weblog voeding


 
logo.jpg (7231 bytes)
Zoek onderwerp | Gastenboek | Laagste prijzen

Weblog van de digitale speurneus...
foto.jpg (10460 bytes) Gezien de grote belangstelling voor mijn site leek het mij tijd een aparte weblog te starten waar ik de dagelijkse gebeurtenissen en bevindingen snel kan opnemen.

Veel plezier met het volgen van ondergetekende op het pad der gezondheid en op weg naar de waarheid zullen we maar zeggen. Deze weblog is mijn persoonlijke visie op gezonde voeding. Uitgebreide thema informatie kun je vinden op:
www.fonteine.com

Ik ben geen medicus maar informatie analist die dagelijks wereldwijd nieuwe studies opspoort bij organisaties, universiteiten, ziekenhuizen en kontakten heeft met vele experts op het gebied van voeding, oliŽn, vitamines etc en die kritisch kijkt naar het beleid in Nederland en Europese overheden. Hun visies gaan vaak dwars in tegen wat de gevestigde orde beweert.

Ik negeer de propaganda van de industrie en ga zelf op zoek naar de feiten. Ik noem niet alleen nadelen van industrie produkten maar ook van gewone produkten zoals zuivel, soja, vlees, oliŽn, kruiden etz. Aan u de keuze wat u er mee doet.
Veel leesplezier en blijven nadenken wat goed voor u is......

Vermijdt voeding en cosmetica bomvol chemische toevoegingen en kies voor natuurlijke voeding, scheelt een hoop ellende op termijn..... een gezond en lang leven gewenst !

Met vriendelijk groet,
Ron Fonteine

Archief pagina's : Jan 2006 | Feb 2006 | Mar 2006 | Apr 2006 | Mei 2006
Juni 2006 | Jul 2006 | Aug 2006

31 juli
Door het verhitten van voedsel ontstaan gevaarlijke verbindingen

Een koekenpan is niet wezenlijk anders dan een reageerbuis; als je de inhoud verhit, vinden er chemische processen plaats, en ontstaan er nieuwe verbindingen. Door ons voedsel te koken ontstaan er gevaarlijke verbindingen, met name in eiwitrijk voedsel. Dergelijke verbindingen kunnen kanker veroorzaken, het functioneren van je hersenen verstoren, wat ten koste kan gaan van je gemoedstoestand, je concentratievermogen en je slaap, en kunnen zelfs hersencellen vernietigen, wat je uiteindelijk dement kan maken.

http://www.brain-food.nl/verhitting.htm

30 juli
Gratis boek - Voedzame traditionele voeding

De technologie is een geweldige verbeterende vooruitgang voor diegenen die deze wijs gebruikt en daardoor zijn bevrijding uit het slavenwerk heeft verkregen, de vrijheid om te reizen, bevrijding van het ongemak van koude, hitte en vuil; vrijheid van onwetendheid, verveling en onderdrukking. Maar verder heeft de technologie ons geen bevrijding van ziekte gebracht. De chronische ziektes in de geÔndustrialiseerde landen hebben epidemische proporties aangenomen omdat we door de oorzaken er van verblind worden – fastfood, gefragmenteerd voedsel, snel-klaar voedsel, verpakt voedsel, opgedirkt voedsel, geconserveerd voedsel, vervangingsvoedsel – alle fonkelende luchtbellen waarmee de planken in onze winkels, de markten, de verkoopsmachines en zelfs de natuurvoedingswinkels gevuld zijn.

Het vooropstelling van dit boek is dat moderne voedselkeuzes en bereidingstechnieken een radicale verandering zijn van de manier hoe de mens zichzelf duizenden jaren lang gevoed heeft, en vanuit het perspectief van de geschiedenis een buitenissigheid weergeeft die niet alleen zijn gezondheid en vitaliteit erg heeft ingeperkt, maar hem ook op lange duur vernietigt. En dat de culinaire tradities van onze voorouders en de voedselkeuzes en bereidingstechnieken van gezonde niet-geÔdustrialiseerde mensen zouden moeten dienen als model en leidraad voor onze eigentijdse eetgewoontes, zelfs en vooral nu in deze moderne technologische eeuw.

Alle primitieve diŽten bevatten enkele rauwe voedselsoorten van zowel dierlijke als plantaardige herkomst. Dr. Price stelde vast dat in 14 bevolkingsgroepen – vanaf de geÔsoleerd levende Ierse tot de Zwitserse bevolkingen, en vanaf de Eskimo’s tot de Afrikanen - bijna iedere lid van de bevolking of dorp een zeer goede gezondheid had. Ze waren vrij van chronische ziekte, tandverval en mentale ziekte; ze waren sterk, stevig en attractief, en ze brachten iedere opvolgende generatie zonder problemen sterke kinderen voort.

http://www.westonaprice.org/VoedzameTradities_nl.pdf

29 juli
Meten met twee maten

Als een alternatieve arts een terminale kanker patiŽnt een alternatieve therapie
aanraadt en de patiŽnt overlijdt dan wordt de arts vervolgd als een misdadiger maar als een reguliere arts een patiŽnt een zwaar vergiftende chemo adviseert met de dood als gevolg is dat zonder gevolgen voor de arts. Is dit niet meten
met twee maten?

De arts die Sylvia Millecam behandelde kwam met zijn volle naam in de media
terwijl aangeklaagde artsen uit ziekenhuizen buiten beeld blijven, ons dekt
ons zullen we maar zeggen.

Een fabrikant van natuurvoeding moet alle ingrediŽnten op zijn verpakking
vermelden, een sigaretten fabrikant mag echter 600 mogelijke toevoegingen
die het produkt lekkerder/verslavender maken verzwijgen.

De overheid wil iets doen aan suikerziekte maar verbiedt Stevia en beschermt
de Europese suikerindustrie, is dit beleid?

Snap u het nog?

28 juli
Rauwkost - levensverlenger en detox

De mensheid is een beetje het spoor bijster en eet steeds meer bewerkte voeding ontdaan van belangrijke enzymen die helpen bij het verteren van je eten en andere processen.

Door verhitting, bewerking met allerlei chemicaliŽn en molecuul schade  door magnetrons worden belangrijke vitamines en mineralen vernietigd. En doordat bewerkte voeding bijna geen smaak meer heeft worden er allerlei kunstgrepen uitgehaald om je eten weer smaak te geven (suiker, zout, extra vetten, smaakversterkers).

Eigenlijk zijn deze toevoegingen een heel duidelijk signaal, de basis voeding is dusdanig vernield dat het niet meer te eten is en dus moet dat worden verborgen mbv allerlei kunstmiddelen en tegenwoordig zelfs aangevuld met synthetische vitamines....

Maar waarom verlang je zo naar de slechte suikers, zout en slechte vetten in dit bewerkte eten?. Heel simpel, doordat je dieet steeds minder rijp fruit, volle granen (roggebrood, havermout etc) en goede vetten (advocado, lijnzaad, noten en zaden, koude persing olijfolie) bevat gaat het lichaam op zoek naar alternatieven hiervoor en kiest voor een minderwaardige alternatief dat voor veel extra afvalstoffen zorgt.

Doordat je weinig fruitsuikers en chroom (fruit, groente, volle granen) binnenkrijgt ga je dus op zoek naar slechte suikers (frisdrank, snoep etc), doordat je geen goede vetten eet kiest je lichaam voor een alternatieve vet dat voor handen is (fastfood, chip, patat).

En omdat veel voeding door raffinage smaakloos zijn geworden zijn zout en smaakversterkers de surrogaat smaken geworden. Je kiest dus in feite voor het slechts denkbare alternatief als je natuurlijk voedsel afwijst.

27 juli
Het lekker eten syndroom

Waardoor ontstaat het teveel eten syndroom en wat kun je daar aan doen? Wat doet het met ons lichaam?

Het orgaan dat uw eetlust controleert wordt appestat genoemd. Deze appestat bevind zich onder in uw hersenen en controleert constant de hoeveelheid voedingsstoffen in uw bloed. Uitsluitend als alle 51 stoffen zich in de juiste hoeveelheid in uw bloed bevinden zult u zich vol en voldaan voelen. Als u ook maar ťťn voedingsstof mist blijft u zich hongerig voelen. Veel smerige trucjes worden er uitgehaald door de voedingsfabrikanten waardoor u zich overeet. Veel vet toevoegen, suiker en zout dat zijn de voor de hand liggende ingrediŽnten. Ze weten als je maar genoeg vet, suiker en zout toevoegen dat de Amerikanen vrijwel alles eten. (en de miljoenen over de gehele wereld met een Amerikaans eetpatroon) Maar potato chips (aardappel) zijn niet veel beter, het is eigenlijk niet meer als vet met een klein beetje aardappel toegevoegd.

26 juli
Boeren, pesticiden en Parkinson

In een nieuwe grootschalig onderzoek naar blootstelling aan chronische lage dosis pesticiden door boeren, vissers en ranchers blijkt dat zij 70% grotere kans op de
ziekte van Parkinson hebben.

 

25 juli
Diabetes zorgt 15 jaar eerder voor hartziekten en dood

Een nieuwe Canadese studie door onderzoeker Dr Gillian Booth, een wetenschapper van the Institute of Clinical Evaluative Sciences in Toronto, Canada toont aan dat mensen met type 2 diabetes 15 jaar eerder te maken kunnen krijgen met hartaanvallen, hartstilstanden en dus een mogelijke dood dan mensen zonder diabetes. De resultaten van deze studie zijn deze maand gepubliceerd in het gezaghebbende journal The Lancet.

http://www.forbes.com/forbeslife/health/feeds/
hscout/2006/06/30/hscout533564.html

24 juli
Nieuw immunotoxisch effect Thimerosal (zit in vele griepvaccins)
verandert werking van dendrietcellen

Thimerosal, een conserveermiddel op basis van kwik, dat oa in de meerderheid van griepvaccins wordt gebruikt is al eerder gelinkt aan neurotoxische effecten. Nieuw onderzoek onthult nu ook het effect op het immuunsysteem doordat het de manier waarop dendrietcellen reageren op biochemische signalen verandert. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij infecties. Eťn geactiveerde dendriet cel kan al honderden T-cellen op de indringer afsturen, maar dan moet de cel dus wel goed reageren.

Bij concentraties van 200 ppb gingen deze dendriet cellen zelfs dood!. Het doorlopende gebruik van thimerosal in (griep)vaccins en andere produkten moet dus reden zijn voor meer onderzoek naar deze immuuntoxische effect van dit middel en het aandeel ethylkwik daarbij.

http://www.ehponline.org/docs/2006/114-7/ss.html#pote

De studie

http://www.ehponline.org/docs/2006/8881/abstract.html

23 juli
Versla de voedingsgiganten

Vraag je je wel eens af waarom je je niet goed voelt, niet kan denken of dingen herinneren, niet kan slapen of geen zin in werk hebt? Lees dan maar eens het boek van Paul Stitt die een je een blik achter de schermen van de voedingsindustrie in Amerika geeft en je uitlegt hoe het komt dat je zo verlangt naar bepaald eten, waarom je teveel daarvan eet en toch hongerig blijft. Verder legt hij uit hoe je je 10 jaar jonger kan voelen en ook andere mensen kunt helpen.

http://www.whale.to/v/stitt_b.html

22 juli
Zelfs bij de geadviseerde dosis kan paracetamol de lever beschadigen

In Amerika wordt paracetamol (acetaminophen) verkocht als Non-aspirin pain killer, oa onder de merknaam Tylenol (meestal een 320mg tablet). Paracetamol verzacht de pijn, omdat het een inhibitor is van bepaalde vormen van het cyclo-oxygenase (COX), een enzym dat arachidonzuur omzet in prostaglandines, stoffen die de zenuwuiteinden gevoeliger maken voor pijnprikkels. Het exacte werkingsmechanisme wordt nog niet goed begrepen maar het is duidelijk tamelijk verschillend van die van aspirine en de andere NSAID's.

Nu blijkt uit een nieuwe studie die vandaag verscheen in  het Journal of the American Medical Association dat zelfs bij de maximaal geadviseerde dosis (4 gram per dag) het aantal enzymen in de lever bij gezonde mensen werd verhoogd wat een voorteken is van orgaanschade. Al eerder werd dit probleem ontdekt bij hogere doseringen dan de advies dosering.

Omdat de lever een belangrijke rol speelt bij allerlei processen zoals aanmaak van Q10 (energie in je cellen/hartspier), de cholesterol en ook een effect op de hoeveelheid anti-oxidanten heeft zullen begrijpen dat schade aan dit orgaan voor veel problemen op termijn kan gaan zorgen, zeker als dit wordt gecombineerd met alcohol gebruik.

 

21 juli
Jaap's granenpapje

Jaap van der Woude is in 1957 naar Canada geemigreerd en daar geleerd
hoe gezond te blijven door veel te lezen en anderen te helpen met gratis
adviezen. Jaap is nu 91 jaar en kwam op mijn pad en hierbij zijn tip voor een
supergezond ontbijt

Organisch granenpapje

Havermout - 10 delen
Gerst - 2 delen
Kamut - 2 delen
Boekweit - 2 delen
Rogge - 2 delen
Gierst - 2 delen
Sesamzaad - 2 delen
Lijnzaad - 2 delen

Meng dit goed door elkaar en neem iedere dag als ontbijt 4-6 eetlepels en doe dit
in een blender met een paar vruchtjes (appel, peer, banaan of aardbei). Kook
water, laat dit wat afkoelen tot je het kan drinken en gooi dit ook in de blender
en laat blender draaien. Je zult zelf moeten uittesten hoeveel water je nodig
hebt, ik neem zelf 3/4 theemok.

 

20 juli
Haarverf en kanker

Gisteren stond in de Telegraaf dat het kleuren van haren kankerverwekkend was. Maar al in 2004 werd hiervoor gewaarschuwd. Het ging hier specifiek om het lange termijn gebruik van zwarte spoelingen en het risico op non-Hodgkin's lymphoma, dit nam met 40% toe bij vrouwen die al vanaf 1980 hun haren verfden..... De genoemde nieuwe EU studie noemt een kans van 37%.


Study Links Some Hair Dyes to Kind of Cancer

Scientists have found more evidence for a possible link between non-Hodgkin's lymphoma and long-term use of dark hair dye. A study of more than 1,300 women in Connecticut shows that those who began coloring their hair before 1980 increased their chance of developing the disease by 40 percent. Published: January 24, 2004

http://query.nytimes.com/gst/

http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/159/2/148


Study suggests hair dye, cancer connection

A new European study says that people who color their hair face a 19 percent increased risk of lymphoma, a cancer of the immune system. For those who color at least 12 times a year, it says that heightened risk jumps to 26 percent. And, for those who started coloring before 1980, 37 percent.

http://www.wistv.com/Global/story.asp?S=5120746


Alternatieven

http://www.alternativemedicine.com/

19 juli
Suiker brandstof kankercellen

Een recente studie door onderzoekers van de Harvard Medical school laat zien dat kankercellen die normaal afhankelijk zijn van zuurstof via bloedvaten in staat zijn
om ipv zuurstof direct energie te halen uit het "glycolytic kanaal". Door het enzym
LDHA te blokkeren kon men bij muizen het "glycolysis" proces in de kankercellen stopzetten.

Resultaat:na 4 maanden leefden nog 80% vd muizen waar dit enzym geblokkeerd was terwijl de niet behandelde muizen binnen 10 weken waren overleden.

http://www.mercola.com/2006/jul/18/
more_evidence_sugar_feeds_cancer.htm

http://www.sciencedaily.com/releases/2006/06/060630094933.htm

http://www.cancercell.org/content/article/
fulltext?uid=PIIS1535610806001450

Via Google kwam ik op de onderstaande pagina waarin een Mexicaanse kliniek het middel methylglyoxal gebruikte om ook dit "glycolysis" proces te saboteren en zo
de kankercellen te doden:

http://www.kanker-actueel.nl/index.asp?blz=
on_vo.methylglyoxal&nieuws=5771

18 juli
ME - de slopende strijd tegen de ziekte en instanties

Nog steeds zijn er mensen die niet snappen dat ME een lichamelijke ziekte is. Veroudere inzichten mbt de ziekte deden het altijd af als een psychosomatische aandoening en dit werd ook klakkeloos overgenomen door keuringsartsen van het UVW. Andersdenkenden werden de mond gesnoerd tot vorig jaar de tweede kamer een herkeuring eiste van ME patiŽnten door het UVW. Hier moeten de patiŽnten die al zeer verzwakt zijn dan ook maar zelf achterkomen en zelf een aanvraag doen en opnieuw de molen in. Omdat er nog steeds mensen zijn die de ernst van de ziekte niet willen inzien een link naar het verhaal over de strijd van Ingeborg tegen haar ziekte en instanties zoals het Rio.

Haar verhaal:

Mijn naam is Ingeborg en ik ben geboren op 15-01-1971. In 1998 kreeg ik de diagnose progressieve ME en FM. In 2002 kwam daar nog de diagnose EA en MCS bij.
MCS houdt in dat ik reageer op allerlei chemicalien zoals oa parfum, uitlaatgassen, bodylotion, wasmiddelen, schoonmaakprodukten e.d.

EA houdt in dat ik electro-allergie heb en dus reageer op de straling van oa tv, gsm, pc e.d. Sinds ik een ionisator en een tft-scherm heb kan ik iets beter tv kijken en computeren; ik word er wel nog altijd ziek van (beroerd, duizelig, hoofdpijn e.d.), maar het is nu minder hevig.

FM oftewel fibromyalgie, ook wel weke-delen-reuma genoemd, uit zich oa in spier- en gewrichtspijn, stijfheid e.d.

Mijn voornaamste symptomen van ME zijn, behalve ernstige misselijkmakende uitgeputheid: verlammingen, ernstige spierzwakte, spierspasmen, hyperacusis, neuralgische pijn, keelpijn, slaapstoornissen, nachtzweten, temperatuurregulatie-stoornis, concentratie- en geheugenproblemen, bewustzijnsdalingen, stemproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, voedselallergieŽn, misselijkheid, duizeligheid, malaise (na inspanning), overgevoelig voor licht, geluid en geuren etc.

Naar mijn mening zijn ME en CVS niet hetzelfde. Hier in Nederland wordt echter vaak de term ME/CVS gebruikt, dus in sommige teksten zie je dit terug. Ik persoonlijk gebruik echter liever de naam ME.

http://www.borgofspace.com

17 juli
Het Europese Reflex onderzoek naar straling GSM

Het Reflex-onderzoek, verricht in opdracht van de EU laat oa zien dat gsm straling in laboratoriumsituaties schadelijke gevolgen kan hebben. In de laboratoriumtests werd een significante verandering waargenomen in enkele en dubbele DNA-chromosomen in zowel menselijke als dierlijke cellen nadat deze waren blootgesteld aan elektromagnetische velden. De schade die de chromosomen opliepen kon niet altijd gerepareerd worden door de cellen. Waardoor er blijvende schade werd gemeten en kanker zou kunnen ontstaan.

Het volledige rapport
http://www.fonteine.com/reflex.pdf

Meer informatie over schadelijke gevolgen GSM/UMTS
http://www.straling.org/

16 juli
Natuurlijke Vitamine E Tocotrienol uit palmolie bereikt en beschermt bloed

Twee recente studies tonen nieuw bewijs dat een alternatieve vorm van natuurlijke vitamine E door de mond kan worden ingenomen en uiteindelijk het bloed kan bereiken en daar voldoende bescherming kan bieden tegen hartaanvallen en andere aandoeningen.Er zijn 8 vormen vitamine E waarvan tocopherol de meest gangbare in de winkels is. De Ohio State University heeft nu aangetoond dat een andere vorm, tocotrienol, kan werken als een neurobeschermende agent. Deze vorm zit in palmolie en wordt steeds meer als vet gebruikt omdat het geen transvetzuren bevat.

http://researchnews.osu.edu/archive/vitetoco.htm

15 juli
Zoek je een supergezonde boterham?

Zoek je een alternatief voor gewoon gistbrood dat een stuk gezonder is? Dan is er naast zuurdesembrood (waarbij 90% vh fytinezuur afgebroken is) nog een gezonde boterham te vinden, namelijk tarwekiem brood. Dit ouderwetse brood wordt op lage temperatuur gebakken van tarwe dat 3 dagen gekiemd heeft. Het voordeel van kiemen is dat het fytinezuur van tarwe is afgebroken (dit blokkeert namelijk de opname van mineralen), de hoeveelheid vitamines zijn toegenomen en dat het zwaar verteerbare gluten eiwit (gluten lectine) is afgebroken in aminozuren. Brood is dus beter verteerbaar en veel voedzamer dan gewoon volkoren brood.

Terwijl gewoon brood op 250 graden wordt gebakken en daarbij de stof acrylamide ontstaat wordt dit brood op slechts 110-150 graden gebakken dus onder de acrylamide grens van 170 graden.

Toppertje dus. Al met 1-2 kleine plakjes heb je een vol gevoel. In de nieuwste Ortho staat een artikel over het feit dat gewoon volkoren brood juist voor een zinktekort kan zorgen, en laat nu juist zink zo belangrijk zijn voor je weerstand, libido etc. Goede bronnen van zink zijn kiemen, havermout, lijnzaad, pompoenpitten en schaaldieren.

 

14 juli
Biologische landbouw is gunstig voor klimaat

Onderzoek Wageningen Universiteit resulteert in opmerkelijke conclusie
Als afstudeerproject hebben vijf Wageningse (Master of Science) studenten in de afgelopen maanden op basis van ruim 70 rapporten een uitgebreid literatuuronderzoek gedaan naar de verschillen tussen de Mondiale Voetafdruk van de biologische en de gangbare landbouw. Zij komen tot de conclusie dat, met name door het grote verschil in CO2-uitstoot, de biologische landbouw gunstig is voor het klimaat. Zelfs gunstiger dan de gangbare landbouw!

De Mondiale Voetafdruk (www.dekleineaarde.nl) is het internationale rekenmodel dat sinds een paar jaar algemene erkenning heeft gekregen als duurzaamheidindicator. Het is ontworpen door twee Canadese wetenschappers. In het onderzoek zijn vooral factoren als opbrengsten, energiegebruik, CO2-opname in de bodem en biodiversiteit onderzocht. Het literatuuronderzoek is gedaan in opdracht van De Kleine Aarde, het Centrum voor een Duurzame Leefstijl in Boxtel.

Mondiale Voetafdruk
Voedsel en biologische landbouw vormen voor De Kleine Aarde belangrijke thema's binnen het kader 'duurzame leefstijl'. Daarom lanceerde het centrum begin 2006 de nieuwe site www.voedselvoetadruk.nl, waar iedereen de eigen mondiale'foodprint'kan berekenen. Daarbij wordt nu voor biologische producten 20% reductie op de voetafdruk toegekend. Dat is een voorlopig getal. In het verleden zijn diverse schattingen gemaakt van het verschil tussen de Mondiale Voetafdruk van de biologische en de gangbare landbouw. Deze schattingen liepen echter nogal uiteen en misten nog een solide wetenschappelijk fundament. In opdracht van De Kleine Aarde heeft een groep internationale studenten van de Wageningen Universiteit nu dus in kaart gebracht wat wetenschappers al over het verschil in de Voetafdruk van beide systemen hebben gevonden. De resultaten hebben ze gepubliceerd in het rapport 'The Global
Footprint of Farming'.

Wat direct opvalt is, dat er al veel meer onderzoek gedaan is naar biologische systemen in Europa en Noord-Amerika dan in de rest van de wereld. Omdat zaken als
bodemeigenschappen en klimaat grote invloed hebben op het resultaat van beide systemen, is het niet mogelijk om de resultaten van deze twee delen van de wereld als een algemene richtlijn voor de hele wereld te gebruiken.

Daarom is er nog geen algemene conclusie getrokken over het verschil in 'Voetafdruk'
wereldwijd. Over het algemeen kan wel gesteld worden dat in de twee genoemde continenten de opbrengsten uit de biologische landbouw gemiddeld wat lager liggen dan in de 'conventionele' landbouw hoewel er grote verschillen qua opbrengst naar voren gekomen zijn. Met name in droge jaren zijn de opbrengsten van de biologische landbouw zelfs veel hoger! Ook opmerkelijk is dat de opbrengsten na enkele jaren omschakeling op biologische landbouw, langzaam maar zeker stijgen.

Energiegebruik en koolstofbinding
Qua energiegebruik is de biologische landbouw aanzienlijk gunstiger dan de gangbare
landbouw want het gebruik ligt gemiddeld 30% lager. Tevens heeft de biologische landbouw als voordeel dat in deze systemen een grotere opname van koolstof in de bodem gevonden is. Dat betekent een aanzienlijk verschil in CO2-uitstoot (37-50%). Tevens is uit het literatuuronderzoek gebleken dat biologische landbouw beter is voor de biodiversiteit dan de gangbare landbouw.

Hoewel deze conclusies voorlopig zijn en er nog veel nader onderzoek nodig is, benadrukt De Kleine Aarde het belang van meer biologische landbouw in het licht van het klimaatprobleem. In samenwerking met de Wageningse Universiteit en de Universiteit Utrecht wordt daarom aan vervolgonderzoek gewerkt.

Rapport
The Global Footprint of Farming door Adungna D. Bote, Steph Buijs, Diana van Dijk, Vera Espindola Rafael en Byjesh Katterkandi, Wageningen, 2006.

13 juli
Zuivel en diabetes - te mooi om waar te zijn.....

Een tijdje geleden het bericht dat melk diabetes 2 kan voorkomen. Voor mij een raadsel tot ik het artikel van Mike Adams opspoorde. Wat blijkt nu, dat deze studie heeft gekeken naar wat er gebeurde als je frisdrank verving door melk. Ja me hoela, geen wonder dat dit de kans op diabetes verkleint. Simpel omdat frisdranken de kans juist verhogen. Maar als je deze redenatie volgt dan is kun je ook zeggen dat water, koffie en thee de kans op diabetes 2 verkleinen. Creatief volkje die melk propagandisten !
Goed voorbeeld van zogenaamde "Junk Science"

http://www.newstarget.com/019568.html

12 juli
Belangrijk tips voor je gezondheid
  • Drink per dag 2-3 liter vocht
  • Vermijdt snelle koolhydraten en suikers
  • Eet zoveel mogelijk produkten die anti-oxidanten bevatten
  • Zorg voor voldoende omega 3 in je dieet (vis, walnoten of lijnzaad)
  • Eet iedere dag rauwkost voor extra enzymen
  • Neem elke dag een mix van diverse groenten en fruit
  • Vermoedt geraffineerde/bewerkte voeding (industrie/fastfood)
  • Vermijdt transvetzuren
  • Beperk je inname van koffie, gist brood, alcohol, zuivel, chocolade
  • Ga voor 100% natuurlijk en liefst biologisch

Waarom ? Lees uitgebreide info hier

11 juli
52 Spaanse ziekenhuizen kijken naar ontstekingsmarkers die hartaanval voorspellen

PatiŽnten die al eerder een hartaanval hadden, hebben een groter risico op herhaling en dus op sterven. 52 ziekenhuizen in Spanje gaan nu kijken of zijn bepaalde ontstekingsmarkers kunnen vinden die gelinkt kunnen worden aan een hartstilstand.

http://www.basqueresearch.com/berria_irakurri.asp?
Gelaxka=1_1&hizk=I&Berri_Kod=995

10 juli
Hoge cholesterol voorspelt lage sterfte door kanker en lange levensduur

Harumi Okuyama
Department of Preventive Nutraceutical Sciences, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Nagoya City University, Mizuhoku, Nagoya 467-8603, Japan

Een totaal cholesterolniveau (TC) tot 260-280 mg/dl (6,7 - 7,2 mmol/l) voorspelt een lage sterfte aan kanker en andere doodsoorzaken, terwijl een TC van 160-180 mg/dl (4,1 -4,6 mmol/l) een hoog sterftecijfer door deze oorzaken voorspelt onder de algemene bevolking en in groepen boven de 50 jaar.

Door het verhogen van de ratio meervoudig onverzadigde vetzuren : verzadigde vetzuren (MOV : VV) en het reduceren van cholesterol in voeding dacht men ooit een veelbelovende benadering te hebben gevonden om het serum cholesterol te verlagen en hart- en vaatziekten (HVZ) te reduceren. Deze benadering was gebaseerd op de zogenaamde īcholesterol-hypothese. MOV stond oorspronkelijk voor linoleenzuur, een omega-6 vetzuur dat overvloedig gevonden wordt in plantaardige oliŽn. Echter, lange interventiestudies (MRFIT Study (1), Helsinki Businessmen Study (2,3) en J-LIT Area-matched Control Study (4)) die gebaseerd waren op de īcholesterol-hypotheseī lieten geen significante reductie zien in TC-waarden, maar wel een verhoging van HVZ (5). In tegendeel zelfs: een verlaging van linolzuurinname was effectief in de secundaire preventie van HVZ (Lyon Diet Heart Study (6)).

TC als een relatief risico op HVZ (welke hier gedefinieerd wordt als mortaliteitsratio door HVZ bij de hoogste versus de laagste TC) verschilt tussen bevolkingsgroepen en leeftijdsgroepen en varieert in insignificante niveaus bij de totale bevolking boven de 40 jaar in Japan en in leeftijdgroepen boven de 50 jaar in westerse landen met een factor 5 in personen geselecteerd op hun hoge TC. Het aandeel familiale hypercholesterolemie (FH) bij bestudeerde bevolkingsgroepen is als een kritieke factor ge?nterpreteerd die zulke grote variaties in relatieve risicoīs teweegbrengt (5,7).

Bij FH-casussen wordt LDL niet opgenomen in de perifere weefsels wat een voortdurend tekort geeft van toevoer naar de cellen van cholesterol, vetzuurenergie en essentiele vetzuren. Mensen met FH ontwikkelen hypercholesterolemie op jonge leeftijd en hun sterfte aan HVZ is 10 keer zo hoog als bij mensen zonder FH. De geobserveerde variaties van TC als relatief risico op HVZ laten zien dat hoog TC weinig impact heeft op HVZ bij mensen zonder FH. Het relatief hogere risico reflecteert grofweg het relatieve aandeel van mensen met FH bij de geselecteerde bevolkingsgroepen.

Men observeerde bij de Japanse algemene bevolking boven de 40 jaar dat hoe hoger het TC, hoe lager de sterfte aan kanker en andere doodsoorzaken en men zag geen significante correlaties tussen HVZ en TC (> 4 reports) (7). Resultaten van studies onder Japanners (TC waarden boven de 220 mg/dl oftewel 5,6 mmol/l) die behandeld waren met statines, indiceerden dat degenen met een TC onder de 260 mg/dl niet behandeld moeten worden (8). Follow-up studies die waren uitgevoerd in Korea en westerse landen (Austrian VHM&PP Study (10)) ondersteunden ook de interpretatie dat lage TC een risicofactor is op een lange levensduur bij de algemene bevolking en in de leeftijdsgroep ouder dan 50 jaar bij welke het aandeel van mensen met FH verondersteld werd relatief klein te zijn.

De conclusie luidt dat een TC tot 260-280 mg/dl een lage kanker- en algemene mortaliteit voorspelt, terwijl een TC onder de 160-180 mg/dl juist hoge sterfte aan deze factoren voorspelt onder de algemene bevolking en in groepen boven de 50 jaar. De mate waarin TC boven 280 mg/dl bijdraagt aan de ontwikkeling van HVZ moet worden herbepaald door het analyseren van afzonderlijke FH en niet-FH personen in toekomstige follow-up studies.
References
1. Multiple risk factor intervention trial. Risk factor changes and mortality results. Multiple Risk Factor Intervention Trial Research Group. JAMA. 1982;248:1465-77.
2. Strandberg TE, VV Salomaa, VA Naukkarinen, HT Vanhanen, SJ Sarna, TA Miettinen. Longterm mortality after 5-year multifactorial primary prevention of cardiovascular diseases in middle-aged men. JAMA. 1991;266:1225-9.
3. Strandberg TE, VV Salomaa, HT Vanhanen, VA Naukkarinen, SJ Sarna, TA Miettinen. Mortality in participants and non-participants of a multifactorial prevention study of cardiovascular diseases: a 28 year follow up of the Helsinki Businessmen Study. Br Heart J. 1995;74:449-54.
4. Yoshiike, Tanaka H. The Lipid 2001; 12; 281-289. A follow-up study of area-matched control to the Japan Lipid Intervention Trial. (J-LIT) (In Japanese).
5. Okuyama H. High n-6/n-3 ratio of dietary fatty acids rather than serum cholesterol as a major risk factor for coronary heart disease. Eur J Lipid Sci Technol. 2001;103:418-22.
6. de Lorgeril M, S Renaud, N Mamelle, P Salen, JL Martin, I Monjaud, J Guidollet, P Touboul, J Delaye J. Mediterranean alpha-linolenic acid-rich diet in secondary prevention of coronary heart disease. Lancet 1994;343:1454-9.
7. Okuyama H, Y Ichikawa, Y Sung, T Hamazaki T and WEM Lands. Prevention of coronary heart disease-from cholesterol hypothesis to n-6/n-3 balance of fatty acids (an illustrated data book in Japanese). Gakkai Center Kansai, Osaka, 2002.
8. Matsuzaki M, T Kita, H Mabuchi, Y Matsuzawa, N Nakaya, S Oikawa, Y Saito, J Sasaki, K Shimamoto, H Itakura. Large scale cohort study of the relationship between serum cholesterol concentration and coronary events with low-dose simvastatin therapy in Japanese patients with hypercholesterolemia; J-LIT Study Group. Japan Lipid Intervention Trial. Circ J 2002;66:1087-95.
9. Song YM, J Sung, JS Kim. Which cholesterol level is related to the lowest mortality in a population with low mean cholesterol level: a 6.4-year follow-up study of 482,472 Korean men. Am J Epidemiol. 2000;151:739-47.
10. Ulmer H, C Kelleher, G Diem, HJ Concin. Womens Health (Larchmt). Why Eve is not Adam: prospective follow-up in 149650 women and men of cholesterol and other risk factors related to cardiovascular and all-cause mortality. 2004;13:41-53.

Speciale dank aan Joke Bol voor de vertaling

09 juli
Geen data dus geen zorgen ? het grote chemische experiment !

De huidige wetgeving zorgt voor een enorm ongecontroleerd experiment met tonnen chemicaliŽn die effect op onze gezondheid en omgeving hebben. Er is geen verplichting om chemicaliŽn die al in 1981 op de markt waren uitgebreid te testen. Deze zogenoemde "bestaande" chemicaliŽn zijn 99% van de nu gebruikte chemicaliŽn. En deze onnozelheid wordt beloond met niets doen. Van de 100.000 stoffen zijn er slechts 141 blootgesteld uit uitgebreide risico analyzes. Van deze 141 zijn er tot op heden slechts 28 gepubliceerd. 23 daarvan moeten verder worden bekeken om de risico's te verminderen en slechts op 4 stoffen zijn er beperkingen gesteld.

Ieder jaar sterfen er in Europe 30.000 mensen door blootstelling aan kankverwekkende stoffen. Prostaatkanker, borstkanker en allergiŽn nemen gigantisch toe. Gevaarlijke chemicaliŽn duiken op in het bloed van babies en moedermelk en bepaalde gevaarlijk chemicaliŽn duiken op plekken op waar ze nooit zijn gebruikt, bij ijsberen en diepzeevissen. De Europese Groene partij wil een einde aan dit chemische experiment en verplichte diepgaande testen voor alle gebruikte chemicaliŽn.

http://www.greens-efa.org/cms/topics/dokbin/102
/102848.no_data_no_worries@en.pdf

08 juli
Onderzoekers vinden kankerverwekkende chemicaliŽn in de urine van
kinderen met rokende ouders

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota hebben aangetoond dat kinderen van rokende ouders door het inhaleren van rook van de ouders hoge concentraties van kankerverwekkende stoffen in hun bloed hebben. Dit is opnieuw een bewijs dat kinderen al jong schade ondervinden door het meeroken met de ouders.

http://www.ahc.umn.edu/news/releases/smoking051206/home.html

07 juli
WSPA: mijd stierenren in Pamplona

Cultuur en traditie zijn geen excuus voor gewelddadige wreedheid met stieren. Dat zegt de World Society for the Protection of Animals (WSPA) aan de vooravond van de jaarlijkse stierenrennen in Pamplona. Vrijdag 7 juli is de start van dit wrede spektakel, waarbij tientallen stieren met geweld door de straten van deze Spaanse stad worden gejaagd.

De stierenrennen maken onderdeel uit van het San Fermin festival, genoemd naar de
patroonheilige van de stad Pamplona. Gedurende acht dagen worden de stieren dagelijks door de nauwe straten van de stad gejaagd, opgehitst door uitzinnige mensenmassa's. Veel stieren breken daarbij hun poten, omdat ze uitglijden over de gladde, hobbelige keien.

Tientallen mensen, waaronder ook veel mannelijke toeristen, rennen voor de stieren uit. De WSPA vreest dat toeristen, in het bijzonder backpackers, deze stierenrennen zien als een louterende ervaring en een bewijs van extreme moed. In werkelijkheid is het een uitermate gewelddadige vorm van dierenmishandeling, die onherroepelijk eindigt in de dood van de stieren. De stieren rennen namelijk naar de arena, waar ze nog 20 minuten moeten 'vechten' voordat ze uiteindelijk op wrede wijze worden gedood.

'Toeristen zouden wijzer moeten zijn dan hieraan mee te doen,' zegt Manja Remmerswaal, WSPA Nederland. 'Cultuur en traditie zijn geen enkel excuus voor wreedheid met dieren. Stierenrennen en stierengevechten zijn middeleeuwse gebruiken die zo snel mogelijk moeten worden afgeschaft, en dat geldt voor alle zogenaamde sporten waar dieren het tegen mensen of tegen elkaar moeten opnemen.'

Samen met haar Spaanse lidorganisatie ADDA strijdt de WSPA al jaren tegen het
stierenvechten in het Spaanse CataloniŽ, en met succes. Vorige week heeft het
Catalaanse parlement besloten in september te stemmen over een aanpassing van de
Dierenbeschermingswet. Als de wijziging erdoor komt, zal dat in essentie het einde
betekenen van het stierenvechten in CataloniŽ.

Extra informatie
- Pamplona heeft circa 200.000 inwoners. Tijdens het weekend van het festival groeit dat uit tot een menigte van 2 miljoen mensen.
- Ieder jaar vallen er doden en gewonden tijdens de stierenrennen van Pamplona. Sinds 1924 zijn er 13 mensen bij omgekomen. Tijdens stierengevechten worden in Spanje jaarlijks naar schatting 40.000 stieren gedood.
- De WSPA vertegenwoordigt ruim 660 dierenbeschermingsorganisaties in meer dan 140 landen en is daarmee de grootste federatie van dierenwelzijnsorganisaties ter wereld. De WSPA helpt in landen waar de kennis, de wil of het geld ontbreekt om iets voor dieren te doen.

06 juli
Astma inhalers op basis van beta-agonisten verdubbelen kans op overlijden

Een nieuwe analyse bij astma en COPD (chronische luchtwegaandoeningen) patiŽnten laat zien dat zogenaamde anti-cholinergica luchtwegverwijders (tiotropium en ipratropium) de kans op overlijden met 73% verkleinen terwijl inhalers op basis van beta-agonisten (metaproterenol [Alupent], formoterol [Foradil], salmeterol [Serevent, Advair] and albuterol [Proventil, Ventolin, Volmax en anderen]) juist de kans op overlijden meer dan verdubbelde. En juist deze laatste groep wordt bij 95% van de recepten gebruikt. Deze analyse is gebaseerd op 22 studies onder 15,276 deelnemers en werd uitgevoerd door de Cornell en Stanford universiteiten.

http://www.news.cornell.edu/stories/June06/Salpeter.COPD.kr.html

05 juli
De schande van Europa - Duitsland 60 jaar later

Af en toe hoor ik mensen zeggen dat ze in bepaalde landen nog een hoop van ons kunnen leren mbt mensenrechten en gelijke rechten voor de vrouw. Als je nog zo overtuigd bent dat Europa het zo goed voor elkaar heeft dan moet je maar eens kijken hoe wij als "beschaafde mensen" met proefdieren omgaan:

En dit soort praktijken kan gewoon wettelijk plaatsvinden in die fijne Europese democratie die de burger alleen maar extra rompslomp brengt en veel geld verslindt.

Een soort moderne concentratiekampen maar dan voor proefdieren.

Europa, schaam je, dat dit in 2006 nog altijd bestaat.

Als dit beschaving is dan is er echt iets goed mis...... ik denk dat ze daar in Brussel iets teveel aan die o zo gezonde aspartaam hebben gezeten !

Hoe kun je dit stoppen?

Schrijf je Europees parlementslid en verzoek hem of haar dringend steun te verlenen aan de oproep om het gebruik van primaten voor onderzoek binnen de Europese Unie te verbieden. Je kunt je Europees parlementslid online vinden op of door te bellen met 070 362 4941.

Meer info:

 

04 juli
Nieuwe Engelse studie toont link tussen Diabetes type 1 en infecties aan

Een nieuwe Engelse studie zorgt voor nieuwe bewijsmateriaal voor de theorie dat infecties en belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van diabetes bij kinderen en jonge volwassenen. De studie heeft 25 jaar lang 4000 personen met Diabetes type 1 tussen de 0-29 jaar gevolgd in de plaats Yorkshire, Engeland. Dit is het eerste keer dat zo'n studie onder jonge volwassenen werd gepubliceerd. Alleen al in Engeland zijn er 250.000 personen met het type 1 Diabetes en het aantal kinderen met deze aandoening stijgt met 3% per jaar. Door deze aandoening kan het lichaam geen insuline meer aanmaken.

 

03 juli
Prostaatkanker nieuws

Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat het drinken van 1 glas granaatsappelsap per dag ervoor zorgde dat de periode dat de PSA waarde stabiel bleef bij behandelde prostaatkanker patiŽnten verviervoudigt werd. Uit een andere recente studie blijkt dat het bestralen van de prostaat niet tot een noemenswaardige verhoogde kans op anuskanker leidt.

 

02 juli
Gezonde fruitpurees uit BraziliŽ

FairFoodTrading & Agency is een leerbedrijf voor met name studenten Food&Business. In principe wordt er uitsluitend met studenten gewerkt.

Het bedrijf introduceert een nieuwe lijn producten die inspeelt op een aantal trends in de markt. Het assortiment bestaat uit 10 exotische vruchten in diepgevroren puree-vorm, waarbij de vermelding gedaan mag worden dat het 100% natuurlijk is. De purees worden in BraziliŽ gemaakt door na de pluk de vruchten te pureren, ontvellen, ontpitten en zonder conserveringstechnieken diep te vriezen in 100 grams portieverpakkingen. De fruitpurees kunnen dienen als basis voor shakes, sappen, smoothies, ijs en nog veel meer. Het assortiment bestaat uit de volgende vruchten:

- abacaxŪ (ananas met munt)
- cajŠ
- cajķ
- goiaba
- mango
- maracaujŠ
- pitanga
- vitacaŪ (acaŪ met guarana)

Op www.acaidrink.nl (gedeeltelijk in aanbouw) is meer informatie te vinden over de producten.

01 juli
100% fruitrepen zijn gearriveerd !!

Na bijna 3 maanden wachten en veel tegenslag, extra dounane papierwerk is het gelukt. Ik heb zojuist de 100% fruitrepen ontvangen. Mijn doel is een alternatief bieden voor al die repen bomvol chemische suikers en andere toevoegingen, dus ideaal voor ouders met schoolgaande kinderen. Ik heb iedere geval de Europese primeur van deze vinding van de Amerikaanse overheid. Iedere reep bevat 2 stuks fruit.....

http://www.fonteine.com/fruitreep.html

 

Archief pagina's : Jan 2006 | Feb 2006 | Mar 2006 | Apr 2006 | Mei 2006
Juni 2006
| Jul 2006 | Aug 2006


 

 

Links
Natuurdieet
Supervoeding
Superalgen
Omega 3 visolie
Vitamine C poeder
Oerdieet
Suikerspiegeldieet
Afslank gids
Fitness gids
Ads   

 


View My Stats