclusief spanningsregelaar) waarop een schoepenrad is gemonteerd. Het geheel zit in een emmer die via een toevoerleiding wordt voorzien van waterdruk, afkomstig van een hoger gelegen gedeelte van een beekje. De waterkracht doet de generator ronddraaien waardoor die elektriciteit opwekt.

http://www.i-trixx.com/nl/ezine/itx080820_146.htm
http://www.aidg.org/component/option,com_jd-wp/Itemid,34/p,1136/
http://web.media.mit.edu/~nathan/nepal/ghatta/alternator.html
http://marco.hebing.net/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=48
http://www.zelfbouw-groenestroom.nl/

Marjan


Luizentip - slaolie met een lepel petroleum

Beste Ron,

omdat inmiddels de hoofdluis immuun is geworden voor de chemische middelen,een recept goedkoop en simpel uit grootmoedertijd:meng twee eetlepels slaolie met een lepel petroleum( het liefst geurloos)Masseer
dit mengsel in de hoofdhuid en haren en bind dit vast met een stevige handdoek om het hoofd.Laat alles een nacht inweken .De olie weekt dan de luizeneitjes( neten) los en de petroleum doodt de luizen en neten.De
volgende dag wassen met soda en groene zeep( ontvetten),daarna nog eens met een goede shampoo en cremespoeling en kammen maar!( voor lang haar het dubbele recept)

Vriendelijke Groet
Esther ( moeder van vier dochters met lang haar)


Kwetsbare landen onvoldoende vertegenwoordigd in klimaatonderhandeling

Landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, zijn het minst gerepresenteerd in de huidige VN klimaatonderhandelingen. Uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie ICCO blijkt dat het aantal afgevaardigden van G8 landen bij de laatste drie klimaatconferenties in totaal bijna vijf keer zo hoog was als dat van landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Zo stuurde Groot BrittanniŽ gemiddeld 1,05 afgevaardigde per 1 miljoen inwoners naar de laatste drie klimaattoppen. Het kwetsbare India slechts 0,02. Nederland stuurde er nog meer dan Groot BrittanniŽ: namelijk 1,8 personen per 1 miljoen inwoners. Hoewel deelnemende landen maar ťťn stem per land mogen uitbrengen, gaat het bij klimaatonderhandelingen om mťťr dan stemmen alleen, betoogt ICCO. "De coŲrdinatie met bondgenoten tijdens de conferentie is erg belangrijk net als debatteren met tegenstanders en het verkrijgen van actuele informatie", aldus Inge Vianen, beleidsadviseur op het gebied van klimaat bij ICCO. Klimaatverandering heeft een verwoestend effect op veel van 's werelds armste landen. Droogte, overstromingen en onvoorspelbaar weer leiden tot noodsituaties. In Sub Sahara Afrika lopen 182 miljoen mensen deze eeuw nog het risico te overlijden aan ziekten die direct gelinkt kunnen worden aan klimaatveranderingen. Arme landen zoals India ontbreekt het simpelweg aan capaciteit om zich te weren tegen klimaatveranderingen. ICCO is op dit moment aanwezig bij klimaatonderhandelingen in Accra, Ghana. Deze onderhandelingen zijn voorbereidend op de klimaattop in Kopenhagen in 2009. In Ghana wordt onder andere gesproken over het voorkomen van verdere ontbossing. ICCO wil zich inzetten voor een akkoord dat rechtvaardig is voor ontwikkelingslanden en dat er tegelijkertijd voor zorgt dat de wereldwijde temperatuurstijging onder de twee graden Celsius blijft.


Stop de foute bontjas en al het dierenleed dat er aan hangt

Elk jaar worden meer dan 50 miljoen dieren gedood..., gewoonweg om de mens te 'kleden'. Om je een idee te geven… Om een pelsmantel te maken, heb je 12 tot 15 lynxen nodig, 10 tot 15 wolven of coyotten, 15 ŗ 20 vossen, 60 tot 80 nertsen, 27 tot 30 wasberen, 10 tot 12 bevers en 60 tot 100 eekhoorns, enzovoorts. Meer dan 45 miljoen dieren worden wereldwijd in de meest erbarmelijke omgevingen in kooien grootgebracht. We hebben het onder andere over wabeerhonden, konijnen, vossen, nerts en chinchilla's. Eenmaal volwassen worden ze natuurlijk gedood. Het doden is ťťn ding, de manier waarop iets totaal anders.

http://www.dimschool.be/nieuws/bericht.aspx?id=689

Marjan


Internationaal nieuws & informatie


Calcium’s Possible Role In Alzheimer’s

A new study in mice finds that plaques associated with Alzheimer’s wreak havoc on calcium’s role in cell signaling. Careful journalists write that Alzheimer’s disease is associated with the characteristic plaques in patients’ brains, never that it’s caused by those plaques.

http://www.sciencenews.org/view/generic/id/34602/title/Calcium


Bone marrow stem cells may help control inflammatory bowel disease

Massachusetts General Hospital (MGH) investigators have found that infusions of a particular bone marrow stem cell appeared to protect gastrointestinal tissue from autoimmune attack in a mouse model. In their report published in the journal Stem Cells, the team from the MGH Center for Engineering in Medicine report that mesenchymal stem cells (MSCs), known to control several immune system activities, allowed the regeneration of the gastrointestinal lining in mice with a genetic mutation leading to multiorgan autoimmune disease. “Our findings suggest that MSC therapy could become a useful treatment for inflammatory bowel disease,” says Biju Parekkadan, PhD, of the Center for Engineering in Medicine, the paper’s lead author. “Several previous studies have observed these cells’ ability to inhibit specific subsets of T cells and relieve symptoms in particular autoimmune disorders. But this is the first demonstration of their ability to suppress a broad-based autoimmune reaction and protect gastrointestinal tissue.”  Autoimmune disease occurs when the immune system loses control over lymphocytes (white blood cells) that attack an individual’s own tissues. Treatments for these diseases – more than 80 conditions, ranging from type 1 diabetes to rheumatoid arthritis to gastrointestinal disorders like Crohn’s disease – are primarily directed against symptoms; and even those that target the immune system do not completely suppress the out-of-control response. Found in the bone marrow, MSCs give rise to tissues supporting blood cell development and secrete factors that can modulate several immune system activities. Their use has recently received FDA approval to treat severe graft-versus-host disease in children.

http://www.mgh.harvard.edu/news/PRPreview.aspx?PageID=68


One Sleepless Night Increases Dopamine in the Human Brain

Just one night without sleep can increase the amount of the chemical dopamine in the human brain, according to new imaging research in the August 20 issue of The Journal of Neuroscience. Because drugs that increase dopamine, like amphetamines, promote wakefulness, the findings offer a potential mechanism explaining how the brain helps people stay awake despite the urge to sleep. However, the study also shows that the increase in dopamine cannot compensate for the cognitive deficits caused by sleep deprivation. “This is the first time that a study provides evidence that in the human brain, dopamine is involved in the adaptations that result from sleep deprivation,” said Nora Volkow, MD, director of the National Institute on Drug Abuse, who led the study.  Volkow and colleagues found that in healthy participants, sleep deprivation increased dopamine in two brain structures: the striatum, which is involved in motivation and reward, and the thalamus, which is involved in alertness. The researchers also found that the amount of dopamine in the brain correlated with feelings of fatigue and impaired performance on cognitive tasks. “These findings suggest dopamine may increase after sleep deprivation as a compensatory response to the effects of increased sleep drive in the brain,” said David Dinges, PhD, at the University of Pennsylvania School of Medicine, an expert unaffiliated with the study. “The extent to which this occurs may differentiate how vulnerable people are to the neurobehavioral effects of sleep loss,” Dinges said.

http://www.sfn.org/?pagename=news_081908


 


21 aug


Bioscoop


Are Food Makers Lying? Fake Fiber, Nutrition by NatalieCoping With Stress - Biofeedback: Self-Mastery Beyond Pills

Stress is ubiquitous and on the rise. How we learn to manage it can have profound effects on our health and well being. This series explains how our bodies experience stress and demonstrates effective strategies to help you thrive in a fast-paced world. On this edition, Richard Harvey discusses strategies to reduce stress beyond medication.

http://www.youtube.com/v/iup0msVJeAI


Rheumatoid Arthritis

Rheumatoid arthritis affects 1.3 million Americans. Research advances and drug development have helped control this chronic disease. Noted UCLA Rheumatology expert Dr. Michael Weisman, presents an update on the latest treatments in the first of two lectures.

http://www.youtube.com/v/djZfEi-ztVQ
http://www.youtube.com/v/bjzMylQeor4


Boek


The Atlas of Food (Second Edition) - Who Eats What, Where and Why

atlasfood.jpg (9319 bytes)

Erik Millstone and Tim Lang

ISBN: 9781844074990

Now completely updated, this award-winning atlas maps every aspect of the food chain, from farming, production and retail to the food on our plates. It also investigates how, in an era of new technologies, globalized food trade and even plentiful supply, millions remain hungry.

Topics include:
* Prices and Shortages
* Malnutrition
* Dietary Changes and Increasing Obesity
* Climate Change Impacts
* Industrial Farming
* Live Animal Trade
* GM Crops
* Fertilizers and Pesticides
* Organic Farming
* Land Ownership
* Trade Justice
* Fast Food and Additives

http://www.earthscan.co.uk


Televisie


Zembla - Tienerdealers

Een jaar geleden werd Pascal Keijzer vermoord. Pascal was zestien jaar en handelde in harddrugs. Tijdens een drugsdeal werd hij in zijn nek gestoken en daarna een paar keer met een auto overreden. De subcultuur waar Pascal deel van uitmaakte wordt onderzocht. Een wereld van hardcore, geweld en piepjonge drugsdealers. Veel van zijn vrienden en leeftijdgenoten gebruiken speed, xtc of cocaÔne. De dood van Pascal lijkt niet op zichzelf te staan.

http://player.omroep.nl/?aflID=7713945


't Zal je maar gebeuren

Vermoord in de huwelijksnacht. Van droombruid tot weduwe in ťťn nacht. Wat lijkt op het scenario van een horrorfilm, is de bittere werkelijkheid voor de 28-jarige Nina Sandmann in Zuid-Afrika. In de honeymoonsuite tijdens de huwelijksnacht wordt voor de ogen van de bruid op kille wijze haar kersverse echtgenoot, de Nederlander Mark Sandmann (27) vermoord. Wat als een droombruiloft begon, eindigt in een nachtmerrie.

http://player.omroep.nl/?aflID=6090943


Nieuws en artikelen


Kijk verder dan de neus lang is, voor antiwak is de wereld simpel zwart-wit

In Medisch Contact van 15 augustus 2008 staat een ingezonden brief, onder de titel "Op naar een volledig verbod" door de keuringsarts Ank Bolier-de Vries. In de brief reageert ze op de kortzichtige opstelling onder dezelfde titel van de voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, Dr Cees Renckens.

http://www.iocob.nl/nieuws/kijk-langer-dan-de-neus.html

xxx


Slechte resultaten met dichloorazijn therapie bij kanker

Naar aanleiding van mijn eigen, zeer goede ervaring met dichloorazijn bij de behandeling van mijn eigen prostaatkanker, heb ik met ongeveer 80 mensen met kanker verhalen uitgewisseld. Van deze 80 mensen heb ik van zes mensen een medisch helder bericht gehad hoe het hen is vergaan. Zij hebben het dichloorazijn meerdere keren ingenomen in voldoende hoge dosis om een krachtig effect te mogen verwachten.

Helaas had geen van deze mensen de volledige genezingsreactie die ikzelf heb mogen ervaren. Er was bij drie mensen zelfs geen enkele reactie van de kanker. Bij drie andere mensen was er een gedeeltelijke reactie van de kanker.

Dichloorazijn therapie resultaten (met hoge doses dichloorazijn)

 • Ikzelf genezen, sinds 6 maanden geen spoor meer van kanker
 • Drie andere mensen - eerst beetje beter, dan weer achteruitgang
 • Weer drie andere mensen - Geen enkel effect, kanker groeit gewoon door

Ondanks de hogere dosis van 90 mg per kilo (soms 60 mg per kilo) lichaamsgewicht die allen gebruikten zijn deze resultaten vergelijkbaar met die uit de Verenigde Staten, waar 25 mg per kilo lichaamsgewicht dichloorazijn werd gebruikt. (thedcasite.com) Ik kreeg van niemand een plotselinge ernstige bijwerking gemeld. Bij 1 iemand is de ernstige bijwerking opgetreden van tintelingen in vingers en tenen en spierschokken aan de voeten en onderbenen. Echter, deze bijwerking trad geleidelijk op, bij het steeds weer nemen van dichloorazijn. Wegens de relatief goede reactie van de kanker wilde deze persoon, tegen medisch advies in, toch doorgaan met de dichloorazijn behandeling. De kwaliteit van leven was verder goed, en in het licht van de dood zal een ieder hiervoor begrip moeten hebben. Zou deze persoon net zoals ikzelf zijn genezen van kanker, zodat met de dichloorazijn behandeling kan worden gestopt, dan zou deze bijwerking in de loop van maanden tot een jaar langzaamaan weer verdwijnen.

Lees verder op
http://www.fonteine.com/dca_kanker.html

Wim Huppes


Big pharma kaatst de bal weer terug

Inkoopbeleid verzekeraars moet inzichtelijker

Het inkoopbeleid van zorgverzekeraars ten aanzien van farmaceutische hulp en de kwaliteit van de gecontracteerde farmaceutische zorg is voor de consument niet inzichtelijk. Hierdoor kan de consument geen bewuste keuze maken tussen de verschillende verzekeraars. Er moet meer kwaliteitsinformatie komen, zeker omdat zorgverzekeraars nog meer vrijheid krijgen om kostenbesparingen te realiseren. Dit valt af te leiden uit een onderzoek door onderzoeksbureau SEOR-ECRi, verbonden aan de Erasmus Universiteit, in opdracht van Nefarma. Uit het onderzoek blijkt dat zorgverzekeraars in toenemende mate gebruik maken van de wettelijke mogelijkheden die ze hebben om scherp in te kopen. Zo wijzen verzekeraars binnen bepaalde groepen van geneesmiddelen zogeheten preferente geneesmiddelen aan die verzekerden volledig vergoed krijgen. Ook maken ze in de overeenkomsten met huisartsen en apothekers aanvullende afspraken over het voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen.


Thuiszorg zorgt het beste voor eigen bestuursleden

Vier van de tien bestuurders van thuiszorgorganisaties verdienen meer dan 186 duizend euro, het salaris van de minister-president. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Socialistische Partij, die er schande van spreekt dat thuishulpen ondertussen salaris moeten inleveren, of ontslagen worden.

http://www.volkskrant.nl/economie/article1057556.ece/Thuiszorg_beter_betaald_dan_premier

Marjan

Als een thuiszorgorganisatie bestuurders meer betaalt dan het ministersalaris, moet hun vergunning worden ingetrokken om AWBZ-zorg te verlenen. Dat stelt de SP nu blijkt dat bij 66 onderzochte thuiszorgorganisaties 64 bestuurders het afgelopen jaar meer verdienden dan de premier. Het voorstel van het kabinet is dat er een ‘code’ moet komen. SP-fractieleider Agnes Kant: “Dat is vrijblijvende, ineffectieve symboolpolitiek. Er moeten harde grenzen worden gesteld.”


Rechter: niks mis met beleid goedkope medicijnen

Het nieuwe 'preferentiebeleid' waarbij zorgverzekeraars bij diverse veelgebruikte medicijnen alleen de goedkoopste variant vergoeden, hoeft niet op de helling. Dat heeft rechter bepaald in een zaak tussen Mediq Apotheken en zorgverzekeraar UVIT. De nieuwe werkwijze zou de autonomie en de beslisruimte van de apotheker aantasten. Volgens de rechtbank gaat dat argument niet op, omdat artsen in geval van medische noodzaak toch kunnen kiezen voor een duurder middel dat niet op de preferentielijst van de zorgverzekeraar staat. De Consumentenbond steunt het preferentiebeleid, dat alle zorgverzekeraars sinds begin juni hanteren. Het gaat om een totale besparing van € 350 miljoen op jaarbasis en de kwaliteit is niet in het geding, want de goedkopere medicijnen werken net zo goed als de duurdere varianten. Belangrijk is wel dat zorgverzekeraars hun klanten goed informeren en dat de besparing leidt tot lagere premies.


Veel allochtonen zijn te dik

Minderheden meer gewicht. Overgewicht bij Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers en het belang van integratiefactoren.

Enkele conclusies:

 • Bij een Body Mass Index (BMI) van 25 en hoger wordt gesproken van overgewicht. Volgens deze index is meer dan de helft van de Turken (55%), Marokkanen (51%) en Antillianen (50%) te zwaar. Bij Surinamers en autochtonen ligt dit aandeel rond de 45%.
 • Grote verschillen doen zich voor bij de ouderen. Van de Turkse 55-plussers heeft 83% een BMI hoger dan 25. Bij Marokkaanse 55-plussers is dit 78% tegen 60% van de autochtone 55-plussers.
 • Terwijl bij mannen vaak sprake is van overgewicht (BMI tussen 25 en 30), is bij ongeveer een kwart van de allochtone vrouwen sprake van obesitas (BMI van 30 of meer). Onder Antilliaanse vrouwen is dit aandeel 25%, onder Creools-Surinaamse vrouwen 24% en onder Turkse vrouwen 21%, tegen 12% onder autochtone vrouwen.
 • Allochtonen van de tweede generatie en allochtonen die de Nederlandse taal goed beheersen en vaak met autochtonen omgaan hebben dezelfde kans op een hoog BMI als autochtonen. Integratie in de Nederlandse samenleving lijkt een gunstig effect te hebben op gewicht.

Reanimatiebeleid voor kwetsbare ouderen zorgvuldig onderbouwd

In discussies naar aanleiding van recente berichtgeving in de pers over het maken van afspraken met bewoners in verzorgingshuizen omtrent wel of niet reanimeren wordt met regelmaat naar het standpunt van de NVVA (de beroepsvereniging van verpleeghuisartsen en sociaal geriaters) en ActiZ, als vertegenwoordiger van de verpleeg- en verzorgingshuizen, gevraagd. Dit omdat een "Nee, tenzij.."-beleid in verpleeghuizen veel voorkomt. Veel mensen die zijn opgenomen in verpleeghuizen maken in overleg met de verpleeghuisarts de beslissing niet gereanimeerd te willen worden, omdat bij een "geslaagde reanimatie" naar verwachting onvoldoende kwaliteit van leven behouden wordt. In het gesprek met de verpleeghuisarts komt aan de orde wat de wensen van de patiŽnt zijn en wat de te verwachten effecten van reanimatie zijn. Dit is een continu proces: wanneer er veranderingen in de toestand van de patiŽnt zijn, vindt dit gesprek opnieuw plaats. Omdat de uitkomst van een dergelijk overleg op patiŽntniveau meestal leidt tot een niet-reanimeren besluit, geldt in (delen van) de verpleeghuizen vaak een "Nee, tenzij..."-beleid, opdat de verpleging niet zal overgaan tot basale reanimatie in gevallen waar deze reanimatie ongewenst is. Het aanzienlijk kleinere aantal mensen dat wel gereanimeerd wil worden is relatief eenvoudig te registreren, zodat hun wens bij het verplegend en verzorgend personeel bekend is. Nu er ook in verzorgingshuizen steeds meer kwetsbare ouderen wonen, willen verzorgingshuizen beleid gaan ontwikkelen ten aanzien van reanimatie. Het noodzakelijk dat kwetsbare bewoners hierover met de behandelend arts (in het algemeen de huisarts) spreken. De behandelend arts kan aan de hand van de medische voorgeschiedenis en de actuele situatie van de patiŽnt een inschatting maken van de haalbaarheid en de te verwachten uitkomsten van reanimatie. PatiŽnten kunnen dan een goede afweging maken en hun wensen ten aanzien van reanimeren laten vastleggen in het zorg/leef- en behandelplan. Uit onderzoek wordt duidelijk dat bij kwetsbare ouderen met veel aandoeningen tegelijkertijd, reanimatie niet meer zinvol is. Bij toch reanimeren wordt slechts in uitzonderlijke gevallen het leven van de betreffende oudere gered. Dit gaat dan vrijwel altijd gepaard met het verlies van belangrijke lichamelijke en geestelijke vermogens, waardoor de kwaliteit van leven substantieel afneemt. De zorgvuldige communicatie met de bewoners en hun vertegenwoordigers over haalbaarheid en wensen, is een cruciaal aspect van het reanimatiebeleid. De wens van de cliŽnt is leidend. Haar of zijn keuze wordt vastgelegd in het zorg/leef- en behandelplan dat in het kader van Verantwoorde zorg is afgesproken.


Tijdloos meubel is milieuvriendelijk

Kies voor tijdloze meubels en zorg dat ze lang mee gaan. Met dit advies van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kan een huishouden het gebruik van energie voor de productie en transport van meubels beperken en het klimaat sparen. Deze zogeheten indirecte energie van meubels bedraagt 8% van de indirecte energie die Nederlandse huishoudens verbruiken. De milieubelasting van meubels zit hem niet zozeer in de gebruiksfase van het meubel, maar veel meer in de energie die voor de productie en het transport van meubels nodig is. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat elk jaar in Europa naar schatting 12 miljoen kasten, 3 miljoen keukens, 21 miljoen stoelen, 7,2 miljoen tafels en 18,4 miljoen matrassen worden weggedaan. Om de hoeveelheid indirecte energie door het gebruik van meubels terug te dringen, kunnen consumenten keuzes maken bij de aanschaf. Zo is het belangrijk dat zij kiezen voor meubels die lang meegaan, van goede kwaliteit. Een 'tijdloos' product gaat vaak langer mee, aangezien het minder trendgevoelig is. Ook milieuvriendelijk: lichtgewicht meubels en bouwpakketmeubels, deze meubels vergen minder transportenergie. Of een tweedehandsmeubel kopen, het liefste in de buurt. Daarnaast hangt de milieubelasting van het meubel af van het materiaal waarvan het gemaakt is. Voor veel materialen is er een alternatief dat minder milieubelastend is. Hout bijvoorbeeld is een populair materiaal. De consumptie van woninginrichtingsproducten, tuinproducten en doe-het-zelf-klussen zijn verantwoordelijk voor 19 % van het totale Nederlandse houtverbruik. Bij de aanschaf van houten meubilair is een keurmerk voor verantwoord bosbeheer van belang, zoals het FSC keurmerk. Ook is het beter om voor meubels te kiezen van Europees naaldhout dan van tropisch hardhout. Dat is slijtvast genoeg voor de meeste meubels en gebruik van dit hout scheelt ontbossing van de oerwouden .


VIA pakt alcohol- en drugsgebruik buitenlandse uitzendkrachten aan

De VIA, Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars, gaat actief het alcohol- en drugsgebruik onder buitenlandse uitzendkrachten aanpakken. In samenwerking met Roder Consult, adviesbureau op het gebied van alcohol- en drugsproblematiek, is een helder reglement inzake alcohol- en drugsgebruik opgesteld en worden verschillende preventieve activiteiten georganiseerd. Doel is om te voorkomen dat werknemers onder invloed van alcohol en/of drugs de werkvloer betreden. De VIA biedt een breed pakket aan preventiemateriaal in zowel het Nederlands als het Pools, bestaande uit brochures, posters en stickers met duidelijke boodschappen. Er is voor het Pools gekozen omdat op dit moment de meeste buitenlandse werknemers in Nederland van Poolse afkomst zijn en het bestaande materiaal, door de taalbarriŤre, deze groep niet bereikt. Met deze acties werkt de VIA aan een veilige en gezonde werkomgeving en neemt daarnaast de maatschappelijke verantwoordelijkheid om excessen en ongevallen als gevolg van overmatig gebruik van alcohol en/of drugs tegen te gaan.


Internationaal nieuws & informatie


Prof. Banzhaf and his war against the food industry

Recently, Prof. Banzhaf started a movement to use legal action as a weapon against obesity modeled on his earlier successes in using legal action as a weapon against smoking. So far, ten (including two threatened) fat law suits have been successful, and have forced McDonald's, Kraft, KFC, Kelloggs, and other major companies to make significant changes likely to help reduce obesity.

http://www.banzhaf.net

Lawyers Who Battled Big Tobacco Size Up Fast Food Industry
http://www.cbsnews.com/stories/2002/08/08/eveningnews/main518023.shtml


Rice lab finds molecular clues to Wilson disease

Using a combination of computer simulations and cutting-edge lab experiments, physical biochemists at Rice University have discovered how a small genetic mutation -- which is known to cause Wilson disease -- subtly changes the structure of a large, complex protein that the body uses to keep copper from building up to toxic levels. "The protein we study is like a big puzzle," said lead author Agustina Rodriguez-Granillo, the Rice doctoral student in biochemistry and cell biology who carried out the mathematical simulations and laboratory research. "The mutation that causes most cases of Wilson disease is well-known, but our study looks at the overall puzzle to see how such a small mutation can alter the shape and function of such a large and complex protein." The protein in question is called ATP7B, which is a multidomain protein that sits in an internal membrane and regulates the movement of copper atoms inside human cells. Though large quantities of copper can be toxic, our bodies need a small amount for key enzymes involved in, for example, respiration and brain functions. ATP7B acts something like a warehouse manager, locking up bulk quantities of copper and handing it out for use in these proteins. Wilson disease is a genetic disorder that alters the ATP7B protein's ability to work, causing copper to build up to toxic levels in the liver, brain, eyes and other organs. Over time the disease can cause life-threatening organ damage. Wilson disease affects as many as 150,000 people worldwide. The new study is available online from the Journal of Molecular Biology. It focused on the genetic flaw that causes most cases of Wilson disease. That flaw, known as H1069Q, is caused when just one out of the more than 1,400 amino acids in ATP7B is changed. That amino acid is a histidine located at position 1069. In the disease-causing form of the protein, this histidine is replaced with a glutamic acid.

http://www.media.rice.edu/media/NewsBot.asp?MODE=VIEW&ID=11323&SnID=391425055


Obese prostate cancer patients may benefit more from brachytherapy

Brachytherapy, also called seed implants, may be a more beneficial treatment than surgery or external beam radiation therapy for overweight or obese prostate cancer patients, according to a study published in the August issue of the International Journal of Radiation Oncology*Biology*Physics, the official journal of the American Society for Therapeutic Radiology and Oncology.

http://www.astro.org/PressRoom/NewsReleases/2008NewReleases/documents/August1.pdf


Silver is the key to reducing pneumonia associated with breathing tubes

People have long prized silver as a precious metal. Now, silver-coated endotracheal tubes are giving critically ill patients another reason to value the lustrous metal. In a study published in the Aug. 20, 2008 issue of the Journal of the American Medical Association, researchers at Washington University School of Medicine in St. Louis and the NASCENT Investigation Group, report that the silver-coated tubes led to a 36 percent reduction of ventilator-associated pneumonia (VAP). VAP can strike up to 15 percent of people who are intubated to aid breathing and can cause death in an estimated 20 percent to 40 percent of those stricken. "VAP is a relatively common infection and increasingly one caused by antibiotic-resistant bacteria," says the study's lead author, Marin H. Kollef, M.D., a Washington University pulmonary specialist at Barnes-Jewish Hospital. "There have been many attempts to prevent VAP, most of which have revolved around modifying hospital practices. The silver-coated endotracheal tube has an advantage in that it doesn't require any additional effort by nurses, therapists and doctors, who may already be over burdened."  Past efforts to prevent VAP included elevating the head of a patient's bed, repeatedly checking ventilator tubing and emptying condensates, monitoring feeding to prevent reflux into the lungs, frequent handwashing and isolation of infected patients. The silver-coated endotracheal tube is structurally identical to a typical tube, so its adoption would not require any change in standard hospital procedures. Studying 1,509 patients in 54 centers who were intubated for 24 hours or more, the research group found that 7.5 percent of those with uncoated tubes developed VAP. In comparison, 4.8 percent of those with silver-coated tubes developed VAP, a 36 percent reduction.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-08/wuso-sit081808.php


Arsenic Exposure Could Increase Diabetes Risk

Inorganic arsenic, commonly found in ground water in certain areas, may increase the risk of developing type 2 diabetes, according to a study by researchers at the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. The study found that individuals with diabetes had higher levels of arsenic in the urine compared to individuals without diabetes. The results are published in the August 20, 2008, issue of JAMA. “Our findings suggest that low levels of exposure to inorganic arsenic may play a role in diabetes,” said Ana Navas-Acien, MD, PhD, lead author of the study and assistant professor with the Bloomberg School’s Department of Environmental Health Sciences. “While prospective studies are needed to establish whether this association is causal, these findings add to the existing concerns about the long-term health consequences of low and moderate exposure to inorganic arsenic.”  Inorganic arsenic is found naturally in rocks and soils. In the U.S., most exposure to inorganic arsenic comes from contaminated drinking water. Foods such as flour and rice can also provide small quantities of inorganic arsenic, particularly if grown or cooked in areas with arsenic contamination in soil or water. Seafood is a source of organic arsenic compounds that have little or no toxicity.

http://www.jhsph.edu/publichealthnews/press_releases/2008/navas_acien_arsenic.html


 


20 aug


Bioscoop


PETA : Pusher - 2 min

Scott Corbett of Identity Media (www.identityid.com) examines the dark side of the fast food industry in a trio of riveting new spots for PETA's Kentucky Fried Cruelty campaign.


Sally Fallon: The Truth About Soy and Why its Toxic

http://www.youtube.com/watch?v=wF2bS9xCE1o
http://www.youtube.com/watch?v=QTGjnAZ2QBM
http://www.youtube.com/watch?v=dul63NPQ8Ik
http://www.youtube.com/watch?v=OP9TdEsOOCs


Professional Perspectives: Fluoride in Tap Water

Part of a new series of "Professional Perspectives" on Fluoride. In this short video, Dr. Bill Osmunson -- a general and cosmetic dentist -- explains why he is now concerned about fluoride and water fluoridation.

http://www.youtube.com/v/_Ys9q1cvKGk


Boek


Frontiers in Celiac Disease - A Fasano, R Troncone, D Branski

celiac.jpg (3754 bytes)

ISBN-13: 978-3-8055-8526-2

An overview of the latest findings on gluten intolerance, an evolutionary dietary issue turned world-wide public health problem and one of the most common lifelong diseases. Celiac disease (CD) is a digestive disease that affects up to 1% of the population. People with CD cannot tolerate gluten, a protein found in most grains; if digested, gluten damages the small intestine and thus interferes with the absorption of nutrients from food. Gluten intolerance is as much a genetic disorder as it is a demonstration of evolution in action: the introduction of wheat, rye and barley to our diet is a relatively recent event and the successful and harmless digestion of grain requires a genetic predisposition that has not developed in all humans.

Untreated CD can have serious long-term consequences, including malnutrition, infertility and cancer. Frontiers in Celiac Disease attempts to answer some of the most pressing and interesting questions surrounding the genesis, treatment and epidemiology of CD. The contributors are world-renowned opinion leaders, their expertise has been assembled here to provide a comprehensive overview of the current knowledge containing articles on: history, strategies for prevention, development of vaccines, current therapies, current guidelines for diagnosis and treatment as well as treatment alternatives to a gluten-free diet. A valuable reference for basic and translational scientists, this book also serves as a practical resource to healthcare professionals, including general practitioners, subspecialists, dieticians, nutritionists, nurses and nurse practitioners. Students from different disciplines will find this book a helpful guide to expand and deepen their knowledge of celiac disease.

http://content.karger.com/ProdukteDB/Katalogteile/isbn3_8055/_85/_26/pam12_02.pdf
http://content.karger.com/ProdukteDB/Katalogteile/isbn3_8055/_85/_26/pam12_03.pdf
http://content.karger.com/ProdukteDB/Katalogteile/isbn3_8055/_85/_26/pam12_04.pdf
http://content.karger.com/ProdukteDB/Katalogteile/isbn3_8055/_85/_26/pam12_05.pdf


Televisie


Tegenlicht: China blue

De zestienjarige Jasmine is een van de miljoenen, vaak jonge arbeiders die het arme Chinese platteland verruilen om familieleden met hun salaris kunnen helpen. China Blue is op het IDFA bekroond met de Amnesty award.

http://player.omroep.nl/?aflID=7713934


NCRV Dokument: Dun

Documentaire over vier jonge vrouwen in de anorexiakliniek, die vechten tegen de eetstoornis die hun leven kapot maakt.

http://player.omroep.nl/?aflID=5566477


Onverwacht bezoek

Fascinerende verhalen en ontroerende ontmoetingen van familie en vrienden die elkaar heel erg missen. Verhalen over liefde en genegenheid die mensen met elkaar verbinden, ook al wonen ze aan de andere kant van de wereld en hebben ze elkaar al heel lang niet meer gezien. Afl.: Ton en Django in BraziliŽ. Al jaren woont Ton Creij in BraziliŽ. Daar probeert hij op allerlei manieren het hoofd boven water te houden. Zijn carriŤre in Nederland zei Ton vaarwel, omdat zijn Braziliaanse vrouw Maisha en haar dochter zich niet thuis voelden in het natte Nederland. Ondanks dat het leven in Puerto Seguro voor Ton geen vetpot is, heeft hij er zijn weg gevonden. Maar bij zijn vertrek uit Nederland viel het afscheid van Lori en Django (pleegkinderen uit een eerder huwelijk) hem het zwaarst. Lori en Django betekenden veel voor Ton. Temeer omdat hij zelf geen kinderen kreeg. Voor Ton is het dan ook een grote verrassing als Django plotseling voor zijn neus staat...

http://player.omroep.nl/?aflID=7711303


Nieuws en artikelen


Internationaal congres over toekomst geneesmiddelen in Amsterdam

Tussen 7 en 10 september aanstaande komen internationale deskundigen in Amsterdam bijeen om te spreken over de toekomst van de sterk veranderende geneesmiddelensector. Er kan steeds meer, maar blijft het betaalbaar? Hoe veilig en betrouwbaar zijn nieuwe onderzoeksmethoden? Hoe organiseren we het onderzoek op ethisch verantwoorde wijze? Zijn nieuwe middelen straks beschikbaar voor grote delen van de bevolking? Hoe gaan de bedrijven om met deze veranderingen? Dat zijn enkele vragen waarover specialisten uit de wereld van wetenschap, overheden en bedrijfsleven zich zullen buigen. Zij spreken over de consequenties voor alle betrokkenen van technologisch-wetenschappelijke ontwikkelingen op het vlak van nanotechnologie, stamcelonderzoek en genetische kennis. Deze tweejaarlijkse wereldwijde International Conference on Pharmaceutical Medicine wordt voor de vijftiende keer gehouden. De bijeenkomst gaat uit van de internationale vereniging van artsen werkzaam bij farmaceutische bedrijven. Eťn van de sprekers is Amerikaan Patrick Dickson, topadviseur van Raden van Bestuur van multinationals, waaronder de farmacie. Hij zal zijn licht laten schijnen over de toekomst van de branche en de algemene trends die hij signaleert.

Een congresoverzicht en meer informatie is te vinden op www.icpm2008.org


NZa advies over winstexperiment in ziekenhuizen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister Klink akkoord te gaan met een experiment waarbij een aantal ziekenhuizen de mogelijkheid krijgt winst uit te keren. In de huidige situatie hebben ziekenhuizen vaak te weinig eigen vermogen om te kunnen investeren in kwaliteit en innovatie. De NZa ziet de mogelijkheid tot het aantrekken van risicodragend vermogen als een belangrijke kans voor ziekenhuizen om beter te gaan presteren. In het advies stelt de NZa een aantal randvoorwaarden waaraan het experiment moet voldoen ter bescherming van de consument. De kwaliteit en toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg mag niet in het geding komen


VVD wil zorg weer dichterbij

Huisartsen moeten beter bereikbaar worden. PatiŽnten moeten weer op de fiets naar de huisarts kunnen. Ook 's avond zouden ze naar de dokter moeten kunnen. Verder moeten huisartsen en verpleegkundigen weer zelf kunnen bepalen hoeveel tijd ze aan patiŽnten besteden en welke zorg ze geven. De indicatieorganen moeten worden afgeschaft. Dat schrijft de VVD in de gisteren uitgebrachte toekomstvisie Dichtbij betere zorg.

Bron: Mednet


Melk, niet goed voor elk

In de laatste Frontier magazine stond dat gepasteuriseerde melk zeer ongezond is. Enzymen en vitaminen worden voor 50% vernietigd door dit verhittingsproces (pasteurisatie). Daarentegen bevat rauwe melk de 'lactobacillus acidophilus', deze houdt bacterien onder controle en zal zuur worden op kamertemperatuur, terwijl gepasteuriseerde melk gaat rotten doordat de bacterien gedood zijn. Voedt men kalveren met gepasteuriseerde melk , dan zijn ze binnen een half jaar overleden of worden erg stijf in hun bewegingen. Merkwaardig is dat men de pasteurisatie doet om salmonella infectie te voorkomen, terwijl men in Amerika juist salmonella infectie kreeg terwijl men gepasteuriseerde melk dronk. Immers de 'lactobacillus acidophilus' bestrijdt de salmonella in onze darmen. etc....Kortom, onderzoek wijst uit dat o.a. ook ADHD, ziekte van Chron, candida en andere aanverwante ziekten afkomstig zijn van (bewerkte) melk. Melk vult onze kalkhuishouding niet aan maar breekt het juist af. Vreemd is het dat artsen, specialisten en vele mensen kwaad worden als de negatieve aspecten van koemelk op tafel komen. Warom wil men dit niet horen? Is dat bedreigend en waarom dan? Al deze gegevens komen niet uit de alternatieve hoek, maar uit de reguliere medische wetenschap. Afijn, lees het uitgebreide artikel in de laatste Frontier. www.fsf.nl

Ron Berserik


Het verborgen web

Zoekmachines verkennen maar een fractie van het internet. Veel informatie blijft verborgen. Dat komt ondermeer omdat websites met eigen databases werken die niet door de zoekmachines worden herkend, doordat websites actuele informatie sneller verversen dan de zoekmachine kan bijhouden en ook omdat websites verdwijnen.

http://voelspriet.nl/verborgen.htm

Marjan


Internationaal nieuws & informatie


'Cutting by color' - New imaging technique for more precise cancer surgery

A futuristic imaging technique could improve cancer surgery by revealing hidden anatomical details. Photo of a pig's hind leg viewed after injection with near-infrared contrast agents and imaging with near-infrared... Cancer surgeons today operate "blind" with no clear way of determining in real-time whether they have removed all of the diseased tissue, which is the key to successful surgery. Researchers in Massachusetts now report development and early clinical trials of a new imaging system that highlights cancerous tissue in the body so that surgeons can more easily see and remove diseased tissue with less damage to normal tissue near the tumor. The technique shows particular promise for improving surgery for breast, prostate, and lung cancer, whose tumor boundaries can be difficult to track at advanced stages, they say. Described today at the 236th National Meeting of the American Chemical Society (ACS), the technique can also help cancer surgeons avoid cutting critical structures such as blood vessels and nerves. "This technique is really the first time that cancer surgeons can see structures that are otherwise invisible, providing true image-guided surgery," says project director John Frangioni, M.D., Ph.D., of Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) in Boston and co-director of its Center for Imaging Technology and Molecular Diagnostics. "If we're able to see cancer, we have a chance of curing it."

http://portal.acs.org/portal/PublicWebSite/pressroom/newsreleases/WPCP_010573


New reasons to avoid grapefruit and other juices when taking certain drugs

Scientists and consumers have known for years that grapefruit juice can increase the absorption of certain drugs — with the potential for turning normal doses into toxic overdoses. Now, the researcher who first identified this interaction is reporting new evidence that grapefruit and other common fruit juices, including orange and apple, can do the opposite effect by substantially decreasing the absorption of other drugs, potentially wiping out their beneficial effects. The study provides a new reason to avoid drinking grapefruit juice and these other juices when taking certain drugs, including some that are prescribed for fighting life-threatening conditions such as heart disease, cancer, organ-transplant rejection, and infection, the researcher says. These findings — representing the first controlled human studies of this type of drug-lowering interaction — were described today at the 236th National Meeting of the American Chemical Society.

http://portal.acs.org/portal/acs/corg/content?_nfpb=true&_pageLabel=
PP_ARTICLEMAIN&node_id=222&content_id=WPCP_010542&use_sec=true&sec_url_var=region1


Chemical liberated by leaky gut may allow HIV to infect the brain

In up to 20 percent of people infected with HIV, the virus manages to escape from the bloodstream and cross into the brain, resulting in HIV-associated dementia and other cognitive disorders. Now, scientists at the Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University have found strong evidence that a component of the cell walls of intestinal bacteria — a chemical present in high levels in the blood of HIV-infected people — helps HIV to penetrate the usually-impregnable blood brain barrier (BBB). The findings, published in the August issue of the Journal of Virology, could lead to strategies for preventing HIV from entering the brain and causing serious complications. "Previous research has suggested that it's not individual HIV viruses that get into the brain but rather HIV-infected immune cells known as monocytes," says Dr. Harris Goldstein, director of the Einstein-Montefiore Medical Center for AIDS Research and senior author of the study. "Using an animal model, we wanted to find out first of all whether being infected with HIV enables monocytes to do what they don't usually do — escape from blood vessels and enter brain tissue."

http://www.aecom.yu.edu/home/news.asp?id=226


Brain Abnormalities to Reveal Formula for Earlier Detection of Autism

Recently, Harvard researchers reported that children with autism have a wide range of genetic defects, making it nearly impossible to develop a simple genetic test to identify the disorder. Now, University of Missouri researchers are studying 3-D imaging to reveal correlations in the facial features and brain structures of children with autism spectrum disorder (ASD), which will enable them to develop a formula for earlier detection of the disorder. The researchers anticipate their work also will reveal genetic clues that can direct additional research. Autism is a brain disorder characterized by a complex of social, communication and behavioral difficulties. “When you compare the faces and head shapes of children with specific types of autism to other children, it is obvious there are variations. Currently, autism diagnosis is purely behavior based and doctors use tape measurements to check for facial and brain dissimilarities. We are developing a quantitative method that will accurately measure these differences and allow for earlier, more precise detection of specific types of the disorder,” said Ye Duan, assistant computer science professor in the MU College of Engineering. “Once we have created a formula, we can pre-screen children by performing a quick, non-invasive scan of each child’s face and brain to check for abnormalities. Early detection is crucial in treating children and preparing families.”

http://munews.missouri.edu/news-releases/2008/0818-duan-autism-research.php


The Symposium on Viruses in Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)

The HHV-6 Foundation produced both the International Conference on HHV-6 & 7 and the International Symposium on Viruses and CFS in Baltimore, Md in May, 2008. The IACFS/ME co-sponsored the events. Financial Support was provided by the CFIDS Association of America, the Whittemore-Peterson Institute, PANDORA, ProHealth and others. One of the most impressive aspects of the Symposium was the people who put it on. Created just a few years ago ,and led by Kristin Loomis Executive Director and Scientific Director Dharam Ablashi - the HHV-6 Foundation is clearly on a mission to make a difference.

http://phoenix-cfs.org/ConHHV6PtI.html


 

 


19 aug


Bioscoop


Are Pesticides Really Hazardous? - 6 min

Are pesticides really hazardous? Find out more natural solutions to health problems in the book "Cracking the Cancer Code." Matthew Loop


Aspartame Killed My Wife - One Mans Story

This video won an Austin Access TV award for best interview. Produced by Mike Hanson

http://www.youtube.com/v/_rJ1jpr5c4Y


Thyroid's Connection to Fibromyalgia

Dr. Stephen Langer explains how nutritional imbalances and low thyroid produce symptoms similar to that of fibromyalgia.

http://www.youtube.com/v/qof1vy4kp7g


Televisie


Week van de Smaak op tv

Vanaf 18 augustus is op Nederland 3 de Week van de Smaak. Als afsluiting is er op 23 augustus een themaavond met JŲrgen Raymann en Topkok Pierre Wind. Deze week is een opwarmer voor de landelijke Week van de Smaak van 22 tot en met 28 september. Dan zijn er overal activiteiten die met bewust eten te maken hebben. Het Voedingscentrum is blij met alle aandacht voor smaak. Die aandacht helpt om vaker bewust te genieten van lekker ťn gezond eten. IngrediŽnten proeven, ruiken, voelen, bekijken en dan pas kopen. Zelf uit verse ingrediŽnten een maaltijd maken. Nadenken over hoe het dier waar je je vlees van koopt geleefd heeft. Leidt dit automatisch tot de gezonde keuze? Nee. Maar: het Voedingscentrum is er van overtuigd dat kopen en eten met aandacht een steentje bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Smaak is daarom een thema dat met recht in de schijnwerpers staat. Hoe maak jij smaak? Het Voedingscentrum is in het kader van al deze aandacht voor smaak benieuwd naar jouw kookstijl. Hoe maak jij smaak? In een mini-enquÍte kun je aangeven hoe je kookt en eet. Het duurt zo'n 2 minuten. Pierre Wind zal deze uitslag gebruiken in de themauitzending op Nederland 3. Doe mee

Smaak is hot
Voor gezond genieten geldt: jong geleerd is oud gedaan. Het Voedingscentrum gelooft dat je niet vroeg genoeg kunt leren om na te denken bij wat je eet en drinkt. Daarom heeft het lesmateriaal ontwikkeld voor Smaaklessen. Dit is een programma dat basisschoolleerlingen uitdaagt om met alle zintuigen van alles te ontdekken over eten en drinken. Volgens topkok Pierre Wind, mede-initiator van Smaaklessen, is dit heel leerzaam: "Een kind dat ooit eens gezien heeft hoe je mayonaise maakt, weet het de rest van zijn leven hoeveel olie daarin gaat." Dit voorbeeld, dat net zo goed voor volwassenen opgaat, illustreert waar het ook in de Week van de Smaak om gaat. Er zijn dan activiteiten om weer eens bewust na te denken over waar ons eten vandaan komt. Lokale producten staan daarbij vaak in het zonnetje. Natuurlijk is de Wateetenbeweegik-bus van het Voedingscentrum dan ook op verschillende plaatsen te vinden.

Week van de Smaak op tv
De Avro geeft deze week (vanaf maandag 18 augustus) al een voorzet voor de echte Week van de Smaak door iedere avond een aflevering uit te zenden van De Waarheid over Eten (The Truth About Food), de veelgeprezen BBC serie over eten. Deze week wordt afgesloten met een thema-avond over smaak, gepresenteerd door JŲrgen Raymann.

Week van de Smaak bij de Avro op Nederland 3

* De Waarheid over Eten - Maandag 17 t/m vrijdag 22 augustus, ca 22.50
* Themavond over smaak - Zaterdag 23 augustus. 21.10 Ned 3

www.weekvandesmaak.nl


Weg met BNN

Letland/Estland. Dennis bezoekt een aantal indrukwekkende overblijfselen van de Russische overheersing en gaat schieten met kalashnikows. Nicolette doet mee aan een typisch Estse sport: vrouwendragen. Op de nek van een Est moet ze een parcour afleggen over land en water. Wie het eerst is, wint het gewicht van de vrouw in bier. Dennis proeft van het Letse nachtleven en de Letse vrouwen. Hij gaat naar een stagparty. Nicolette gaat 's avonds naar het midzomernachtfeest, een festival dat overal in Estland gevierd wordt, omdat het de langste dag van het jaar is.

http://player.omroep.nl/?aflID=7705592


BBC - Medicine supplies 'drying up'

Closing chemical factories around Beijing in the run-up to the Olympics is being blamed for a lack of materials for India's drug manufacturers who fear it could mean many medicines will soon be hard to find.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7554100.stm


Alles voor goud - Volleybal

Een gesprek met volleybalcoach Avital Selinger, die de afgelopen tijd druk is geweest om zijn dames klaar te stomen voor de Olympische Spelen. Selinger heeft het niet zo op innovaties en nieuwe technieken. De basis, een superieure techniek, moet eerst goed zijn. Toch zijn experimenten en innovaties ook voor de volleybalsport van groot belang. Zo wordt er nu onderzoek gedaan naar de Springboost, een schoen waardoor je hoger kan springen.

http://player.omroep.nl/?aflID=7705589


Nieuws en artikelen


Niet-reanimeerbeleid in verpleeghuizen al jaren gemeengoed

Niet reanimeren tenzij iemand van tevoren nadrukkelijk heeft aangegeven dat wel te willen. Dat is de kern van het niet-reanimeerbeleid van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Over dit beleid is de laatste dagen veel commotie ontstaan. In feite is het beleid in verpleeghuizen al jaren gemeengoed.

http://www.mednet.nl/content/html/38.asp?nb_id=9312


Kankerverwekkende stof ontdekt in frieten en chips - glycidamide

Wetenschappers van de Technische Universiteit van MŁnchen zijn er naar eigen zeggen voor het eerst in geslaagd de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof glycidamide in frieten en chips aan te tonen.

http://www.metrotime.be/nlnewsbelga.html?telexid=29781597


Genetische basis van hersenziekte ontdekt

Onderzoekers van de afdelingen Neurogenetica en Kinderneurologie van het AMC hebben nieuwe genmutaties gevonden die aan de basis staan van de zeldzame hersenaandoening pontocerebellaire hypoplasie. Samen met collega's van de Universiteit van Keulen publiceren ze hun primeur vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. De ontdekking maakt een vroegere diagnostiek van de aandoening mogelijk. De 'Volendamse ziekte', zo wordt pontocerebellaire hypoplasie type 2 ook wel genoemd. In het Noord-Hollandse vissersdorp komt deze zeldzame aandoening van de kleine hersenen namelijk bovengemiddeld vaak voor. Sterker nog: de Volendamse populatie vormt de belangrijkste pijler onder een langlopende AMC-studie. Via dit onderzoek wordt geprobeerd de oorzaak te achterhalen van de erfelijke ziekte, die in 1978 werd ontdekt door emeritus hoogleraar Kinderneurologie Peter Barth van het AMC. Bekend was al dat pontocerebellaire hypoplasie een recessieve aandoening is: een ziekte die alleen optreedt als iemand twee 'foute' exemplaren erft van bepaalde genen. Maar wťlke genen precies, dat was nog steeds de vraag. 'Na ruim tien jaar speuren hebben we beet', vertelt onderzoeksleider Frank Baas van de AMC-afdeling Neurogenetica. 'Samen met het Cologne Center for Genomics hebben we het DNA geanalyseerd van bijna 60 patiŽnten met pontocerebellaire hypoplasie, voornamelijk afkomstig uit Europa. Sinds Barth's ontdekking heeft onze afdeling Kinderneurologie het DNA verzameld van patiŽnten met de ziekte. In hun erfelijke materiaal hebben we nu als eersten bepaalde genetische veranderingen achterhaald. We hebben dit ontdekt met behulp van DNA-chips, een technologie waarmee we in ťťn keer de variaties kunnen meten in duizenden genen.' Op deze manier ontdekten de onderzoekers DNA-mutaties in drie genen die coderen voor onderdelen van een groot enzymcomplex. Het gaat om een zogeheten tRNA splicing endonuclease, een complex dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van transferRNA's. Deze RNA's spelen een onmisbare rol bij de productie van eiwitten, die op hun beurt weer nodig zijn voor de opbouw van cellen. Baas: 'Het is verwonderlijk dat een verstoring van zo'n essentieel proces als tRNA-synthese alleen maar een specifiek neurologisch ziektebeeld geeft. Iedere lichaamscel heeft immers tRNA's nodig. Een mogelijke verklaring is dat de hersenen tijdens de ontwikkeling gevoeliger zijn voor een gebrek aan dit type RNA. Dat gaan we via een vervolgstudie verder uitzoeken.'

Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC)


Coatings moeten kans op infecties verkleinen

Oppervlakten van biomaterialen, zoals prothesen, zodanig veranderen dat ze minder bacteriŽn aantrekken en geen infecties meer veroorzaken. Dat is het doel van het NANTICO-onderzoek, waarbij de afdeling Orthopaedie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ betrokken is. Partners in dit project zijn de universitair medische centra UMC Groningen, UMC Utrecht, het AMC in Amsterdam ťn de bedrijven DSM en Dolphys. Het topinstituut BioMedical Materials (BMM) investeert bijna 8 miljoen euro in het onderzoek.  Biomaterialen worden veel gebruik als implantaten voor vervanging van lichaamseigen weefsels. Te denken valt aan kunststoffen of metalen heup- en knieprothesen, hartkleppen, vaatprothesen, platen en schroeven. Er schuilt echter een risico in het gebruik van deze lichaamsvreemde implantaten: ze hebben een grote aantrekkingskracht op bacteriŽn. Dat betekent dat er meer kans is op een infectie na een operatie. De behandeling van een ontstoken gewrichtsprothese is een lange, kostbare weg die vaak bestaat uit het verwijderen van het implantaat. Behandeling met antibiotica allťťn heeft meestal geen zin, omdat bacteriŽn zich hechten aan het biomateriaal en zich beschermen in een ‘slijm’ laag. Het onderzoeksproject NANTICO moet hier verandering in brengen. NANTICO is de afkorting van Nonadhesive, Antimicrobial Coatings for Biomedical Implants. De onderzoekers gaan antimicrobiŽle coatings voor implantaten ontwikkelen en testen. Deze beschermlaag moet voorkomen dat bacteriŽn zich op het oppervlakte nestelen en infecties ontstaan. Het voordeel van zo’n speciale coating is dat tegelijkertijd met het implantaat al preventief antibiotica ingebracht kan worden, direct op de plaats waar het nodig is. Door deze coating op een gewrichtsprothese is de bescherming van antibioticumhoudend botcement niet meer nodig. Hierdoor kunnen ook ongecementeerde, zogenoemde ingroeiprothesen worden gebruikt bij de behandeling van infectie. Een voorbeeld hiervan is de in Maastricht ontwikkelde hydroxyapatiet prothese, waar bot aan vast groeit.


Innovatie medische technologie blijft achter

De innovatie in de medische sector blijft in Nederland achter. Oorzaak is de kloof tussen de ontwikkeling van kennis en toepassing ervan.  Dit concluderen onderzoekers van de Rotterdam School of Management. Zij stellen daarom dat het rendement uit investeringen in onderzoek en ontwikkeling van medische producten fors omhoog moet. Hiervoor is meer samenwerking nodig, effectief leiderschap en een professioneel middenkader. De studie 'Meer rendement uit R&D' is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.


DenkTank 2008 buigt zich over ongezonde jongeren

Vandaag gaat de derde editie van de Nationale DenkTank van start. Deelnemers van uiteenlopende studies en universiteiten storten zich de komende drie maanden op de vraag "Hoe kunnen jongeren gestimuleerd worden zelf voor een gezonde leefstijl te kiezen?" De DenkTank wordt op het landgoed De Horst in Driebergen om 11.00 uur feestelijk geopend. Daar zullen de geselecteerde deelnemers worden gepresenteerd en zullen ze in discussie gaan met hoofdsponsoren en andere prominenten. Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstiching, Sander Dekker, wethouder Onderwijs Jeugdzaken en Sport van Den Haag en Professor Gertjan Schaafsma, lector Voeding, Sport en Leefsstijl aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, geven het startsein voor de jaarlijkse Zomerschool. Beroemde jonge cocktailshakers Timo Janse en de twaalfjarige Jurriaan Schrofer shaken daarna samen met de deelnemers en sponsors een gezonde 'cocktail van talent'.

Zomerschool biedt loodzwaar programma

Op de Zomerschool worden de deelnemers in korte tijd klaargestoomd voor hun opdracht. Een keur aan sprekers uit de wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven en openbaar bestuur zal in twee weken zijn visie en expertise geven op het onderwerp. Naast inhoudelijke lezingen zullen de DenkTankers een loodzwaar programma doorlopen waarin zij getraind worden op persoonlijke en teamvaardigheden, analytische skills, maar ook op creatieve, presentatie-, gespreks- en interviewtechnieken. Maar het is niet alleen theorie, ook wordt de praktijk bezocht door een werkbezoek aan de Gemeente De Haag en zullen jongeren rechtstreeks worden aangespoord mee te werken aan het onderzoek van de DenkTank. Hoewel het met het merendeel van de jongeren relatief goed gaat zijn er maatschappelijk veel zorgen over sterk toenemend overgewicht, toenemend alcoholmisbruik, drugsgebruik en risicovol seksueel gedrag. Jongeren met een ongezonde leefstijl beperken zich doorgaans niet tot ťťn ongezonde leefstijlfactor. Het zijn vaak dezelfde jongeren die bij voorbeeld alcohol drinken en roken, of roken en blowen. Dit heeft belangrijke consequenties. Maatregelen gericht op afzonderlijke leefstijlfactoren bij jongeren moeten in ieder geval onderling worden afgestemd, maar bij voorkeur worden gecombineerd tot ťťn aanpak. Zo bleek onlangs uit een rappprt van het RIVM over leefstijl en psychische gezondheid van de Nederlandse jeugd.

De DenkTank zal zich buigen over deze deelaspecten maar zal, ook samen met jongeren, op zoek gaan naar de rode draad en de 'onderstroom' die van invloed is op de (on)gezonde levensstijl van jongeren. Daarnaast blijkt het lastig voor overheids- en andere sleutelpartijen om jongeren op een goede manier te bereiken en om integraal beleid te ontwikkelen dat alle bovengenoemde probleemgebieden verbindt. De kernvraag die de DenkTank wordt voorgelegd luidt: Hoe kunnen jongeren gestimuleerd worden zelf voor een gezonde leefstijl te kiezen? Op 17 december presenteert de DenkTank zijn bevindingen. Doel is om concrete en implementeerbare verbeteringen en oplossingen aan te dragen die zorgen voor een meer systematische en effectieve aanpak van de problemen in Nederland.


Update handtekeningenactie Eliant

Intussen hebben we uit 130 landen ongeveer 500.000 handtekeningen ontvangen. Dit resultaat is erg bemoedigend en geeft ons energie om de eindstreep te behalen: het miljoen! Daarvoor hebben we nog ťťn keer je ondersteuning nodig: als je de komende zomerweken nog tien andere handtekeningen voor ons zou kunnen verzamelen, dan zŪjn we er!

Daarmee ondersteun je:
dat ELIANT gebruik kan maken van het Europees initiatiefrecht voor burgers en de Europese regelgeving ten gunste van gekwalificeerde minderheden mee kan vormgeven.
dat ELIANT met sterke democratische steun contacten opbouwt met partners die een overeenkomstige doelstelling hebben op cultureel, wetenschappelijk en politiek gebied.
dat ELIANT een maatschappelijke en cultureel werkzame factor met uitstraling in Europa kan worden.

Wist je overigens:

 • dat niet kunstmatig gevitaminiseerde baby- en kleutervoeding van DEMETERkwaliteit in de
  EU volgens richtlijn 2006/125/EC niet meer toegelaten is?
 • dat de beschikbaarheid van antroposofische geneesmiddelen in de EU volgens richtlijn
  2001/83/EC niet adekwaat geregeld is?

Het licht gezien met voeding

Omdat men elke dag eet, denkt men verstand van voeding te hebben. Sommigen eten volgens de schijf van vijf, anderen eten gemaksvoedsel en weer anderen zweren bij alleen rauwe groenten en fruit of alleen bruine rijst. Eten bestaat niet alleen uit chemische componenten (brandstoffen, beschermende stoffen en bouwstoffen); het is meer. Alles wat we eten is direct of indirect uit de aarde voortgekomen.

We zijn verbonden met de aarde omdat we elke dag voedsel nodig hebben. ‘Je eet licht’ zegt de antroposoof . Planten transformeren het zonlicht tot eetbaar en verteerbaar licht. Zonlicht levert de energie die planten nodig hebben om koolzuurgas om te vormen tot stof. Het zonlicht wordt daarmee opgeslagen in de plant. Bij het verteren komt licht weer vrij. Het is dan ook de lichtkwaliteit van het eten die mede bepaalt hoe ge-zon-d het is. Kunstlicht levert minder (licht) kwaliteit. Zonlicht levert niet alleen vitamine D op maar ook via het
voedsel een ver(licht)ing in bredere zin.

 
Biofotonen: vitaliteit en ‘verlicht’ zijn?
Professor Fritz Albert Popp en medewerkers hebben via hun studies aangetoond dat vele biologische systemen in staat zijn om elektromagnetische golven zoals zonlicht te produceren, ontvangen en op te slaan. Alle levende organismen – ook de mens – geven als het ware licht door het uitzenden van lichtpakketjes (biofotonen genoemd) met een golflengte van 200 tot 800 nanometer. Zo komen gegevens en ervaringen uit de serie ‘Startrek’ steeds dichter bij. Voedsel heeft naast de chemische samenstelling ook nog een energetisch aspect. Popp heeft aangetoond dat voedsel energie (biofotonen= kleine energiepakketjes) uit zonlicht opneemt. Hoe meer lichtenergie het voedsel kan opnemen (zoals bij biologisch-dynamische geteelde voeding en zongerijpte vruchten), des te voedzamer het is. De mens die dit ‘lichtrijke’ voedingspakket binnenkrijgt wordt gevoed met vitale energie. Voor het lichaam geldt dan hoe meer lichtenergie het kan opslaan uit zonlicht en voedsel, des te krachtiger het elektromagnetische veld en des te meer energie er beschikbaar is
voor genezingsprocessen en het behoud van een goede gezondheid.

Bron: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=103&id=105&page=9


Internationaal nieuws & informatie


MSG and obesity

Since there is no question that MSG and aspartame cause lesions in the hypothalamus, the portion of the brain that is recognized to affect weight, I call upon scientists to consider the destructive qualities of glutamic acid and aspartic acid as they expand their search into the reasons for obesity. In particular, I urge those who are exploring the role of leptin in obesity to consider that it may be the relationship of leptin to a hypothalamus damaged by MSG and aspartame that results in the inability of some people to control food intake, and resulting obesity.

https://westonaprice.org/msg/msgobesity.html


Newly detected air pollutant mimics damaging effects of cigarette smoke

Previously unrecognized group of air pollutants could have effects remarkably similar to harmful substances found in tobacco smoke, Louisiana scientists are reporting in a study scheduled for presentation today at the 236th National Meeting of the American Chemical Society. Inhaling those pollutants exposes the average person up to 300 times more free radicals daily than from smoking one cigarette, they added. The discovery could help explain the long-standing medical mystery of why non-smokers develop tobacco-related diseases like lung cancer, said H. Barry Dellinger, Ph.D., the Patrick F. Taylor Chair of Environmental Chemistry at Louisiana State University in Baton Rouge.

http://portal.acs.org/portal/acs/corg/content?_nfpb=true&_pageLabel=
PP_ARTICLEMAIN&node_id=222&content_id=WPCP_010544&use_sec=true&sec_url_var=region1


Children's Hospital Oakland scientist finds potential Alzheimer's cure

A new study conducted by researchers at Children's Hospital & Research Center Oakland shows that a century-old drug, methylene blue, may be able to slow or even cure Alzheimer's and Parkinson's disease. Used at a very low concentration – about the equivalent of a few raindrops in four Olympic-sized swimming pools of water - the drug slows cellular aging and enhances mitochondrial function, potentially allowing those with the diseases to live longer, healthier lives.

A paper on the methylene blue study, conducted by Hani Atamna, PhD, and a his team at Children's, was published in the March 2008 issue of the Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) Journal. Dr. Atamna's research found that methylene blue can prevent or slow the decline of mitochondrial function, specifically an important enzyme called complex IV. Because mitochondria are the principal suppliers of energy to all animal and human cells, their healthy function is critical.

"The results are very encouraging," said Dr. Atamna. "We'd eventually like to try to prevent the physical and cognitive decline associated with aging, with a focus on people with Alzheimer's disease. One of the key aspects of Alzheimer's disease is mitochondrial dysfunction, specifically complex IV dysfunction, which methylene blue improves. Our findings indicate that methylene blue, by enhancing mitochondrial function, expands the mitochondrial reserve of the brain. Adequate mitochondrial reserve is essential for preventing age-related disorders such as Alzheimer's disease."

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-08/chr-cho081508.php


 

 


18 aug


Bioscoop


Fluoride in water - 12 min


Flatulence

The causes of flatulence (farting) and why certain foods give you gas. Part of a series on
embarrassing conditions

http://www.youtube.com/v/Xfaj2sijSkY


Notre Dame Forum : Global Health Crisis

Tragically, ten million children will die this year from preventable or treatable illnesses. One cannot read the news today without being confronted by reports of violence, poverty, hunger, and disease afflicting the human community, especially in the developing world. Some of the people who are leading the effort to combat infectious disease and poverty in developing nations will engage the entire campus community in a conversation on this subject. These individuals have devoted their careers to helping the world's poorest populations.

http://www.youtube.com/v/SL-YwhOkg1I


E-Boek


Prostate cancer and food

The Prostate Cancer Foundation is proud to be part of this effort, first by providing millions of dollars of grants to support the work of nutrition and epidemiology researchers around the world over the past 12 years, and now, by bringing to you this Guide to share with your family and discuss with your doctor or qualified nutritional consultant.

http://www.prostatecancerfoundation.org/atf/cf/%7B705B3
273-F2EF-4EF6-A653-E15C5D8BB6B1%7D/Nutrition_Guide.pdf

Marjan


Televisie


Ik wil oud worden in China

Documentaire die een verfrissende blik geeft op ouder worden in China. Het dagelijkse leven van Chinese ouderen krijgt een gezicht.

http://player.omroep.nl/?aflID=7659343


NieuwsLLiNK

6-delige realityserie waarin het gaat om journalistiek in niet-westerse landen. Door de ogen van Nederlandse journalisten zien we hoe elders in de wereld wordt omgegaan met ethiek, hoor-en-wederhoor en met de vaak beperkte persvrijheid. De Nederlanders draaien een week mee op een redactie. Zo ervaren ze wat de werkomstandigheden zijn, wat nieuws is in het gastland en in hoeverre het internationale nieuws wordt gedomineerd door Westerse media. Op deze manier krijgen ze een journalistieke spiegel voorgehouden en kunnen we zien of ze kunnen functioneren in een onbekende omgeving buiten het vrije en veilige Nederlandse medialandschap.

Afl.4. Pakistan is feitelijk een failed state. De enige manier waarop president Musharraf het politieke en religieuze geweld aanpakt, is met harde repressie. Toen vorig jaar de noodtoestand werd uitgeroepen, werden onafhankelijke media de mond gesnoerd. Ook het kleine Power99 werd 40 dagen lang gesloten. De zender mag weer iedere dag een nieuwsprogramma uitzenden, maar de censor luistert mee. De week dat Margriet in Islamabad is, vinden er in die stad en in Karachi zelfmoordaanslagen plaats. Gaat Power 99 daar verslag van doen, of houdt de (zelf)censuur dit tegen? En hoe kunnen Margriet en haar vrouwelijke counterpart zich als journalisten bewegen in een streng Islamitsch land?

http://player.omroep.nl/?aflID=7659339


Nieuws en artikelen


Wetenschappers ontdekken opnieuw link tussen smaakversterkers en overgewicht

Personen die voeding eten met smaakversterkers (MSG / E-621) hebben meer kans op overgewicht dan personen die een dezelfde calorie inname hadden en evenveel beweging kregen. Dit is de conclusie van wetenschappers van de Universiteit van Noord Carolina in de VS dat deze maand verschijnt in het medische journaal Obesity. Studies op dieren hadden dit al eerder aangetoond, daarom werd er bij deze studie bewust gekeken naar het MSG gebruik bij ruim 750 mensen tussen de 40 en 59 jaar. De personen met de hoogste inname van MSG hadden hadden een verdrievoudigde kans op overgewicht.

De studie is de vinden op: http://www.nature.com/oby/journal/v16/n8/full/oby2008274a.html

E621 zit met name in paprika chips, kant en klare maaltijden, veel soepen en maaltijdmixen en berucht zijn de afhaalmaaltijden bij de Chinees (het bekende Vetsin).

Dus opnieuw bewijs dat naast fructose-siroop ook MSG een belangrijke rol kan spelen bij overgewicht. En laat nu juist de Nederlandse voedingsindustrie een grootverbruikers zijn van zowel MSG als van fructose-glucose siroop. Men verschuilt zich achter veilige waardes mbt de toxische kant maar overgewicht is net zo ongezond als de toxische kant van een stof.

En wat gebeurt er met al die stofjes als men ze door elkaar gebruikt? Dat kan niemand je vertellen. Maar we weten wat een mix van medicatie kan veroorzaken terwijl de medicijnen afzonderlijk zo veilig zouden zijn, Google maar eens op polypharmacy (link)

De naiŽve mens als goedkoop proefkonijn van de chemische industrie.....met goedkeuring van het Voedingscentrum en overheid.

Ron


Handig - Engelse medische termen vertaald in het Nederlands

Een handige lijst met vertalingen van Engelse medische termen......

http://www.ochrid.dds.nl/pages/lijsten/MedAlg.htm

Marjan


De Chinese geneeskunde van gisteren en vandaag

De Chinese geneeskunde is meer dan zo maar een wapen tegen ziekte, het is een duizenden jaren oude, volledige levensfilosofie. In Taiwan beleeft de Chinese geneeskunde op dit ogenblik haar hoogdagen. Elk jaar doen miljoenen mensen er een beroep op om te genezen. De geboden van de grondleggers worden vandaag de dag nog steeds gerespecteerd. Sinds 1959 wordt in het Chinees College voor Geneeskunde in Taichung, zowel de Chinese als de Westerse geneeskunde gedoceerd. De Chinese geneeskunde is gebaseerd op een natuurlijk visie op het lichaam, dus niet stukje per stukje. In tegenstelling tot de Westerse geneeskunde ziet de Chinese geneeskunde het lichaam in zijn geheel.

http://benl.libertytube.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1006&Itemid=2

Marjan


Nanobuisjes in producten veroorzaken ontstekingen

Bedrijven moeten voorlopig geen lange koolstof nanobuisjes in hun producten gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat buisjes van langer dan vijftien micrometer een ontsteking veroorzaken die lijkt op het beginstadium van asbestkanker.

http://www.nrc.nl/wetenschap/article1956245.ece/

Frank v Lent


Einsteins spook komt tot leven

Een Zwitsers experiment laat zien hoe twee deeltjes die met elkaar verstrengeld zijn, onmiddellijk weten hoe het met hun tweelingbroertje gaat, ook al bevinden de twee deeltjes zich op grote afstand van elkaar. Ze lijken informatie uit te wisselen met een snelheid die minstens tienduizend keer de lichtsnelheid bedraagt.

http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/39884828/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Relativiteitstheorie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Relativiteitstheorie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtsnelheid

Frank v Lent


Reakties van lezers


Vaccinatie of kinderziektes

Voor ons is de hele "bewustwording" begonnen met heftige bijwerkingen van vaccineren van ons eerste kind. Hij heeft drie keer een collapse gehad (stopte met ademen). 2 keer vlak na de 1e DKTP-vaccinatie en 1 keer binnen 1 dag na de tweede DKTP-prik In de professionele bijsluiter staat dit ook als mogelijke bijwerking. Maar ja, de gemiddelde "verse" ouder vraagt niet eens om een bijsluiter bij het consultatiebureau
als je 2 maanden jonge kind gevaccineerd wordt. Stel, je gaat naar de apotheek met een recept en je krijgt een bruin flesje mee zonder etiket, doosje en bijsluiter. Dan sta je wel raar te kijken...

Ons eerste kind had niet eens de tweede en derde vaccinatie mogen krijgen!. Ondanks de melding aan het consultatiebureau hebben ze hem toch voor de tweede en derde keer gevaccineerd. 3 keer heeft mijn vrouw hem instinctief "wakker" moeten schudden. Zijn lippen waren blauw en zijn gezicht was wit. Hij stopte "zomaar" met ademen... Soortgelijke incidenten zijn voorgekomen waarbij het kind het "shaken baby"
syndroom heeft opgelopen. Ouders zijn aangeklaagd voor kindermishandeling: Ze zeiden dat hij stopte met ademen... Wij weten nu wel beter. In de meeste gevallen zijn die kinderen rond de 2 maanden (tijd van eerste vaccinatie).

Na 4,5 jaar spitten in boeken en op internet is onze conclusie: Je hebt meer kans te sterven aan de gevolgen van preventief vaccineren, dan aan een kinderziekte zelf, die je overigens ook MET vaccinaties kunt krijgen. (zie ook "Vaccinatie, het einde van een mythe" geschreven door Viera Scheibner) Het gaat gewoon om geld. Alles wordt vergoed door de overheid, net als veel chemische medicijnen, maar je bent wel verplicht basisverzekerd voor ca 1200 euro per jaar. Dus uiteindelijk betaal je het wel. Als ons 2e kind (nul vaccinaties) polio krijgt (waarvan hij kan genezen), zijn wij "slechte ouders". Waarom heb je hem niet laten vaccineren tegen die vreselijke ziekte. Als hij op zijn 15e leukemie, op zijn 30e kanker of de ziekte van Crown krijgt, of een Autistisch spectrum stoornis heeft, zal niemand zeggen: Waarom heb je hem laten vaccineren...

In Japan worden kinderen sinds een aantal jaar niet onder een bepaalde leeftijd (ik geloof 1 jaar) gevaccineerd. In japan komt sindsdien het "onverklaarbare" wiegendood niet meer voor.

Ik wil hier nog aan toevoegen: Vaccineren is een keuze. Het is NIET verplicht. In de USA zijn al dwingende koppelingen bekend van geen Rij-examen mogen doen of niet toegelaten worden op school of kinderdagverblijf indien niet gevaccineerd. Dat mag NOOIT gebeuren. Als mensen zeggen dat ik profiteer van het gevaccineerd zijn van de meeste andere kinderen en dat mijn zoon kinderziektes zou kunnen
overbrengen, is mijn reactie dat dat laatste klopt. Alleen kunnen gevaccineerde kinderen net zo goed kinderziektes overdragen. "Waar maakt u zich trouwens zo druk om... Uw kind is toch
wel gevaccineerd en goed beschermd tegen mijn ongevaccineerd kind?".

Begrijp me goed hoor; ik ben niet tegen, het is alleen niet meer onze keuze...In de grondwet staat: Elk mens heeft het recht op zelfbeschikking (Je mag je dus ook kapot eten aan rommel). Er is een alternatief voor vaccins: Het heet: KINDERZIEKTES.

Deze versterken het immuunsysteem en geven slechts in enkele gevallen complicaties die kunnen leiden tot de dood. Voor vaccinaties geldt dit laatste ook. Aan u de keuze. Het lichaam gebruikt kinderziektes
alleen als deze nodig zijn en is dus zelfselectief. Je krijgt hier dus nooit teveel van binnen. Ook vermijdt je zo alle eventuele (kankerverwekkende) verontreinigingen in de vaccinatie-oplossingen. De keuze is dus:
Vaccinatie of kinderziektes.

Dave Ypma


Internationaal nieuws & informatie


The Symposium on Viruses in Chronic Fatigue Syndrome - An Overview From Phoenix Rising

Welcome to a special edition of Phoenix Rising. In this edition we cover the first conference ever devoted specifically to viruses in chronic fatigue syndrome (ME/CFS): the Symposium on Viruses in CFS. The Symposium took place directly after the International HHV-6 Conference in Baltimore, Md. in May 2008. It featured a who-who's lineup of speakers in CFS research including Dr. Montoya, Dr. Kerr, Dr. Klimas, Dr. Vernon, Dr. Lloyd, Dr. Peterson, Dr. Chia, Dr. De Meirleir and others. ME/CFS patients also turned out in force. By the time the 'Symposium' was underway the room was as full as it ever was during the three day HHV-6 'Conference'. Dr. Vollmer-Conna marvelled at all the patients present stating she'd never seen anything like it at a scientific conference. The infectious side of the research community may be the most innovative and creative of all. During the conference we got introduced to intriguing questions such as

Is a difficult to detect central nervous infection responsible for the mood disorders in ME/CFS?
Could an endogenous retrovirus residing in ME/CFS patients DNA somehow have sprung to life?
Could a smoldering infection in the heart be causing the fatigue in ME/CFS?
Is there a distinct neuro-immune fatigue subset in this disease?
Are we close to finding an immune biomarker for this disease?
Has the Dubbo team figured out what happens as people come down with ME/CFS during an infection?
How well do antiviral drugs work and what kinds of drugs are in the pipeline?
Are entire networks of cells acting strangely in ME/CFS?

The overview of the conference comes in two parts.

Part I http://phoenix-cfs.org/ConHHV6PtI.html
Part II http://phoenix-cfs.org/ConHHV6PtII.html

Source: newsletter Cort Johnson


A new look at the "biobed's" role in pesticide spills
Additional Breastfeeding Benefit - Cancer Protection
Adverse reactions to antibiotics send thousands of patients to the ER
AICR Reminds Mothers Of Additional Breastfeeding Benefit - Cancer Protection
Analysis of gene expression in a developmental context emphasizes distinct biological leitmotifs in human cancers
Association of a single nucleotide polymorphism in neuronal acetylcholine receptor subunit alpha 5 (CHRNA5) with smoking status and with 'pleasurable buzz' during early experimentation with smoking
Bacterial Inclusion Bodies Contain Amyloid-Like Structure
Birth during a recession raises risk of fatal cardiovascular disease at advanced age
Blocking Signaling Protein Prevents Prostate Cancer Spread
Breast Cancer Deception
Breast thermography
By amplifying cell death signals, scientists make precancerous cells self-destruct
Calif. may be first to ban chemical in baby items
Call to end animal pain-research
Changes in work force, not pay, narrowing the gender wage gap
Charles in GM 'disaster' warning
Chemicals and breast cancer Database
Childhood brain tumor traced to normal stem cells gone bad
China choking on its economic growth - Monash economists
Chronic ear infections linked to increased obesity risk
Darmscopie onder vuur
Data Mining Detects Signs of Lou Gehrig's Disease in Gene Carriers Long Before Symptoms Appear
Designer RNA fights high cholesterol, researchers find
Dietary Fructose During the Suckling Period Increases Body Weight and Fatty Acid Uptake Into Skeletal Muscle in Adult Rats
Eat oily fish at least once a week to protect your eyesight in old age
Effect of infant feeding on maternal body composition
Eigen cellen tegen asbestkanker
Environmental Chemicals and Breast Cancer Risk
Experiments could lead to new treatments for neuroblastoma
Familial Transmission of Eating Behaviors in Preschool-aged Children
Fish May Reduce Rates of “Silent” Stroke
flame retardants and breast cancer
Foods That Fight Cancer
Fueling the Obesity Epidemic? Artificially Sweetened Beverage Use and Long-term Weight Gain
Gene's newly explained effect on height may change tumor disorder treatment
Genes may make some people more prone to anxiety
Gladstone Scientists Identify Role of Tiny RNAs in Controlling Stem Cell Fate
High molecular weight hyaluronan - a possible new treatment for sepsis-induced lung injury - a preclinical study in mechanically ventilated rats
Household toxines
How Big Pharma Is Fooling You -- and Your Doctor -- with Junk Science
How the Brain Decides What to Believe
If your first cigarette gave you a buzz & you now smoke, a gene may be to blame
Induction of apoptosis in human lung cancer cells by curcumin
Inslikbare microcamera
Key Gaps Remain in Understanding Health Effects of Vitamin
Key to Treating Cancer May Be Finding its Original Cell
Kihi-to, a herbal traditional medicine, improves Abeta(25-35)-induced memory impairment and losses of neurites and synapses
Large reservoir of mitochondrial DNA mutations identified in humans
Lessons from yeast - A possible cure for Parkinson's disease?
Levels of C-reactive protein in the blood do not cause diabetes
Light receptors in eye play key role in setting biological clock, study shows
Link brandend maagzuur en kanker
Losing weight soon after type 2 diabetes diagnosis doubles positive outcomes
Low vitamine D - Overall 26 percent increased risk of death
Low vitamine D levels and health
Maelstrom quashes jumping genes
Monash researchers uncover cancer survival secrets
MSU's discovery of plant protein holds promise for biofuel production
Nano vaccine for hepatitis B shows promise for third world
New bacterial species found in human mouth
New evidence on benefits of breast feeding
New insight into most common forebrain malformation
New insight into what freezes Parkinson's patients and drives drug addicts
Obesity genes revealed
Onbegrepen pijn
Penn study finds way to prevent protein clumping characteristic of Parkinson's disease
Perfumed mother's milk
PET scans may help assess presence of brain plaques related to Alzheimer's disease
Physical frailty may be linked to Alzheimer's disease
Physical therapists offer low-cost solution to high-cost expenditures for acute low back pain
Physicians' Group Responds to Smear Tactics by American Meat Institute and Tobacco/Meat Industry Front Group
Potatoes may hold key to Alzheimer's treatment
Proton pump inhibitors increase risk of bone fractures
Prototype Test for Predicting Clinical Outcome for Melanoma Patients
Researchers block damage to fetal brain following maternal alcohol consumption
Root Canal Cover-Up
Root Canals Can Cause Disease
Root canals pose health threat
Scientists discover major genetic cause of colorectal cancer
Scientists identify another piece of the weight-control puzzle
Scientists Identify Another Piece of the Weight-Control Puzzle
Scientists measure connection between the built environment and obesity in baby boomers
Scientists use old enemy to K.O. cancer
Seeking the origin of brain tumours in children
Selective anticancer strategies via intervention of the death pathways relevant to cell transformation
Should you have root canals?
Signs of Alzheimer's disease may be present decades before diagnosis
Slipping through cell walls, nanotubes deliver high-potency punch to cancer tumors in mice
Smokers overreact to viral infection
State of Science Review - Nutritional Superiority of Organic Foods
Statement from the American Institute for Cancer Research (AICR) Clarifying the Processed Meat-Cancer Link
Stress, Anxiety Can Make Allergy Attacks Even More Miserable And Last Longer
Studies on food/herbs and effects on cancer
Studies Verify Link between Diet and Type 2 Diabetes
Study - Massaging Muscles Facilitates Recovery After Exercise
Study finds that sleep selectively preserves emotional memories
Study shows that surgical weight loss does not eliminate obstructive sleep apnea
Targeted radiation therapy can control limited cancer spread
The Association of Pericardial Fat With Calcified Coronary Plaque
The cure of advanced cancer by diet therapy
The effect of anemia and blood transfusions on mortality in closed head injury patients
The Relationship Between Root Canals and Cancer
The Threat of Genetically Modified Organisms
To screen or not to screen?
Toxoplasmosis found more severe in Brazil compared to Europe
Two studies question the validity of the BMI in the assessment of health
UNC researchers find MSG use linked to obesity
Verwoestende eiwitten
What You Should Know About Breastfeeding
Your Flat Screen Has (Greenhouse) Gas

Details kun je vinden op www.fonteine2.com

 

Ga naar het hoofdmenu

 Kritische weblog voeding en gezondheid

foto.jpg (10460 bytes)

Gezien de grote belangstelling voor mijn site leek het mij tijd een aparte weblog te starten waar ik dagelijks nieuws en mijn bevindingen snel kan opnemen. Veel plezier met het volgen van ondergetekende op het pad der gezondheid en op weg naar de waarheid zullen we maar zeggen. Deze weblog is mijn persoonlijke visie op gezonde voeding. Ik ben geen medicus maar informatie analist die dagelijks wereldwijd nieuwe studies opspoort bij organisaties, universiteiten, ziekenhuizen en kontakten heeft met vele experts op het gebied van voeding, oliŽn, vitamines etc en die kritisch kijkt naar het beleid in Nederland en Europese overheden. Hun visies gaan vaak dwars in tegen wat de gevestigde orde beweert. Ik negeer de propaganda van de industrie en ga zelf op zoek naar de feiten.

Ik noem niet alleen nadelen van industrie produkten maar ook van gewone produkten zoals zuivel, soja, vlees, oliŽn, kruiden etz. Aan u de keuze wat u er mee doet. Veel leesplezier en blijven nadenken wat goed voor u is. Vermijdt voeding en cosmetica bomvol chemische toevoegingen en kies voor natuurlijke voeding, scheelt een hoop ellende op termijn..... een gezond en lang leven gewenst !

Uitgebreide informatie op thema kun je vinden op: www.fonteine.com

Met vriendelijk groet, Ron Fonteine

Vrijwilligers die mij helpen:

xxx | Marjan Reuvers | Melchior Meijer

 

chlorella alg - verbeter je energie

 

 

 

Goed artikel gezien?


Help ons door goede artikelen of nieuws te melden. Stuur uw link of nieuwsfeit naar: ugamedia@wirehub.nl
Wij zoeken ook nog mensen die buitenlandse nieuwsbronnen in de gaten willen houden.

 

Google
  Web ronfonteine.com

 

 

 


View My Stats