weblog voeding, gezondheid en milieu


gezonde voeding
 

Help ons door goede artikelen of nieuws te melden. Stuur een mail naar: ugamedia@wirehub.nl
Wij zoeken ook nog vrijwilligers die in het buitenland het lokale nieuws willen volgen voor ons.

Vergroot je kennis van voeding en verbeter daardoor je gezondheid

Kies ook voor 100% natuurlijke voeding, word geen farma en industrie food junkie !
Neem je toekomst in eigen handen, het leven is al kort genoeg....

Informatie op thema ?

Zoek je informatie op thema ? Bezoek dan onze mega naslag site: http://www.fonteine.com


Ga naar het hoofdmenu


 

 


10 juni


Video - Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken gewichtstoename


De positieve invloed van natuurlijke voeding op onze gezondheid

Voor onze auto tanken wij zuivere brandstof. De olie verversen wij op tijd en onze heilige koe krijgt geregeld een grote en kleine beurt. Als wij een vreemd geluidje horen, zoeken wij de oorzaak of gaan naar de garage. Iedere week krijgt onze trots een wasbeurt. Maar hoe gaan wij met ons lichaam om? Als wij gedurende een jaar opschrijven waarmee wij ons lichaam voeden, zouden wij aan het einde van dat jaar erg schrikken.

We stoppen ons vol met ongezonde vetten, junkfood, suiker, dierlijke eiwitten, granen, alcohol en andere stimulerende middelen. Daarnaast roken we. Ons lichaam raakt verzwakt en wij kunnen lichamelijk en/of geestelijk ziek worden. Daarbij hebben wij het nog niet gehad over de ongezonde, bewerkte voeding met schadelijke toevoegingen, waardoor ons afweersysteem verzwakt wordt. Nog steeds verbazen wij ons als een ziekte zich manifesteert, alsof deze zomaar is komen aanwaaien. Ziekte komt door de mond, volgens een Chinees spreekwoord. Het lichaam is een huis dat wij hebben ontvangen bij onze geboorte. Gedurende onze reis op aarde mogen wij erin wonen. Ons lichaam is een onderdeel van de natuur.

Levend voedsel

Wat is de gezondste voeding voor ons lichaam? Dat is levend voedsel. Daar wordt onder verstaan: fruit, groenten, noten, pitten, zaden en kiemen, in de natuurlijke vorm. Deze voeding is dus plantaardig en onbewerkt, zonder schadelijke toevoegingen, vrij van lactose, gluten, dierlijke eiwitten en suiker. De mens is van oorsprong een fructivoor (vruchteneter). Het verdient aanbeveling om biologische levensmiddelen te kopen. Deze hebben meer smaak, zijn gezonder en dier- en milieuvriendelijk. Levend voedsel geeft zowel lichaam als geest optimaal kracht op een natuurlijke manier. Het regenereert de cellen en ontgift ons lichaam. Verder stimuleert het de aanmaak van enzymen. Deze zijn nodig om onze voeding goed te verteren en de aanwezige stoffen te elimineren. Hierdoor voelen wij ons energieker, hebben meer levenslust en kunnen ons beter concentreren. Als wij natuurlijke voeding eten, reinigen onze darmen en worden de andere uitscheidingsorganen sterker. Hierdoor functioneren ze beter. Een eventueel tekort aan kalk, ijzer en zink wordt aangevuld. Ons lichaam komt meer in balans door de natuurlijke voeding en wij zullen ons geestelijk ook veel beter voelen. Als het lichaam natuurlijke voeding toegediend krijgt, hebben ziekten veel minder kans, ook al is er sprake van een erfelijke aanleg.

Lees verder op:
http://www.fonteine.com/levend_voedsel.html


Levend voedsel deel 2

Wat is levend voedsel?
Levend voedsel is plantaardige voeding, die onbewerkt is. Dat wil zeggen dat er geen vuur aan te pas komt. Levend voedsel is: fruit, groenten, noten, pitten, zaden en kiemen, in de natuurlijke vorm. Deze voedingsmiddelen worden rauw bewerkt, zijn biologisch geteeld, dus vrij van pesticiden, hormonen, anti-biotica of andere schadelijke additieven. Door voeding te koken, bakken of wokken, gaat veel voedingswaarde verloren en worden voedingsvezels beschadigd. Bij levend voedsel blijven deze behouden.

Voedselintoleranties
Levend voedsel is vrij van dierlijke voeding, gluten, granen, lactose en geraffineerde suikers. Deze zijn voedingsmiddelen waarvoor mensen vaak een intolerantie kunnen hebben, zonder dat zij dit weten. Uit praktijkervaring is gebleken dat, als zij hun voedingspatroon aanpassen, veel klachten verdwijnen of verminderen. Alleen al door het weglaten van gluten, suiker en lactose kan verbetering ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse bevolking te weinig fruit en rauwkost eet. De meeste voeding wordt bewerkt. De Nederlandse voeding bestaat uit veel dierlijke eiwitten en granen, die bij overgevoeligheid een reactie kunnen geven. Levend voedsel is vrij van deze voedingsmiddelen.

Levend voedsel en ziekte
Steeds meer onderzoek wordt gedaan, om te kijken of ongezonde voeding invloed heeft op het ontstaan van ziektes. Praktijkervaring heeft ons geleerd dat ziekte vaak door de mond komt. Door een verkeerd voedingspatroon raken lichaam en geest uit balans, waardoor wij ziek kunnen worden. Momenteel is men wereldwijd bezig met het levend voedsel ofwel rawfood principe. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve invloed van levend voedsel op de gezondheid van de mens. Uit verhalen van veel mensen blijkt dat zij minder klachten en meer energie hebben. De meningen over levend voedsel zijn nog erg verdeeld.

Lees verder op:
http://www.fonteine.com/levend_voedsel2.html


UGent-onderzoek leidt naar betere behandelingsmethoden maagzweren

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben een nieuwe bacterie geÔsoleerd die het onderzoek naar behandelingsmethoden voor patiŽnten met maagzweren kan versnellen. De bacterie Helicobacter suis
werd geÔsoleerd uit varkensmagen. De methode die door de wetenschappers gebruikt werd om de bacterie te cultiveren, is uniek. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.

Maagzweren

De bacterie die gewoonlijk maagzweren bij mensen veroorzaakt, heet Helicobacter pylori. Naar deze bacterie werd reeds heel wat onderzoek uitgevoerd en de twee wetenschappers die deze bacterie ontdekten, kregen in 2005 de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde. In een klein percentage van de biopsieŽn die uitgevoerd worden bij maagpatiŽnten, vindt men via microscopie nog een andere bacterie terug. Deze bacterie werd voor het eerst geobserveerd in 1990, maar tot voor kort slaagde niemand erin om deze bacterie te kweken in een laboratorium. Onderzoekers van de Universiteit Gent zijn daar nu wel in geslaagd.

De cultivatiemethode van de Gentse wetenschappers is uniek. De onderzoekers probeerden de natuurlijke habitat van de bacteriŽn na te bootsen. Daarvoor gebruikten ze een sterk zuur, dat andere bacteriŽn doodt maar dat deze bacteriŽn nodig hebben om te groeien. Houtskool werd toegevoegd om de giftige metabolieten die ontstaan, te verwijderen. DNA-analyse toonde aan dat deze bacterie een nieuw species is dat verwant is aan de bacterie Helicobacter pylori. Zijn naam, Helicobacter suis, komt uit het Latijn en betekent "van het varken".

Naar een vaccin tegen maagzweren?

Op termijn kan de studie van Helicobacter suis leiden tot nieuwe behandelingsmethoden voor maagzweren bij mensen, misschien zelfs tot de ontwikkeling van een vaccin tegen maagzweren. "De nieuwe methode om deze bacteriŽn te cultiveren laat ons toe de eigenschappen van de bacterie beter te bestuderen" zegt professor Freddy Haesebrouck van de faculteit Diergeneeskunde. "De bacterie Helicobacter suis wordt geassocieerd met maagzweren in varkens. Meer nog, de bacterie betekent een groot probleem bij varkensboeren. Haar aanwezigheid kan zelfs de dood betekenen van de dieren. Dankzij de nieuwe cultivatiemethode van Helicobacter suis kunnen we de overdracht van de bacterie van dieren op mensen bestuderen, wat op lange termijn kan leiden tot nieuwe behandelingsmethoden voor maagzweren bij mensen". Zo kunnen de wetenschappers met de nieuwe techniek onderzoeken tegen welke antibiotica de bacterie resistent is. Dit leidt tot betere behandelingsstrategieŽn, zowel bij varkens als bij mensen. De onderzoekers hopen dat dit ook zal resulteren in de ontwikkeling van een efficiŽnt vaccin tegen maagzweren.


Kabinet wil minder dierproeven

Het kabinet wil stimuleren dat er alternatieven voor dierproeven komen. Dit moet leiden tot minder dierproeven. Ook komt er een Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor Dierproeven. Dit staat in een kabinetsvisie over alternatieven voor dierproeven. Uitgangspunten bij het beleid zijn: vervangen, verminderen en verfijnen. Het kabinet laat onderzoeken hoe de alternatieven kunnen worden ontwikkeld en ingezet. Op basis hiervan worden een agenda en een actieplan opgesteld. Met de kabinetsvisie komt het stimuleren van alternatieven voor dierproeven gedurende de kabinetsperiode hoger op de agenda.

http://www.minvws.nl/kamerstukken/vgp/2008/kabinetsvisie-alternatieven-voor-dierproeven.asp


Aankondiging rapport Duurzame intensieve veehouderij

Op 12 juni 2008 om 13:30 uur publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport Duurzaamheid intensieve veehouderij. Volgens het Nationaal Milieubeleidsplan 4 (2001) is de landbouw in Nederland niet duurzaam. De landbouw staat op gespannen voet met de ontwikkeling van natuur en biodiversiteit. Het kabinet streeft op lange termijn (2030 als horizon) naar een duurzame landbouw. De intensieve veehouderij kent in vergelijking met andere landbouwsectoren de meeste knelpunten. De Algemene Rekenkamer heeft onderzocht in hoeverre de rijksoverheid slaagt in haar streven om de intensieve veehouderij duurzamer te maken en heeft dat beoordeeld op de aspecten: dierenwelzijn, ammoniakuitstoot uit dierlijke mest en innovatie. De Algemene Rekenkamer doet op grond van dit onderzoek ook aanbevelingen om de effectiviteit van het beleid voor duurzame intensieve veehouderij te verbeteren.


Het Einde van de Landen van Europa

De landen van Europa moeten tot de superstaat worden gebracht zonder dat de mensen begrijpen wat er gaande is. Dit kan worden bereikt door geleidelijke stappen, elk vermomd als zijnde economisch van belang, maar wat uiteindelijk en onomkeerbaar zal leiden tot een federatie“.

http://www.ditrianum.org/Nederlands/Artikelen/Maatschappij/0039.htm


 

 


9 juni


Video - Terminator Seed


De relatie tussen glutenintolerantie en diabetes

Door Didy van de Veer

De Nederlandse bevolking eet voedsel dat voor een groot deel uit granen bestaat. Een boterham, beschuitje of schaaltje muesli bij het ontbijt mag niet ontbreken. Bij de lunch eten wij graag een broodje gezond en 's avonds een heerlijk macaroni- of spaghettigerecht, denkend aan die prachtige vakantie in ItaliŽ. Gezelligheid zoeken wij bij een kop koffie met gebak of een koekje. In veel andere producten zijn granen verwerkt. Op straat zie je meer mensen met een broodje of pizza in de hand dan met een stuk fruit. De graanconsumptie heeft ons in haar greep.

Fructivoor
Fruit en groenten bevatten makkelijk verteerbare eiwitten en daardoor heeft het spijsverteringsstelsel weinig energie nodig om deze af te breken. Bovendien blijven er geen afvalstoffen achter in ons lichaam. Hierdoor voelen wij ons energiek en levenslustig. Ons gebit bestaat uit snij-, hoek- en maaltanden. De snijtanden zijn nodig om het fruit te snijden, de hoektanden voor het kraken van noten en het openmaken van bepaalde vruchten en de maaltanden om het fruit vervolgens fijn te malen.

De mens is van nature dan ook een vruchteneter ofwel fructivoor, waartoe ook de hogere apensoorten behoren, en geen graaneter ofwel granivoor. Het spijsverteringsstelsel van een fructivoor is veel langer dan dat van een granivoor of carnivoor (vleeseter). Fruit en groenten bevatten meer koolhydraten dan vetten en eiwitten, vlees en vis bevatten meer vetten en eiwitten. De enzymen, die ook wel de katalysatoren van ons lichaam worden genoemd, zetten deze koolhydraten om in suikers door middel van een gistingsproces. Dit is een ingewikkeld proces. Daarom hebben wij een lang spijsverteringsstelsel.

Tot de granivoren behoren onder meer vogels zoals de duif en de kip. Zij hebben een snavel waarmee zij de graankorrels kunnen verbrijzelen. De eiwitten worden dan ook helemaal afgebroken waardoor er geen afvalstoffen achterblijven. Het spijsverteringsstelsel is veel korter. De dikke darm ontbreekt. Bij de mens is het spijsverteringsstelsel er niet op gebouwd om de eiwitten in de granen af te breken en blijven deze onverteerbaar achter in het lichaam. Zo vormen zich de gifstoffen, waardoor wij klachten kunnen krijgen of ziek kunnen worden.

Lees verder op:
www.fonteine.com/gluten_diabetes.html


De werkelijke betekenis van ziekte

door Mike Donkers

Ik denk niet meer in termen van ziektes, maar ziekte. Enkelvoud, niet meervoud. Ik ben ziekte gaan zien als het leven zelf: een oneindig scala aan vormen voortkomend uit ťťn en dezelfde oerbron, die ook nog eens over kunnen gaan in elkaar. Dit verschijnsel wordt pleomorf genoemd, oftewel meervormig, en is een principe van de natuur. Ziekte is als het leven, omdat het een onderdeel is van het leven, net als dood onderdeel is van leven en een eeuwigdurende cirkel vormt waarbij energie nooit verloren gaat, maar opnieuw wordt gebruikt. Wie het leven begrijpt, begrijpt ook ziekte.

Pleoformisme

Het concept van pleomorfisme (meervormigheid) werd ontwikkeld door de Franse bioloog Antoine Bťchamp. Bťchamp was de grote tegenhanger van Louis Pasteur, die beweerde dat ziekteverwekkers ons van buitenaf aanvallen en het dus van belang is dat wij hen doden voordat ze ons doden. Door ziekteverwekkers te zien als externe organismes creŽer je een oorlogsdenken, waarbij je een anti-houding aanneemt en micro-organismes tot vijand verklaart. Dit oorlogsdenken is terug te vinden in onze terminologie. We ‘bestrijden’ ziekte, ‘doden’ bacteriŽn en een medicijn is ‘antiviraal’. Bťchamp toonde aan dat dit niet alleen een hoogst simplistische, maar ook zeer onverstandige visie is. Op geheel Pasteuriaanse wijze verklaarde hij in zijn experimenten ziekteverwekkers de oorlog en bestreed ze met alle mogelijke middelen. Hij ontdekte onder de microscoop dat micro-organismes als bacteriŽn, schimmels, virussen en parasieten het vermogen tot biologische transmutatie hebben, oftewel het veranderen van vorm. Als gevolg van de aanvallen die op hen werden uitgeoefend veranderde een schimmel bijvoorbeeld in een parasiet, een bacterie in een virus, enzovoorts. Ook gingen ze samenwerken. Hoe feller de aanval, hoe feller de reactie van deze micro-organismes.

In totaal identificeerde Bťchamp 16 verschillende vormen. De Amerikaan Royal Rife identificeerde er later 4. Ik ben ervan overtuigd dat het werkelijke aantal oneindig is, omdat het leven hoe dan ook zijn weg vindt. Een Italiaanse ex-oncoloog (hij is uit zijn functie gezet) genaamd Tullio Simoncini beweert dat kanker een schimmel is. Er zijn echter ook virale vormen van kanker en kanker is eveneens in verband gebracht met parasieten. Mijn mening is dat kanker al deze vormen is en meer en dat kanker dus een pleomorf karakter heeft. Het is om die reden dat kanker juist gaat uitzaaien na een behandeling met chemotherapie of bestraling, een zeer ondoordachte benadering die uitsluitend anti-ziekte is en niet pro-leven.  

Omgeving van de cellen

Ziekteverwekkers, micro-organismes horen bij het leven. Zij zijn de oervormen van leven en vervullen een zeer complexe functie. Elke vorm van cellulair leven op deze aarde vertoont genetische verwantschap met elkaar. Zo hebben mensen een genetische verwantschap met zogeheten ziekteverwekkers, of pathogenen. Sterker nog, we zijn opgebouwd uit bacteriŽn, schimmels, virussen, parasieten en andere micro-organismes en ze vormen onderdeel van ons systeem. Hetzelfde geldt voor planten en dieren. Bťchamp ontdekte dat als hij ophield met de micro-organismes te bestrijden en in plaats daarvan wat hij noemde het ‘interne milieu’ verbeterde door te werken aan de omgeving van de cellen, deze zogenaamde ‘ziekteverwekkers’ niet verdwenen maar juist meehielpen de cellen te repareren. Hij concentreerde zich dus niet op de ziekte, maar op genezing en de zogenaamde ziekteverwekkers deden hetzelfde. Als hij zich echter concentreerde op de ziekte en deze letterlijk probeerde te bestrijden, dan toonden de ziekteverwekkers zich de ergste vijand. Hiermee toonde hij aan dat micro-organismes de bouwblokken van het leven zijn, die een nauwkeurige relatie onderhouden met zowel het leven als de dood en het stadium er tussenin, ziekte.

Lees verder op:
www.fonteine.com/betekenis_ziekte.html

 

 


7 juni


Video - Greenpeace - The dangers of Genetically Modified Organisms


Relatie tussen gebitsaandoeningen en reuma

Researchers Uncover Higher Prevalence of Periodontal Disease in Rheumatoid Arthritis Patients

Study Published in the Journal of Periodontology Suggests Impaired Oral Hygiene May Only Be Part of the Connection

Over 1.3 million Americans suffer from rheumatoid arthritis (RA), a chronic, inflammatory disease of the joints. RA is a disabling condition, and can lead to long-term joint damage resulting in persistent pain and loss of function in affected areas. A recent study published in the June issue of the Journal of Periodontology, the official publication of the American Academy of Periodontology (AAP), uncovered yet another potential side effect of RA. Researchers in Berlin, Germany discovered that patients with RA have a higher incidence of periodontal disease compared to healthy controls.

For some patients, adverse RA symptoms may affect manual dexterity, which can make one’s daily routine quite difficult. One area that may be affected is oral hygiene which can ultimately lead to periodontal
disease. However, these research findings indicate that poor oral hygiene alone did not account for the association between RA and gum disease, suggesting that other factors may play a role as well. The study examined the oral health of 57 RA patients and 52 healthy controls. To determine oral hygiene status, each participant underwent a comprehensive oral examination including an assessment of plaque accumulation and gingival inflammation, both indicators of oral hygiene. Probing pocket depth and clinical attachment loss, two markers of periodontal disease, were also measured. Researchers used questionnaires to gauge the subjects’ risk factors for periodontal disease. The study findings indicated that RA patients were nearly eight times more likely to have periodontal disease compared to the control subjects. These findings accounted for demographic and lifestyle characteristics such as age, gender, education and tobacco use. Researchers then examined the extent to which poor oral hygiene was connected to the increased occurrence of gum disease in RA patients. The results showed that while oral hygiene was markedly a factor, it did not fully explain the association between the two diseases, suggesting that there may be other parameters responsible for the increased prevalence of gum disease in RA sufferers.

“With results suggesting that rheumatoid arthritis is associated with periodontal disease, it is easy to assume that an RA sufferer is perhaps unable to properly care for his or her teeth and gums due to the
debilitating nature of the disease,” says Dr. Kenneth Kornman, editor of the Journal of the Periodontology. “However, this study implies that there are other potential factors involved. For instance, both
RA and gum disease are systemic inflammatory disorders which may explain the connection between the two. Inflammation is already thought to link periodontal disease with other conditions such as
cardiovascular disease and diabetes. We look forward to future research that may reveal the biological mechanisms that link these two important diseases.”  In an effort to best maintain oral health, RA patients are encouraged to brush and floss on a regular basis and see a dental professional twice a year. If gum disease develops, consulting a periodontist is an effective way to determine the most appropriate course of treatment. According to Dr. Susan Karabin, President of the AAP, maintaining the complete health of RA patients should be a collaborative effort. “It is critical that dental professionals and medical professionals work
together when treating a patient living with rheumatoid arthritis. This partnership will assure that both the oral and overall health of these patients is paramount.” 

About the American Academy of Periodontology
The American Academy of Periodontology is an 8,000-member association of dental professionals specializing in the prevention, diagnosis and treatment of diseases affecting the gums and supporting
structures of the teeth and in the placement and maintenance of dental implants. Periodontics is one of nine dental specialties recognized by the American Dental Association.


Te weinig bewegen geen oorzaak overgewicht !

Veel televisiekijken en computeren houden geen verband met de overgewichtepidemie. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht en Aberdeen.

http://www.nu.nl/news/1598171/80/rss/Te_weinig_bewegen_geen_oorzaak_overgewicht.html


Onderzoekers waarschuwen voor 'gekke-mijtenziekte'

Wetenschappers van Wageningen Universiteit hebben het bestaan aangetoond van een bacteriŽle infectieziekte onder roofmijten. De 'gekke-mijtenziekte' is slecht nieuws voor biologische landbouwers.

http://www.nu.nl/news.jsp?n=1599569&c=89&rss


Minerva juni 2008 is online beschikbaar

• Overgewicht als onafhankelijke risicofactor voor coronair hartlijden B. Michiels
Wat is, na correctie voor bloeddruk- en cholesterolwaarden, het verband tussen overgewicht (BMI tussen 25 en 29,9) of obesitas (BMI ? 30) en coronair hartlijden?

• Neusspray met zolmitriptan voor de behandeling van clusterhoofdpijn? A. Vanwelde
Is neusspray met 5 en 10 mg zolmitriptan effectiever en veiliger dan placebo voor de behandeling van clusterhoofdpijn?

• Doeltreffendheid en veiligheid van orale antidiabetica bij type 2-diabetes G. Goderis
Hoe verschillen de orale antidiabetica op het vlak van winst en ongewenste effecten bij volwassenen met type 2-diabetes?

• Met welk insulineschema starten bij type 2-diabetes? P. Van Crombrugge
Wat is het meest effectieve en meest veilige insulineschema wanneer insulineanalogen worden toegevoegd aan een maximaal getolereerde orale behandeling met metformine en hypoglykemiŽrende
sulfamiden bij patiŽnten met suboptimaal gecontroleerde type 2-diabetes?

• Voorkomt een antitrombotische behandeling CVA bij patiŽnten met niet-valvulaire VKF? R. Willems, P. De Cort
Wat is het effect en de veiligheid van een antitrombotische behandeling in de preventie van een cerebrovasculair accident (CVA) bij patiŽnten met niet-valvulaire voorkamerfibrillatie (VKF)?

• Warfarine of aspirine voor voorkamerfibrillatie bij ouderen? P. Verhamme, P. De Cort
Wat is het effect van warfarine versus lage dosis aspirine ter preventie van CVA en arteriŽle trombo-embolie bij 75-plussers met voorkamerfibrillatie (VKF)?

• Pijnlijke otitis media acuta: nut van een lokaal anestheticum? P. Chevalier
Wat is bij kinderen ouder dan drie jaar het effect van oordruppels bestaande uit een waterige oplossing met lidocaÔne 2% in vergelijking met placebo op pijn als gevolg van acute otitis media?

Vervolg op...
• Sertraline: niet werkzaam voor menopauzale warmteopwellingen M. De Meyere
• Lokaal of oraal ibuprofen: de keuze van de patiŽnt? P. Chevalier

Download hier het volledige nummer in pdf
http://www.minerva-ebm.be/articles/nl/2008/5-2008/NLtot5_2008.pdf


Geen promotie bij overgewicht

Dat mensen met overgewicht soms voor dichte deuren komen te staan, was al bekend. Maar nu blijkt dat deze groep niet alleen bij sollicitaties benadeeld wordt, maar ook om de kans op promotie, de
hoogte van het salaris en de loopbaanplanning.

http://www.hortinews.com/news.php?id=15261

xxx


Samenvatting lesavond KNVB Sportcentrum, Zeist, 23 mei 2008

Basisprincipe

Ziekte is het gevolg van verzuring als gevolg van een mineralentekort. Om ziekte tegen te gaan is het van belang om te alkaliseren en mineraliseren. Dit betekent gebruikmaken van zeemineralen (natuurlijk
mineralencomplex van 84 mineralen dat zowel alkaliseert als mineraliseert) en het eten van groene bladgroente (= alkalisch, ook wel basisch genoemd). We hebben een genetische verwantschap met zeewater
en bladgroen, chlorofyl van maar liefst 98%!

Suikers

Onder suikers moet worden verstaan elke substantie die de bloedsuikerspiegel verhoogt en een insulinereactie veroorzaakt. Hieronder vallen:

- suiker, zowel wit als ongeraffineerd
- granen, zowel wit als volkoren (omzetting van complexe suikers in groen stadium naar simpele suikers, van omega-3 in groen stadium naar omega-6, van geen gluten in groen stadium naar wel gluten, bevat
acrylamide indien gebakken boven 180 graden, bevat fytinezuur die mineraalopname blokkeren)
- zetmeel
- vruchtensap (vruchten zonder vezels, zoals huid, schil, pitten)
- caffeine
- alcohol

Deze suikers verhogen de bloedsuikerspiegel razendsnel, waardoor er een insulinereactie volgt waarmee je de alvleesklier uitput alsook je bijnieren. Ze jagen dus je zenuw- en hormonenstelsel op en belasten je organen (met name de lever, gal, darmen en alvleesklier). Aangezien insuline ook verantwoordelijk is voor de vetverdeling wordt er een vetvoorraad rond het middel aangelegd, zodat het lichaam een energiereserve heeft vlakbij de vitale buikorganen. Dit noemen we overgewicht. Interessant, nietwaar dat het lichaam kiest voor vet als energiebron in plaats van koolhydraten en suikers? Door hoge suikerinname veroorzaak je dagelijks paniek in je systeem en breng je je lichaam in een overlevingsstaat. Deze suikers maken je bloed dik en stroperig en vervuild, waardoor je hartslag versnelt en je bloeddruk stijgt. Ze worden verbonden aan zo'n beetje alle moderne ziektebeelden: diabetes, kanker, hart- en vaatziekte, artritis, artrose, CVS, MS, etc. Suikers werken zeer verzurend en roven mineralen.

Gunstige uitzonderingen zijn natuurlijke zoetmiddelen als biologische rauwe honing (koudgeslagen), stevia, ahornsiroop, donkere, ongefilterde agavesiroop en yaconsiroop. Gebruik deze echter ook met mate!
Wat granen betreft is het verstandig om deze met zeer veel mate te eten en je te beperken tot zuurdesembrood (niet meer dan 2 sneetjes per dag) en glutenvrije granen als bruine rijst, quinoa en boekweit (niet meer dan 2 keer per week). Deze laatste is zeer goed voor de lever. Vermijd tarwe, dit is een grote aanjager en trigger voor inname van andere suikers!

Vetten en eiwitten

Als er een top 3 van gezonde vetten bestaat dan staan verzadigde vetten op nummer 1, enkelvoudig onverzadigde vetten op nummer 2 en meervoudig onverzadigde vetten op nummer drie.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn hoofdzakelijk van dierlijke aard, maar tropische vetten als kokosvet en palmvet zijn plantaardige vormen van verzadigd vet. Ze zijn bestand tegen hitte en dus geschikt om in te bakken,
maar smaken ook koud uitstekend. Laat je niets wijsmaken over verzadigde vetten en cholesterol. Dit zijn beide lichaamseigen stoffen die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Moedermelk bestaat
uit verzadigd vet en cholesterol, daar groeien baby's op en het is o.a. van belang voor hun hersenfunctie. Cholesterol is ook van belang om zonlicht om te zetten in vitamine D. Vitamine D is trouwens een in
vet oplosbare vitamine, net als A, E en K. Deze zitten allemaal in verzadigd vet en zijn ook in die vorm voor het lichaam het best opneembaar. Schroom dus niet om ruim rauwe melk, roomboter, volle yogurt,
volle kwark en ei te nuttigen. Het gaat niet om de hoeveelheid vet maar om de soorten vet die je nuttigt. Je lichaam is gebouwd om te draaien op vetten en eiwitten, niet koohydraten en suikers.

Enkelvoudig onverzadigde vetten

Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn olijfolie, sesamolie en pindaolie. Veruit de gezondste van de drie is olijfolie, de andere twee bevatten hoofdzakelijk omega-6 vetzuren. Ook enkelvoudige onverzadigde
vetten zijn geschikt voor verhitting en tevens koud te gebruiken.

Meervoudig onverzadigde vetten

Meervoudig onverzadigde vetten hebben een laag verbrandingspunt zijn niet geschikt voor verhitting en dienen koud te worden gebruikt (dus niet bakken in mais- of zonnebloemolie!). Het is echter verstandig
meervoudig onverzadigde vetten te vermijden omdat ze teveel omega-6 bevatten. Meervoudig onverzadigde vetten worden met veel gezondheidsklachten in verband gebracht.

3 gezonde vetten

Houd als gouden regel aan dat er slechts drie gezonde vetten zijn:

- roomboter, liefst van biologische koeien die gras, klaver en kruiden eten
- exra vergine (eerste koude persing) biologische olijfolie
- extra vergine biologische kokosolie

Alledrie de vetten zijn zowel warm als koud te gebruiken. Met deze vetten krijg je ook eiwitten binnen, met name de roomboter. Daarnaast zitten er veel gezonde vetten en eiwitten in bijvoorbeeld avacado,
ongebrande noten en bijenpollen.

Water

Drink veel water om de bloeddoorstroming gaande te houden en je systeem schoon te spoelen. Houd een dagelijkse hoeveelheid aan van 35 cl. per 10 kg lichaamsgewicht. Maak niet de denkfout om
vochtafdrijvende dranken als koffie, thee, wijn en bier te zien als waterhoudend, deze zijn nl. vochtafdrijvend en ontnemen juist water aan je lichaam.

Zouten

Dat zout je bloeddruk zou verhogen is een 'wetenschappelijke' aanname en is nooit werkelijk wetenschappelijk aangetoond. Suikers en stress verhogen je bloeddruk, zout ontspant terwijl suikers juist aanspannen. Veel mineralen zijn in zoutvorm en zijn essentieel voor een goed functioneren van je organen, skelet en bloed. Een vet- en zoutarm dieet is een recept voor ziekte. Zeemineralen in grijs, ongeraffineerd zeezout vormen een natuurlijk mineralencomplex van 84 mineralen in de perfecte verhouding en hoeveelheid en synergie met elkaar en vormen een goede aanvulling voor je mineralenhuishouding. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor enzymenproductie. Enzymen zijn niet alleen essentieel voor je spijsvertering maar werken ook immuunsysteemversterkend.

Fruit

De oorspronkelijke vruchten zijn zuur en bitter. Nog steeds staan zure vruchten bekend om hun gezondmakende werking, met name bessen en besachtigen. Hier vallen ook aardbeien, frambozen en rode
druiven onder. Denk ook aan citroen, limoen, bloedsinaasappels, zure appels, kiwi en granaatappels. Bitter fruit is bijvoorbeeld grapefruit. Zorg dat je ten alle tijde de hele vrucht consumeert inclusief schil
(indien mogelijk), vruchtvlees en pitten. Vermijd zoet fruit, deze vruchten zijn niet meer dan suikerbommen!

Groente en kruiden

Groente bevat omega-3, complexe suikers en chlorofyl, allemaal levenscheppende substanties. Eet zoveel mogelijk biologische groene bladgroente, het liefst rauw. Hoe donkerder het blad, hoe beter. Houd verder in je keuze van groentes rekening met alle vier de smaken (zoet, zuur, zout, bitter) en gebruik zoveel mogelijk kleuren naast groen. Een salade van geraspte wortel, groene bladgroente en kiemen met een dressing van citroensap (incl. vruchtvlees en pitten) en olijfolie is zo gemaakt en zeer lekker. Eventueel kun je daar nog wat oregano en paprikapoeder aan toevoegen.

In je keuze van groente is het verstandig om er altijd een of meerdere wortelgroente aan toe te voegen. Alles wat van onder de grond komt is ook goed voor de 'bodem' van je lichaam (lever, darmen): wortel, ui, knoflook, asperge, etc. Vermijd zetmeelrijke wortelgroente vanwege hun hoge suikergehalte. Kwa wortelkruiden is er een glansrol weggelegd voor geelwortel en gember, maar ook laos, mierikswortel, lotuswortel e.a. zijn prima. Hiermee ondersteun je je lever- en darmfunctie en zuiver je je bloed.

Voor uitgebreidere informatie zie deze artikelen:

http://www.fonteine.com/basisregels.html
http://www.fonteine.com/suikers_vetten.html
http://www.fonteine.com/zeemineralen.html
http://www.fonteine.com/we_zijn_1.html
http://www.fonteine.com/zeemineralen_landbouw.html

Er werd gevraagd om een boodschappenlijstje om snel te weten wat goed is en wat niet. De website van the Weston Price Foundation heeft zo'n lijst al, vertaald en wel in het Nederlands. Het is hier te
downloaden:

http://www.westonaprice.org/shopping-guide_nl.pdf

Mike Donkers

 

ps: de volgende avond zal in september plaatsvinden, entree is incl drinken 15 euro. Email ons voor de juiste datum.....: ugamedia@wirehub.nl


Autisme en koeienmelk - boek prof. Keith Woodford

Reaktie van een lezer

Beste Ron,

Complimenten voor je informatieve site. Graag wil ik je ook op het volgende wijzen.

Recent onderzoek laat zien dat een bepaald bestanddeel van gangbare melk een fatale schakel vormt in het ontstaan van o.a. hartziekten, type I diabetes en autisme. Dat bestanddeel is bŤta≠caseÔne. Bij de bewerking en vertering van melk ontstaat daaruit een bŤtacaseÔne-morfine 7 (kortweg BCM7). Als dat via maag- of darmwand in het bloed terechtkomt heeft het in beginsel uitermate schadelijke gevolgen. Autisten zouden minder symptomen hebben of niet autistisch zijn als zij niet de momenteel gangbare koeienmelk (en gluten) in hun dieet hadden gehad. Bij velen van hen is het proces ten dele omkeerbaar als zij overstappen op een dieet dat geen bŤtacaseÔne van de gangbare koeienmelk (en gluten) bevat. Dit geldt niet voor type I diabetes. Dat is onherstelbaar.

Een recent overzicht van de stand van zaken, en verwijzingen naar de onderzoek≠rappor≠ten kunt u vinden in het boek Devil in the milk van prof. Keith Woodford. Hij refereert o.a. aan de onderzoeken van Karl Reichelt, die ook in uw website wordt genoemd. Ook op het internet is veel te vinden. Meestal zijn de schrijvers echter (nog) niet op de hoogte van de rol van melk en BCM7, en is de informatie slecht georganiseerd.

Niet alle koeien produceren de bedoelde bŤtacaseÔne. In feite kunnen er in dit verband twee groepen koeien worden onderscheiden: koeien die de gevaarlijke melk (A1-melk genoemd) produceren, en koeien die melk produceren met een iets andere, veilige, bŤtacaseÔne (A2-melk). In AustraliŽ en Nieuw Zeeland is al aparte A2 melk te koop in de supermarkt.


ReumapatiŽnt-in-behandeling rekent op minstens 50% pijnreductie

ReumapatiŽnten vinden een behandeling pas geslaagd als hun pijn met minstens de helft afneemt. Daarmee leggen ze de lat een stuk hoger dan de specialisten. Dat stelt gedragswetenschapper Peter M. ten Klooster, die op vrijdag 6 juni 2008 promoveert aan de Universiteit Twente. Ten Klooster onderzocht reumapatiŽnten van het Medisch Spectrum Twente op de beleving van hun ziekte en hun pijnbehandeling. De criteria die zij aanleggen voor een effectieve behandeling blijken aanmerkelijk te verschillen van wat onder klinisch specialisten gangbaar is. Bovendien scheelt het veel wat de patiŽnt vůůr de behandeling aan pijn heeft ervaren. Klinisch relevante verbeteringen zijn dus op zijn best relatieve verbeteringen.

Mensen met actieve reumatoÔde artritis - een chronische vorm van ontstekingsreuma - kregen de vraag voorgelegd welke gezondheidsaspecten zij zelf het liefst verbeterd willen zien en in hoeverre die prioriteiten voor verbetering zich ontwikkelen gedurende ťťn jaar behandeling met tumor necrose factor alfa blokkerende geneesmiddelen. Op groepsniveau bleek weinig te veranderen, ook niet als de gezondheid er sterk op vooruitging. Individueel verlegden patiŽnten, al naar gelang de ziekteactiviteit, hun prioriteiten echter regelmatig. Ten Klooster pleit er dan ook voor om de bestaande vragenlijsten beter af te stemmen op het individuele patiŽntenperspectief. Hoewel "patiŽntgeoriŽnteerd" meten een complexe en tijdrovende bezigheid is, maken moderne analysemethoden en computergestuurde vragenlijsten het er straks een stuk beter en eenvoudiger op, vermoedt de promovendus, die zich het komende half jaar bij het Amerikaanse bedrijf QualityMetric verder gaat bekwamen in het meten van de gezondheidsbeleving bij patiŽnten..

Pijn en cultuur

Om te zien of twee veelgebruikte patiŽnt-gerapporteerde pijnschalen vergelijkbaar zijn over verschillende culturen en of de intensiteit van patiŽnt-gerapporteerde pijn cultuurafhankelijk is, werden Egyptische jonge vrouwen met reumatoÔde artritis vergeleken met een groep Nederlandse jonge vrouwen met diezelfde aandoening. Zowel op vergelijkbaarheid als betrouwbaarheid en validiteit in de individuele landen scoorde een zogenaamde grafische pijnschaal beter dan een 5-puntsschaal met verbale antwoordcategorieŽn. De Egyptische patiŽnten rapporteerden daarbij significant meer pijn dan de Nederlandse. Vermoedelijk spelen culturele factoren dus een belangrijke rol bij de geschiktheid van specifieke meetinstrumenten en bij het interpreteren van patiŽnt-gerapporteerde pijnscores. Ten Klooster heeft bovendien gekeken in hoeverre mensen zich - twee weken na een succesvolle behandeling - de daarvůůr gerapporteerde pijn en gezondheid nog kunnen herinneren. De op individueel niveau gemaakte retrospectieve schattingen correspondeerden slechts matig met de daadwerkelijke rapportages van voor de behandeling. Dit roept vragen op over de validiteit van retrospectieve onderzoeksdesigns en zogenaamde verbeteringsschalen, aldus de Twentse gedragswetenschapper.


Nagebootste eiwitvezels maken vleesvervangers goedkoper

Een Wagenings proefschrift heeft makers van vleesvervangers op het spoor gezet van goedkopere productieprocessen. Tegelijkertijd trok het fundamentele deel van het promotieonderzoek van ir. Cynthia Akkermans de aandacht van moleculaire wetenschappers die Alzheimer bestuderen. 'Ik onderzocht hoe fibrillen ontstaan', zegt Akkermans, verbonden aan de leerstoelgroepen Proceskunde en Fysica en fysische chemie van levensmiddelen van Wageningen Universiteit. 'Dat zijn lange, draderige eiwitstructuren van enkele micrometers lang en enkele nanometers breed. Ze hebben wel iets weg van de fibrillen die ontstaan in de hersenen van AlzheimerpatiŽnten en die misschien de ziekte veroorzaken.'

Wageningen Universiteit


Stamcellen tegen acuut leverfalen

Mesenchymale stamcellen (MSC) zijn veelbelovend voor de behandeling van acuut leverfalen. Dat concludeert Daan van Poll in zijn proefschrift. Deze stamcellen zijn makkelijk te verkrijgen uit het beenmerg, maar bijvoorbeeld ook uit liposuctie-vet. Van Poll wekte in ratten acuut leverfalen op door een bepaalde gifstof in te spuiten. Zonder behandeling overleed 85-90% van de dieren. Vervolgens behandelde hij de ratten op verschillende manieren. In eerste instantie werden de dieren via bloedvaten in hun hals aangesloten aan een "bio-artificiŽle lever". In dit geval werd deze alleen niet gevuld met levercellen om de leverfunctie over te nemen, maar met MSC om de lever te "genezen". Na deze MSC-behandeling overleefde meer dan 70% van de dieren, en overleed slechts een kleine 30%, significant minder dan zonder behandeling. In volgende experimenten werd bewezen dat de "bio-artificiŽle lever" niet nodig was om de dieren te genezen. Een injectie in de bloedbaan met een oplossing van de MSC zelf was vrijwel net zo effectief. Zelfs het injecteren van alleen de stoffen die de MSC uitscheiden was voldoende om een therapeutisch effect te bereiken. Deze behandelingsmethode zou in een klinische setting veel makkelijker haalbaar zijn, des te meer omdat de uitgescheiden stoffen waarschijnlijk bewaard kunnen worden en vergelijkbaar met gangbare medicijnen als "shots" toegediend zouden kunnen worden.

Universiteit Utrecht


 


 

 


6 juni


Video - The Dangers of fluoride

Fluoride can increase the risk of disorders affecting the teeth, bones, the brain, and the thyroid glands, according to Scientific American editors. Fluoride alters endocrine function, especially in the thyroid the gland that produces hormones regulating growth and metabolism.


Gezondheidseffecten van de blootstelling aan straling van GSM en UMTS zendmasten

TNO en de Universiteit van Zurich hebben proefpersonen gedurende 30-45 minuten blootgesteld aan hoogfrequente straling op niveaus die vergelijkbaar zijn met de blootstellingsniveaus in woningen vlak bij zendmasten. M.b.v. vragenlijsten werd het effect op welbevinden, concentratievermogen etc, bepaald. In het kort komen deze studies er op neer dat TNO relatief milde neurologische effecten vond (Zwamborn et al., 2003), en de Universiteit van Zurich geen enkel significant effect (Regel et al., 2006).  De algemene conclusie die men aan deze onderzoeken mag verbinden is dat men zich geen grote zorgen hoeft te maken als men 45 minuten op bezoek gaat bij iemand die vlakbij een zendmast woont. De interpretatie van voormalig staatssecretaris van Geel van het bovengenoemde Zwitserse onderzoek was echter ruimer : hij stelde op basis van dit onderzoek dat UMTS straling in algemene zin ongevaarlijk is. De Zwitserse onderzoekers zelf waren het oneens met deze extrapolatie van hun onderzoeksgegevens naar langdurige blootstelling.

http://www.kennisplatformveiligmobielnetwerk.info/1679414.htm


Kwart bezoekers vogelshow Weurt besmet met papegaaienziekte

In november 2007 brak in Weurt de papegaaienziekte uit onder bezoekers van een vogelshow. Uit de onderzoeksresultaten van het RIVM samen met GGD Regio Nijmegen en het UMC St. Radboud, blijkt dat ruim een kwart van de onderzochte mensen tijdens of na de vogelshow waarschijnlijk besmet is geraakt.

Onderzoeksresultaten
In totaal deden 185 bezoekers van de vogelshow mee aan het onderzoek. Bij 27% bleek dat zij waarschijnlijk tijdens of na de vogelshow besmet zijn geraakt. Sommige mensen uit die besmette groep hebben daar niets van gemerkt, maar ruim de helft (57%) heeft concrete klachten ondervonden, zoals koorts, koude rillingen, kortademigheid, griepachtige symptomen, nachtzweten en/of een drukkend gevoel op de borst.


Microchirurgie leidt tot nieuwe inzichten in onherstelbare zenuwletsels

Jaarlijks worden ťťn miljoen Europeanen geconfronteerd met potentieel onherstelbare letsels van de hersenen of het ruggenmerg tengevolge van een verkeersongeval. Deze patiŽnten zijn blijvend (gedeeltelijk) verlamd, aangezien de zenuwen in beschadigd ruggenmerg niet of nauwelijks genezen. VIB-wetenschappers verbonden aan de K.U.Leuven zijn er voor het eerst in geslaagd een eenvoudig model te ontwikkelen die de studie van beschadigd hersenweefsel toelaat.

De vorsers stelden een techniek op punt om fruitvlieghersenen voor langere tijd in cultuur levend en gezond te houden. Deze nieuwe techniek laat toe om met behulp van microchirurgie letsels toe te brengen aan bepaalde zenuwbanen en deze te bestuderen. De vorsers slaagden er reeds in om aan de hand van dit nieuwe fruitvliegmodel aan te tonen dat de activatie van een bepaalde signaalweg (JNK) het herstel van zenuwbanen induceert. Dit onderzoek biedt alvast mooie toekomstperspectieven voor patiŽnten met totnogtoe onomkeerbare zenuwletsels. Drosophila als modelorganisme De fruitvlieg Drosophila melanogaster is een belangrijk, low-cost modelorganisme dat 60% genetische gelijkenis met mensen vertoont. Zowel bij de opheldering van verschillende neurologische processen zoals de werking van ons geheugen, onze reukzin, als voor de studie van bepaalde neurodegeneratieve ziektes zoals de ziekte van Alzheimer, speelt de fruitvlieg een belangrijke rol. Voor de studie van letsels aan het zenuwstelsel en de mogelijkheid tot herstel van beschadigde zenuwbanen deed men tot voor kort alleen beroep op modelorganismen behorende tot de gewervelde dieren, bv. de muis. De fruitvlieg is echter een gebruiksvriendelijker model en laat snellere, grootschalige genetische analyses toe. Fruitvlieghersenen in cultuur Alhoewel de fruitvlieg model staat voor talrijke ziektes, was het tot nu toe niet mogelijk om het herstel van beschadigde zenuwbanen bij fruitvliegen te bestuderen.

Fruitvlieghersenen zijn immers moeilijk toegankelijk door hun extern skelet en laten daardoor reproduceerbare, fysieke manipulaties op de levende hersenen niet toe. Derya Ayaz, Maarten Leyssen en collega’s ontwikkelden - onder leiding van vib-onderzoeker Bassem Hassan en in samenwerking met buitenlandse experts – een nieuwe techniek waarbij volledige fruitvlieghersenen in cultuur overgebracht worden en langetermijnexperimenten toelaten, d.w.z. de levende fruitvlieghersenen manipuleren en opvolgen. Fruitvlieghersenen als model voor de studie van beschadigde zenuwbanen De vorsers maakten van deze nieuwe techniek meteen gebruik om een fruitvliegmodel voor het herstel van zenuwbanen na beschadiging te ontwikkelen. Met behulp van microdissectie werden aan de zenuwuitlopers letsels toegebracht en de vorsers bestudeerden deze letsels gedurende enkele dagen. Zoals bij mensen waar het herstel van beschadigde zenuwbanen zo goed als onbestaande is, bleek dit ook bij fruitvlieghersenen het geval. In een volgende stap benutten de onderzoekers dit nieuwe model om te onderzoeken welke moleculaire processen dit herstel zouden kunnen stimuleren. Op deze manier toonden zij reeds aan dat activatie van de van de JNK signaalweg het herstel van zenuwbanen positief beÔnvloedt. Zo leidt JNK activatie niet enkel tot de groei van de doorgesneden zenuwen, maar ook groeien de zenuwen in de juiste richting van hun oorspronkelijke doelwitregio in de hersenen.

Toekomstperspectieven
In de toekomst kan dit nieuwe model gebruikt worden om nieuwe moleculen die betrokken zijn bij het herstel van beschadigde zenuwbanen te identificeren. Dergelijke moleculen zullen uiteraard kandidaatmoleculen zijn voor verder onderzoek bij mensen en kunnen de basis vormen voor nieuwe behandelingen bij patiŽnten met een zenuwletsel en een totnogtoe uitzichtloze situatie op herstel.

Het onderzoek verschijnt in het toonaangevende tijdschrift The Journal of Neuroscience (Ayaz et al. , Axonal injury and regeneration in the adult brain of Drosophila). Andere interessante publicaties die voorafgingen aan dit onderzoek: Leyssen M., Ayaz D., Hebert SS, Reeve S., De Strooper B. and Hassan BA Amyloid Precursor Protein promotes post-developmental neurite arborization in the Drosophila brain. EMBO J. 24, 2944-2955, 2005.

Toezicht thuiszorginstellingen ver onder de maat

ABVAKABO FNV pleit voor stringenter toezicht op bestuurders van thuiszorginstellingen. William Moorlag, vakbondsbestuurder van ABVAKABO FNV, zei dit in de uitzending van NOVA op woensdag 3 juni. Het huidige systeem van toezicht is volgens de vakbond niet meer voldoende nu de markt van de thuiszorg steeds verder is vrijgegeven. De thuiszorg loopt samen met de kraamzorg, voorop in de introductie van marktwerking. Dit heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat instellingen zijn gefuseerd, activiteiten zijn afgestoten en opgeknipt. Er is een woud ontstaan van verschillende rechtspersonen met een sterke onderlinge verwevenheid en grote kansen op belangenverstrengeling. Moorlag: 'De schaalvergroting en de vercommercialisering van de sector vraagt om een ander soort van toezicht. Het gaat om steeds grotere instellingen waarin heel veel publiek geld omgaat. Beter toezicht is nodig om de publieke belangen en integer bestuur te waarborgen. Nu is het zo dat de controle op de Raad van Bestuur wordt uitgeoefend door de Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen. In de praktijk blijken deze organen vaak niet in staat om de raad van bestuur kritisch te volgen. Moorlag: 'Te vaak zien we dat deze Raden van Toezicht de rolopvatting hebben om de bestuurders met raad en daad terzijde te staan. De controletaak is op veel plaatsen onvoldoende ontwikkeld en heeft onvoldoende aandacht. Dat biedt ruimte voor misstanden. Waar sprake is van misstanden blijven deze te lang onontdekt of worden deze met fluwelen hand aangepakt'. In de Nova-uitzending werd aandacht besteed aan de misstanden van voormalige bestuurders van de Drentse Thuiszorginstelling Icare. Justitie en de FIOD doen onderzoek naar financiŽle wantoestanden bij deze instelling. Moorlag: 'Wat bij Icare is gebeurd is extreem, maar het is meer dan een incident. In Noord Nederland zijn meer instellingen waar een onwelriekende geur vanaf komt'.


PatiŽnt minst tevreden over IJsselmeerziekenhuizen

Het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad krijgt de laagste waardering van haar patiŽnten (6,4). Daarmee scoort dit ziekenhuis 1,7 punt lager dan het best gewaardeerde ziekenhuis, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam (8,1). In de top 3 van beste ziekenhuizen staan verder het Diaconessenhuis Voorburg (8,0), Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland en het Oogziekenhuis Rotterdam (beide 7,8). Opvallend is dat twee Zeeuwse ziekenhuizen een lage waardering krijgen van hun patiŽnten. Ziekenhuis Walcheren en het Oosterscheldeziekenhuis in Goes scoren beide 6,6. Het Flevoziekenhuis in Almere behaalt dezelfde score en het Atrium Medisch Centrum in Heerlen krijgt een waardering van 6,7. Daarmee eindigen deze ziekenhuizen net boven het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad. Dit blijkt uit de Independer Consumenten Monitor, die de mening peilde onder bezoekers van vergelijkingssite Independer.nl, die het site-onderdeel Gezondheidszorg bekeken. Het onderzoek werd verricht onder ruim 37.000 (ex)-patiŽnten in de periode mei 2006 tot mei 2008. Ziekenhuizen krijgen van hun patiŽnten gemiddeld een waardering van 7,2. PatiŽnten die zijn opgenomen zijn het minst tevreden over de ontslagprocedure en de nazorg. Gemiddeld geven zij daarvoor een 6,7. De verzorging (7,4) en de medische deskundigheid van artsen (7,5) worden beter gewaardeerd. PatiŽnten die alleen de polikliniek bezochten zijn het minst tevreden onder de informatievoorziening. Gemiddeld geven zij daarvoor een 6,8. De deskundigheid van de artsen (7,2) en een respectvolle behandeling (7,3) scoort hoger.


Bio-energie op lange termijn kansrijk

Op lange termijn (2050) heeft bio-energie een aanzienlijke potentiŽle bijdrage aan het mondiale energiegebruik. Mogelijk kan een vijfde van de toekomstige wereldenergievraag geproduceerd worden door benutting van reststromen en door teelt van gewassen. Hierbij is rekening gehouden met beperking van nadelige effecten op voedselvoorziening, natuurreservaten en beschikbaarheid van water. De uitdaging is om deze hoge potentie op een duurzame manier te benutten. Dat blijkt uit de "Assessment of Global Biomass potentials and their links to food, water, biodiversity, energy demand and economy", die vandaag verschijnt in opdracht van het programma Wetenschappelijke Assessment en Beleidsanalyse Klimaatverandering (WAB).

potentie bio-energie bijgesteld
De afgelopen maanden staat bio-energie volop in de discussie, met name door de Europese beleidsdoelen voor hernieuwbare energie in 2020. Vandaag eindigt de driedaagse top in Rome van de VN Voedsel- en Landbouworganisatie FAO, waarin de uitdagingen en gevolgen van klimaatverandering en bio-energie voor voedselzekerheid worden besproken. Bio-energie blijkt in veel potentieelstudies een belangrijke optie voor duurzame energie. In de huidige Bio-energie assessment is rekening gehouden met waterschaarste, behoud van natuurgebieden en voedselproductie. Hierdoor valt het potentieel dat in verschillende studies is bepaald voor energiegewassen een stuk lager uit: rond de 120-250 EJ per jaar. Hierbij komt nog zo'n 100-200 EJ uit reststromen. Dat is energie opgewekt uit agrarische restproducten, zoals stro en afval uit bossen. De wereldwijde vraag naar energie is momenteel circa 500 EJ.

Niet alle duurzaamheidscriteria meegenomen
De studie maakt een eerste inschatting van de complexe verbindingen tussen verschillende duurzaamheidscriteria, vooral vanuit een biofysisch perspectief. Sociale, wettelijke en institutionele aspecten van de benutting van bio-energie maakten geen deel uit van deze studie. Daarnaast is ook geen rekening gehouden met de economische relatie tussen bio-energie en voedselzekerheid (via voedselprijzen). Als dergelijke belangrijke factoren zouden worden meegenomen, valt de werkelijk beschikbare bio-energie naar verwachting wat lager uit dan de technische schattingen die in deze studie zijn opgenomen.

Biodiversiteit
Grootschalige teelt van gewassen voor bio-energie heeft op korte termijn een negatieve impact op biodiversiteit. Op langere termijn is het effect onduidelijk door de verminderde temperatuurstijging als gevolg van het gebruik van bio-energie. Op de lokale schaal hangen de effecten af van het vroegere landgebruik en het type bio-energiegewassen die worden geteeld. Om de gevolgen van het stellen van biodiversiteitscriteria op het duurzame potentieel beter te kunnen analyseren, is het nodig dat in beleidsvoorstellen beter wordt aangegeven wat de ambitie is voor de verschillende typen biodiversiteit.

Verhoging landbouwproductie
Uit de Bio-energie assessment blijkt dat een verhoging van de productiviteit in de landbouw een cruciale factor is om efficiŽnter met land om te gaan en daarmee de kans op concurrentie tussen voedsel en energie te verkleinen en hogere voedselprijzen te voorkomen. Ook bevestigt deze studie dat eenjarige voedselgewassen niet erg geschikt zijn als voornaamste bron voor biobrandstoffen, zowel wat betreft de omvang van hun potentiŽle productie als het kunnen voldoen aan een brede waaier van duurzaamheidcriteria. Meerjarige gewassen kunnen ook op meer marginale en gedegradeerde gronden worden geteeld, hoewel ze daar een lagere opbrengst zullen hebben. Onderzoek en demonstratieprojecten zijn echter nodig om duurzame systemen te ontwikkelen die geschikt zijn voor verschillende teeltcondities over de wereld, met een grotere rol voor de bestaande, veelal kleinschalige, lokale productie. Op die manier is er ook een grotere kans dat het lange termijn potentieel aan bio-energie op een duurzame manier zal worden benut.


Aftrap nieuwe subsidieregeling zonneboilers en warmtepompen

Op KansRijk 2008 is vandaag de nieuwe subsidieregeling 'Duurzame warmte' bekendgemaakt door het ministerie van Economische Zaken (EZ). De regeling gaat op 1 september 2008 van start en stimuleert in circa 70.000 bestaande woningen de installatie van zonneboilers, warmtepompen en micro-wkk-installaties (warmtekrachtkoppeling). Tot 2011 is hiervoor 62 miljoen euro beschikbaar. Genoeg voor 55.000 zonneboilers, 7.000 warmtepompen en 10.000 micro wkk-installaties. Voor zonneboilers is er dit jaar en volgend jaar een gemiddelde subsidie van 600 euro per installatie, voor warmtepompen 5.000 euro en voor micro-wkk-installaties 1.000 euro. Vandaag is ook het eerste contract voor windenergiesubsidie uitgereikt aan Ecowind, onderdeel van Econcern (Utrecht) door Mark Frequin, directeur-generaal van Energie en Telecom van EZ. Deze subsidie voor windenergie is een van de onderdelen van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Econcern heeft de subsidie ontvangen voor een windpark van drie windmolens met een capaciteit van 6,9 MegaWatt in Heerhugowaard. Tot 2015 is ruim 1,3 miljard euro subsidie uitgetrokken voor SDE. KansRijk 2008 (5 juni in het NBC te Nieuwegein) is hťt evenement voor duurzaamheid en innovatie. Dit jaar werd KansRijk georganiseerd door SenterNovem, in nauwe samenwerking met Syntens, de EVD en Octrooicentrum Nederland. Op KansRijk zijn ruim 1.600 MKB'ers, vertegenwoordigers van gemeenten, kennisinstellingen, landelijke overheden en ministeries aanwezig. Mark Frequin onderstreepte het belang van duurzaamheid en innovatie: 'Innovatie is de sleutel tot duurzame groei. Dat biedt kansen voor ondernemers met nieuwe ideeŽn. Door te vernieuwen, door de introductie van nieuwe energiebronnen en nieuwe technologieŽn kunnen we economisch blijven groeien. Dat is niet een kwestie van 'gewoon' groener produceren en consumeren, maar het gaat om een radicale omslag in ons denken en handelen. Duurzaam ondernemen doen de ondernemers. De overheid heeft een belangrijke rol om dit te ondersteunen. Onder andere door de inzet van subsidieregelingen zoals Duurzame warmte en SDE.' SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. SenterNovem bundelt kennis en stimuleert duurzame ontwikkelingen op het gebied van innovatie, energie,
klimaat en leefomgeving.


 


5 juni


Video - Chemicals in our food


Probiotica tegen hooikoorts

Probiotica helpen wellicht hooikoorts te verminderen. Dit komt omdat het immuunsysteem door de probiotica in balans wordt gebracht. Britse wetenschappers hebben dit in het tijdschrift 'Clinical and Experimental Allergy' gepubliceerd.

http://www.nu.nl/news/1595460/151/Probiotica_tegen_hooikoorts.html

 

Het Rivm denkt hier blijkbaar anders over of is niet op de hoogte van de laatste klinische studies....

http://www.nu.nl/news/1596146/151/Effecten_probiotica_niet_bewezen.html

Ron


De markt voor duurzame energie gaat aan ons voorbij

Het gebruik van duurzame energie uit zonnecellen en windmolens is immens populair aan het worden. Althans in het buitenland. Waar Nederland eens vooraan stond, bestaat nu vooral kleinschaligheid. Dat
zegt Kees Hummelen, die ťťn van de uitvinders van de plastic zonnecel en hoogleraar chemie aan de RUG is. “Als we zo doorgaan missen we grotendeels de markt voor de mooiste vormen van duurzame energie.”

http://www.rug.nl/Corporate/nieuws/opinie/opinie21_08


Diabetesmiddel ook effectief bij leveraandoening

Metformine wordt gebruikt bij de behandeling van suikerziekte, maar is ook effectief bij leveraandoeningen. Het voorkomt dat levercellen sterven door galzout-geÔnduceerde apoptose, ontdekte UMCG-promovenda Titia Vrenken.

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/nieuwsbrief/nieuwsbrief22_08/22_03


Gebruik van barriŤremembranen zinloos

Het gebruik van barriŤremembranen verhoogt de slaagkans van bottransplantaties in de kaak niet. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Pepijn Gielkens. Over de positieve invloed van membranen op botblokjes bestond al langer discussie. Gielkens evalueerde tientallen studies en concludeert dat de succesverhalen onvoldoende onderbouwd zijn. Uit proeven die hij deed met ratten blijkt dat barriŤremembranen resorptie niet voorkomen en dus geen toegevoegde waarde hebben.

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/nieuwsbrief/nieuwsbrief22_08/22_04


Kransslagaderziekte in nieuw perspectief dankzij ultrageluid

Intravasculair Ultrageluid (IVUS) is, veel beter dan andere technieken, in staat om de toe- of afname van aderverkalking in de kransslagaders te volgen. Is op deze manier zelfs de kans op een hartinfarct of ander cardiovasculair 'event' te voorspellen? Studies wijzen in die richting, aldus cardioloog prof. Clemens von Birgelen in zijn intreerede aan de Universiteit Twente. Resultaten van IVUS-metingen roepen bij hem daarnaast de vraag op of patiŽnten met aangetoonde kransslagaderziekte niet beter af zijn met een krachtiger behandeling met cholesterolremmende statines die de aderverkalking terugdringen. Von Birgelen houdt zijn intreerede op 5 juni.

Vernauwde kransslagaders tengevolge van aderverkalking zijn weliswaar in beeld te brengen met 'klassieke' hartkatheterisatie, maar deze techniek beeldt alleen de bloeddoorstroomde ruimte, het 'lumen', af en niet de zieke vaatwand die zich hieromheen bevindt. Door een speciale katheter met ultrageluid 'voeler' toe te passen, beeldt IVUS ook de verkalking, de plaque, af en maakt ook onderscheid tussen de verschillende bestanddelen van de plaque: niet alleen kalk, maar ook vet en bindweefsel. Dat is belangrijke extra informatie om de voortgang van de ziekte, de plaqueprogressie, te kunnen meten, laat Von Birgelen zien. Plaque blijkt het lumen eerst ongemoeid te laten en naar buiten te groeien. Het bloedvat als geheel verwijdt dan, met een beduidend grotere kans op een hartinfarct. Maar bij een lumen van dezelfde doorsnede kan de plaque ook al in volume zijn ŗfgenomen, wat alleen met IVUS vastgesteld kan worden.

Statines
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een relatie is tussen de toename van plaque en het optreden van cardiovasculaire gebeurtenissen, zoals hartinfarcten. "Plaqueprogressie die met IVUS is te meten, zou daarmee een waardevolle 'surrogaat-marker' voor cardiovasculaire gebeurtenissen kunnen zijn", stelt Von Birgelen. Ook wijst hij in zijn rede op de relatie tussen plaqueprogressie en cholesterol. Verlaging van het cholesterol, door intensieve therapie met statines, blijkt de plaquevorming niet alleen te remmen maar zelfs te doen afnemen. Dit is voor de hoogleraar aanleiding om vraagtekens te zetten bij de nu gehanteerde streefwaarde van 2.5 voor LDL-cholesterol, bij patiŽnten met kransslagaderziekte: bij die waarde is nog steeds bij meer dan de helft van de patiŽnten sprake van plaquegroei. Von Birgelen wil graag onderzoeken of niet een grote groep patiŽnten onvoldoende behandeling krijgt die gericht is op het terugdringen van de plaque.

Medicijnafgevende stents
Ook in de behandeling van vernauwde kransslagaders speelt IVUS een belangrijke rol, bijvoorbeeld in de procedure van het dotteren en het plaatsen van een zg. 'stent'. Nieuwe typen stents worden uitgerust met gereguleerde medicijnafgifte om het de vorming van littekenweefsel in de stent - en daarmee de kans op een recidief - terug te dringen. Op dit moment verricht Von Birgelen aan de UT onderzoek naar deze nieuwe stents en binnenkort gaat onder zijn leiding in het Medisch Spectrum Twente de zogenaamde "TWENTE-studie" van start, waarbij rond 1.400 patienten met ťťn van twee veelbelovende medicijnafgevende stents worden behandeld om het klinische resultaat te kunnen vergelijken. "Bij sommige dotterprocedures is de IVUS-techniek onmisbaar om de implantatie in goede banen te leiden", aldus Von Birgelen. Hij gaat ervan uit dat een goede invasieve beeldvorming van de kransslagaders ook in de toekomst van groot belang zal zijn om de kwaliteit van zorg voor hartpatiŽnten te kunnen waarborgen.

Prof.dr. Clemens von Birgelen is als cardioloog verbonden aan het Thoraxcentrum van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Zijn leerstoel aan de Universiteit Twente, die mede mogelijk gemaakt werd door de Stichting Hartcentrum Twente en de ondernemer Ferdinand Fransen, past bij het streven van de universiteit om een voortrekkersrol te spelen in de ontwikkeling en toepassing van technologie in de gezondheidszorg.

http://www.utwente.nl


Stierenvechten: Cultuur is geen excuus voor wreedheid

Anti-stierenvechtorganisaties Europa en Latijns-Amerika vragen EuroparlementariŽrs om een stierenvechtvrij Europa. Deze week presenteert een delegatie van anti-stierenvechtorganisaties hun argumenten bij het Europees Parlement in Brussel, om aan te tonen dat de stierenvechtindustrie kampt met serieuze financiŽle problemen en moet vechten om te overleven. Tegelijkertijd is de stierenvechtindustrie ook bij het Europees Parlement aanwezig om EuroparlementariŽrs ervan te overtuigen dat het stierenvechten een groeiende industrie is en dat het deel uitmaakt van de Spaanse cultuur en traditie. Geschat wordt dat de Europese Unie op dit moment EUR 220,- subsidie per stier uitbetaalt aan fokkers van vechtstieren. Samen met lokale subsidies in de stierenvechtlanden Spanje, Frankrijk en Portugal houden deze de stierenvechtindustrie in stand. Saskia Oskam, voorlichter Comitť Anti Stierenvechten (CAS International): "Wij laten de EuroparlementariŽrs zien dat de stierenvechtindustrie op sterven na dood is. Tevens geven wij aan dat de Europese Unie alle subsidies aan deze industrie zou moeten stopzetten, zeker omdat de overgrote meerderheid van de Europeanen geen belasting wenst te betalen voor het martelen en doden van stieren en paarden in de arena's". Diverse internationale organisaties tegen het stierenvechten hebben een bondgenootschap gevormd met de Europese Groenen, om Europa stierenvechtvrij te krijgen. In de eerste week van juni organiseert dit bondgenootschap diverse activiteiten in en buiten het Europees Parlement, om de EuroparlementariŽrs ook de andere kant van het verhaal te vertellen:

- In het gebouw van het Europees Parlement is van 2 t/m 6 juni een informatiestand te vinden, waar parlementariŽrs hun handtekening kunnen zetten op een levensgrote witte stier, als statement tegen het stierenvechten.

- Elke EuroparlementariŽr krijgt een informatiepakket met argumenten die de beweringen van de stierenvechtindustrie weerleggen.

- De Groenen organiseren op 4 juni een seminar, waarin experts als een dierenarts, een Spaanse politicus en een ecoloog uitleggen waarom het stierenvechten afgeschaft moet worden.

- Op Place du Luxembourg/Luxemburgplein (Brussel) vinden op 4 juni een publiciteitsactie (fotomoment) en een cocktail plaats.

Voor meer informatie over het werk van de anti-stierenvechtorganisaties en hoe mensen ons werk kunnen ondersteunen: zie www.bullfightingfreeeurope.org

http://www.stieren.net/


 

 


4 juni


Video - Why having high cholesterol isn't always bad


Er zijn gelukkig nog goede tandartsen

Afgelopen weekend werd ik met kiespijn weer eens afgescheept met antibiotica bij een noodtandarts in Zeist. Recept versnippert want is weer een symptoombestrijder waar de reguliere sector zo gek op is. Gelukkig kon ik dan gisteren bij een echte vakman terecht die kies op mijn verzoek heeft getrokken. Bleek niet alleen een ontsteking onder de kies te zitten maar ook in de kies. Mijn oude tandarts in Zeist had weer eens bij een wortelkanaalbehandeling een kanaal vergeten, daardoor heb ik dus al jaren ontstekingen in mijn gebit, en dan maar zeuren tegen mij dat mijn tandvlees bleef ontsteken. Ik heb jaren volgehouden dat de ellende vanuit de kiezen en kaakbot kwam. Maar niemand lijkt meer te luisteren naar de patiŽnt, aan een getrokken kies is niets meer te verdienen. Maar goed tandarts Eldik uit Terborg krijgt van mij de warme douche !! Een vakman die nog weet hoe het moet. Even voor alle duidelijkheid, 2 kaakchirurgen en 3 tandartsen hebben dus nooit iets gezien, mijn kiezen waren gewoon zeer gevoelig, antikwakjes doe hier maar eens iets aan, daar help je de burger echt mee.  Het heeft mij intussen 5 kiezen gekost en heel veel pijn, ellende, verpeste weekends etc etc.

Ron


Windturbines veroorzaken meer hinder dan verwacht

Mensen ervaren relatief veel hinder van het geluid van windturbines. Het geluid wordt al bij betrekkelijk
lage niveaus opgemerkt en wordt hinderlijker gevonden dan even luid weg- of vliegverkeer. Dit komt
mogelijk door het zwiepende karakter van het geluid of doordat het geluid ’s avonds niet in sterkte
afneemt, wat bij verkeersgeluid vaak wel het geval is. In sommige gevallen wordt zelfs de slaap verstoord.
Dit blijkt uit onderzoek van het project WINDFARMperception.

In het project, onder leiding van dr. Frits van den Berg, is onderzoek gedaan naar de perceptie door
omwonenden van moderne, grote windturbines in Nederland. Het project is een samenwerkingsverband
tussen de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de
Universiteit van GŲteborg. Het project richtte zich op de ca. 1200 grotere windturbines in geheel Nederland,
op alle bewoners dichtbij deze turbines en een deel van de bewoners verderop tot 2,5 km afstand.

Geluid nadeel van windturbines

Het onderzoek laat zien dat geluid van windparken een belangrijk nadeel is van de over het algemeen als
positief gewaardeerde windenergie. Voor een grotere acceptatie is vermindering van de overlast van belang.
Het idee dat bij windturbines geluidsbeperkingen een zo hoog mogelijk rendement niet moeten verhinderen,
verdraagt zich niet goed met het algemene geluidsbeleid waar de aanvaardbaarheid van de hinder in eerste
instantie bepaalt welke geluidsniveaus toelaatbaar zijn.

Verschillende veronderstellingen

Het onderzoek laat verder zien dat het voor de beleving veel uitmaakt of men economisch voordeel heeft
van een windpark of niet, en dat de beleving ook afhangt van de waardering van windturbines in het
landschap en van de betekenis van het landschap. In het publieke debat in Nederland leiden deze
verschillende visies vaak tot polarisatie, maar uitwisseling van standpunten en ideeŽn zou tot meer begrip
kunnen leiden. Omdat zichtbaarheid een belangrijke rol speelt, zal ook het type landschap en de inpassing
daarin van belang zijn voor de waardering en hinder van windparken. Tenslotte blijkt dat men voorzichtig
moet zijn met te optimistische veronderstellingen over het vermogen van andere bronnen van lawaai, met
name dat van snelwegen, om het geluid van windturbines te maskeren. Ook veel luider wegverkeer blijkt de
hinder van windturbinegeluid niet duidelijk te verminderen.

Geluid windturbines nogal hinderlijk…

Meer dan de helft van de bewoners in dit onderzoek was positief over windenergie. Een negatieve mening
over windenergie en vooral over de invloed op het landschap blijkt samen te hangen met meer hinder. Uit
het onderzoek blijkt niet wat hiervan oorzaak of gevolg is. Geluid blijkt het meest hinderlijke aspect van
windturbines: ze veroorzaken meer geluidshinder dan even luid verkeer. Windturbines worden bovendien
hinderlijker gevonden als ze zichtbaar zijn vanuit de woning of tuin. Driekwart van de deelnemers geeft aan
dat zoeven of zwiepen een juiste beschrijving is van windturbinegeluid. Wellicht is het geluidskarakter een
oorzaak van de relatief sterke hinder. Ook kan het een rol spelen dat het geluid van moderne windturbines
gemiddeld genomen ’s avonds en ’s nachts niet zwakker, maar eerder sterker wordt, terwijl de meeste andere
bronnen dan wel stiller zijn. Bij de hoogste geluidsniveaus in dit onderzoek (45 decibel of hoger bij krachtige
wind) blijkt ook meer slaapverstoring voor te komen.

… maar niet bij economisch voordeel

Veertien procent van de deelnemers bezit een windturbine of heeft aandelen in een windpark. Hoewel deze
mensen de windturbines even goed horen als mensen zonder financieel belang en er ook vaak dichtbij
wonen, vinden ze het geluid niet hinderlijk. De redenen van het (nagenoeg) ontbreken van hinder is niet
onderzocht, maar het ligt voor de hand dat het financiŽle voordeel en hun positieve houding ten opzichte
van windturbines van belang zijn. Ook kan meespelen dat de groep bezitters invloed heeft op het
functioneren van windturbines. Een van de deelnemers merkte op: “Als wij last hebben of als de buren
klagen, zetten we de turbine gewoon stil.”

Verkeerslawaai

In de enquÍte werd ook gevraagd naar de beleving van geluid van wegverkeer. Het blijkt dat mensen
inderdaad minder vaak de windturbines in hun omgeving horen als er meer verkeerslawaai is, maar dat het
verkeerslawaai geen invloed heeft op de ervaren hinder van windturbines. Windturbines langs drukke
snelwegen zijn dus niet noodzakelijkerwijs minder geluidshinderlijk dan turbines op een plaats zonder
verkeer.

Onderzoeksproject

Dit project is een samenwerkingsverband tussen de voormalige Wetenschapswinkel Natuurkunde van de
Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Universiteit van
GŲteborg. Het is tot stand gekomen met financiering door de EU. Het onderzoek is uitgevoerd door Frits
van den Berg (Rijksuniversiteit Groningen), Eja Pedersen (Universiteit GŲteborg), Jelte Bouma en Roel
Bakker (beide UMCG).Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een vragenlijst van eerder Zweeds
onderzoek en van gedetailleerde berekeningen van het geluidsniveau van windturbines en hun relatieve
grootte in het gezichtsveld van bewoners. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de website van
het WINDFARMperception project zie via www.rug.nl/wewi


Consument staat open voor duurzame oplossingen

Bij het thema duurzaamheid richt het bedrijfsleven de communicatie te veel op bewustwording in plaats van oplossingen Ruim de helft (58%) van de Nederlanders vindt dat het bedrijfsleven nog te weinig met oplossingen inhaakt op het thema duurzaamheid. Dit blijkt uit een onderzoek van MarketResponse en Pure&Profit, naar duurzaamheid en energiebesparing. Slechts een kwart (26%) van de ondervraagden is tevreden over de wijze waarop het bedrijfsleven met oplossingen inhaakt op het thema duurzaamheid. Ondernemingen die serieus business willen maken van duurzaamheid, moeten afstappen van algemene en vrijblijvende op 'bewustwording' gerichte communicatie, aldus Pieter van Os van Pure&Profit. Met name hoger opgeleide consumenten zijn zich inmiddels bewust van de problematiek en staan open om te investeren in duurzame en energiebesparende oplossingen. Dit vraagt echter om meer concrete proposities van bedrijven die onderbouwd worden met informatie die onomstreden duidelijk maakt dat deze daadwerkelijk duurzaam zijn en / of een energie- en kostenbesparing realiseren.

Uit het onderzoek komt volgens Caspar Overgaauw, accountmanager van MarketResponse duidelijk het beeld naar voren dat consumenten op zoek zijn naar informatie over mogelijke stappen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Bovendien zijn ze ook nog bereid daar wat mee te doen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het hoge percentage consumenten dat aangeeft minder warm te wassen naar aanleiding van de Tikkie-terug campagne van Ariel en RTL (38%). Dit sluit volgens Overgaauw aan op eerder verricht onderzoek voor BCC. Uit dit onderzoek bleek ook dat consumenten behoefte hebben aan meer informatie en advies over concrete manieren om energie te besparen.

Methode
Het onderzoek is uitgevoerd met gebruikmaking van telefonische interviews en opgenomen in een omnibus binnen het panel van MarketResponse: De Onderzoek Groep. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 7 tot en met 14 april 2008, onder een representatieve steekproef van n=501 respondenten van 18 jaar en ouder. Bij de segmentatie naar verschillende doelgroepen is gebruik gemaakt van het BSR(R)-model van The SmartAgent(R) Company. In dit onderzoek is duurzaamheid als volgt gedefinieerd: zo weinig mogelijk energie gebruiken, die zo schoon mogelijk is, waarbij een mix gezocht moet worden tussen winst, mensen en aarde.


Medische vinding werpt nieuw licht op darmonderzoek

Een nieuwe medische vinding van optisch bedrijf Pentax levert nieuwe inzichten op het gebied van het traditionele darmonderzoek met endoscopen. Door een endoscoop te combineren met een confocale lasermicroscoop kan het beeld van de darmwand duizend keer worden vergroot, hoeven in de toekomst
minder weefselbiopten genomen te worden en kan de arts samen met de patholoog
ter plekke een diagnose stellen.

De nieuwe endomicroscoop heeft onlangs in Frankrijk de prestigieuze onderscheiding voor 'Beste medische toepassing technologie in 2007' gewonnen en wordt in Nederland sinds enige tijd gebruikt in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht.(MUMC)

Het MUMC heeft in korte tijd ongeveer honderd onderzoeken uitgevoerd met het nieuwe instrument. "Met de endomicroscoop kunnen we tijdens het onderzoek en met behulp van contrastvloeistof tot een diepte van 0,25 tot 0,50 millimeter zien of cellen goedaardig of kwaadaardig zijn", aldus hoogleraar Ad Masclee van het MUMC. "Het idee is zo voor de hand liggend dat je je afvraagt waarom er niet iemand eerder mee is gekomen. Maar het is technisch gezien ongelooflijk moeilijk om dit te realiseren", legt Product en Marketing manager Peter Logghe van Pentax Nederland uit. Met de nieuwe vinding doorbreekt Pentax het
traditionele inwendige onderzoek met de endoscoop.

Via de endoscoop wordt met behulp van een camera de darmwand onderzocht, bijvoorbeeld om poliepen op te sporen. Met een speciaal tangetje worden via de endoscoop biopten (kleine hoeveelheden celmateriaal) uit de darmwand gehaald die in een laboratorium worden onderzocht. Vaak moeten er meerdere biopten worden genomen, gaat er tijd verloren met de analyse of moet de patiŽnt terugkomen voor nader onderzoek. Door de endoscoop met een microscoop te combineren wordt het beeld zo vergroot dat de arts, geholpen door de
patholoog, ter plekke de diagnose kan stellen. Door deze nieuwe technologie is het voor het eerst mogelijk om al tijdens het onderzoek levend weefsel microscopisch te onderzoeken.

Op dit moment worden endoscopen vooral gebruikt voor maag-, darm- en leveronderzoek (MDL), keelonderzoek, longonderzoek en door urologen. De nieuwe endomicroscoop mag zich volgens Logghe eerst bewijzen in het slokdarm-, maag- en darmonderzoek. "Als het daar aanslaat mikken we ook op het gebruik bij long-, keel- en andere onderzoeken", legt hij uit. Pentax wil eerst de academische ziekenhuizen in Nederland over de streep trekken. Reden hiervoor is dat het apparaat zich uitstekend leent voor wetenschappelijk onderzoek. Het opsporen van afwijkingen in een vroeg stadium en onderzoek bij patiŽnten met een chronische darmafwijking of een verhoogd risico staat op dit moment in het MUMC centraal bij endomicroscopie.

http://www.pentaxlifecare.nl


Een op de zes vrouwen ongelukkig met bevalling

Een op de zes vrouwen is drie jaar na de bevalling niet gelukkig met de manier waarop de bevalling is verlopen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO onder ruim 1300 vrouwen. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Birth. De kans op een slechte ervaring is groter als vrouwen zijn verwezen naar een gynaecoloog, in het ziekenhuis zijn bevallen, een keizersnee of kunstverlossing hebben gehad of slecht konden omgaan met de baringspijn. Een slechte ervaring met een bevalling kan het welbevinden van vrouwen langdurig negatief beÔnvloeden, alsook de relatie met hun kind en partner en de beslissing tot het krijgen van een volgend kind.

Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO)


 

 


3 juni


Video - how carbs make you fat!


Lowcarb / gezond eten een eetstoornis ?

Als ik dit zo lees dan zijn veel van mijn lezers ziek :))

En zeker diegene die lowcarb gaan eten, die eindigen misschien wel bij een therapeut. Met hulp van big pharma wordt je dan weer een gewoon kuddedier dat doorgraast en regelmatig wordt gemolken door de overheid, knippen en scheren noemen we dat.

Dus nogmaals, gezond eten is een afwijking en alle troep van de overheid en industrie slikken normaal.

Mijn zoon heeft autisme dus voor de buitenwereld afwijkend. Maar ik denk dat hij normaler is dan de gemiddelde mens want zijn vraag is vaak, waarom doen "normale" mensen zo lelijk, ik moet dan vaak het antwoord schuldig blijven. Weet u misschien waarom

  • we ons eten volstoppen met giftige pesticides
  • onze lucht laten vervuilen door fabrieken als Corus
  • onze artsen het ontbreekt aan voldoende kennis mbt voeding terwijl dit de basis is van
    een gezond lichaam
  • psychiaters problemen oplossen met big pharma terwijl voeding zo veel kan verstoren (omega 3 tekort, opgeslagen toxines, afvalstoffen van gluten en caseÔne, magnesium tekort door stress etc etc
  • je als persoon een freak bent als je wel kritisch bent richting je eten en leefomgeving

http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa

Onze ziekmakers en kankerverwekkers komen uit de industrie, die gaan al meer dan een eeuw over lijken

Op het moment dat je bewust wordt van dit feit ben je geen freak maar een persoon die zelf de verantwoording neemt over zijn gezondheid. Dat soort mensen krijgen mijn respekt en aandacht.

Ron


Nederlanders worden langzaam wakker.....

Meer Nederlanders naar alternatieve genezer

In 2007 bezocht 7 procent van de Nederlanders een alternatieve genezer, zoals een homeopaat, acupuncturist, natuurgeneeskundige, magnetiseur of paranormaal genezer. Inclusief de eigen huisarts die alternatieve geneeswijzen toepast, is dit percentage zelfs 11. Ter vergelijking: in 1981 bezocht nog maar 4 procent van de Nederlanders een alternatieve genezer. Vooral personen van middelbare leeftijd (45-65 jaar) bezoeken de alternatieve genezer, jongeren en 65-plussers doen dit minder vaak. Vrouwen gaan vaker dan mannen: het afgelopen jaar bezocht 5 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen de alternatieve genezer.

Bron: CBS

En dat ondanks de aanhoudende heksenjacht van de antikwakjes......


TV - uitgedokterd

In de zesdelige serie Uitgedokterd?! volgde presentatrice Ghislaine Plag patiŽnten die zijn uitbehandeld in het reguliere medische circuit. We volgden patiŽnten die buiten de gangbare paden van de geneeskunde op zoek gingen naar alternatieve of experimentele geneeswijzen, die hoop op genezing of verbetering kunnen bieden.

De zesdelige serie Uitgedokterd?! vormde de opmaat naar een 55-minuten durend tv-debat op woensdagavond 4 juni. Voor- en tegenstanders van niet-reguliere geneeskunde, beleidsmakers, politici en artsen gaan dan met elkaar in discussie. Hoe gevaarlijk is de alternatieve geneeskunde nu eigenlijk? Zijn die behandelingen effectief of niet? 'Baat het niet, dan schaadt het ook niet,' is een veel gehoorde uitdrukking als het gaat om alternatieve geneeskunde. Maar is dat eigenlijk wel zo? Gaan de huisarts en de alternatieve therapeut ooit nog eens samenwerken? Zijn excessen, zoals bij Sylvia Millecam, te voorkomen?

Tijdens het debat worden resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar de mening van Nederlanders over alternatieve geneeskunde. Ook zijn patiŽnten aanwezig, sommigen met hun regulieren arts, die in Uitgedokterd?! alternatieve behandelingen ondergingen.

Bekijk de afgelopen uitzendingen:
http://www.opiederpotjepasteendekseltje.nl/ncrv?nav=jolmoDsHtGATmKnJorCjsC


Waarom noten weken ?

Noten zijn voor veel mensen zware kost omdat ze zwaar op de maag liggen. Ze bevatten namelijk enzyme-blokkeerderd die vertering lastiger maken. Door de noten en zaden een nacht in het water te leggen ontdoe je ze namelijk van deze stoffen waaronder het beruchte fytinezuur. Ik eet noten als onderdeel van mijn lowcarb dieet. Ik laat snachts een gemengd bakje weken in water en giet dit smorgens af en leg de noten op keukenpapier en laat ze dan drogen. Ik zet ze dan naast de PC neer of neem ze mee onderweg.

Noten verzadigen en zorgen ervoor dat je minder snackbehoeften krijgt. Je lichaam zit van ťťn  soort voeding namelijk sneller vol, dit werkt zo ook met bijv pure chocolade (70% of meer). Kies je voor een mengsel zoals bijv een Mars dan zit je niet snel vol omdat er van meerdere soorten wat inzit (suiker, chocolade, melk, granen) en blijf je langer eten omdat oa de suikers de bloedsuiker laten stuiteren.....

Leesvoer
http://www.wildernessfamilynaturals.com/nuts_soaked_dried_organic.htm
http://www.smulweb.nl/91233/artikel/De-voedingswaarde-van-noten


Quantumresponse

Innovatieve technologie zoekt naar oplossingen in plaats van oorzaken. Voor de kosmonauten werd een technologie ontwikkeld, de Quantumresponse methode, die klachten al kon ontdekken voordat deze lichamelijk tot uiting waren gekomen en bovendien de gezondheid kon ondersteunen. Deze wijze van werken is niet alleen verbazend snel, veilig en eenvoudig maar bovendien ook erg efficiŽnt! De scan kan verstorende psycho-emotionele patronen van vroeger herkennen en benoemen en met behulp van de Quantumresponse kunnen deze vaak weer meer in balans worden gebracht. Tal van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, darmontsteking en hartritmestoornissen maar ook psychische klachten zoals emotionele trauma's, onrustig zijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen kunnen hier vaak door verbeteren!

http://www.fonteine.com/quantumresponse.html


De grote olie leugen oftewel het grote graaien van de overheid

In 1978 was een vat ruwe olie van 169 liter $98. Een dollar koste toen Hlf. 3,60. In 2008 kost een vat ruwe olie $125 en kost de dollar, teruggerekend, Hlf. 1,50. Dat betekent dat de olieprijs is gehalveerd en de benzineprijs is verdrievoudigd.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4136206/_Oproep_Ratelband__Boycot_regels__.html

 

Nog zo iets, 2 doden per jaar door paddo's en 20.000 door roken ! En wat wordt er verboden? U raadt het al, hetgene dat het minst oplevert voor de overheid. En dat onder het mom van risico's mbt onze gezondheid.Gelooft u ze nog, de grote graaiers in Den Haag? Ik al lang niet meer.....

Ron


Gezonde recepten - Kim Damen

Rijst met tonijn (2 personen)

- rijst (reken circa 100 gram tot max 150 gram per persoon)
- blikje tonijn op water
- 2 tomaten
- 150 tot 200 gram kastanjechampions
- een teentje knoflook
- een (rode) ui
- een eetlepel olijfolie

Kook de de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de ui, de tomaten en de championnen in stukjes.
Bak in een koekenpan of wok de uien in een beetje olijfolie. Voeg de knoflook toe en bak circa 2 minuten. Voeg daarna de tomaten en de champions toe en bak circa 3 minuten goed door. Tenslotte voeg je de tonijn toe en bak nog een paar minuutjes. Giet de rijst af en doe op een bord, doe het mengels boven op de rijst.

Heerlijk!

 

Varkenhaasje met honing aardappelpartjes en salade (2 personen)

- 2 varkenshaasjes
- 2 theelepels honing
- 1 citroen
- 400 gram aardappelpartjes met schil
- een zakje gemengde rucola sla
- eetlepel olijfolie

Snijd de varkenshaasjes in stukken en bak deze circa 5 minuten in een koekenpan gaar. Pers het sap van 1 citroen uit in de pan en rasp wat citroenschil over het vlees heen. Laat een minuutje sudderen. Voeg daarna twee theelepels honing toe en bak op een laag pitje. Bak ondertussen de aardappelpartjes in een koekenpak gaar, voeg eventueel wat olijfolie toe. Doe ondertussen de sla in een kom en doe er eventueel wat olijfolie overheen, of maak van twee theelepels honing en een lepeltje mosterd een lichte dressing en giet deze over de sla heen. Leg wat sla op het bord en leg de stukjes varkenshaas erop. Aardappeltjes erbij en klaar! Het gerecht kan bijvoorbeeld ook met pasta. Neem bij voorkeur volkorenpasta.

 

Pasta met ansjovis (2 personen)

- blikje ansjovis op zonnebloemolie
- 2 tomaten tot 4 tomaten (naar smaak)
- teentje knoflook
- zwarte olijven
- biologische volkorenspaghetti
- beetje oregano

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de ansjovis in een koekenpan en voeg vervolgens de tomaat en de knoflook toe. Bak lekker door en net voor de spaghetti klaar is, verhit je ook de olijven nog even mee. Giet de spaghetti af en doe het mengels er overheen. Heerlijk simpel, snel en lekker! Voor net wat meer smaak voeg je wat oregano toe.

Kim Damen


Oud griepvaccin gebruikt

Vorig jaar hebben enkele huisartspraktijken tijdens de vaccinatiecampagne van het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) een oud influenzavaccin gebruikt. Een aantal patiŽnten kreeg een vaccin van het vorige seizoen toegediend. Dat blijkt uit meldingen die het NPG en het RIVM ontvingen.

http://www.artsennet.nl/content/resources//AMGATE_6059_1_TICH_R210497766264117/


Fysiotherapie helpt patiŽnten met een beroerte

Langere, taakgerichte, functionele oefentherapie is effectief voor het verbeteren van activiteiten van het dagelijks leven bij patiŽnten met een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA). Dat concludeert Roland van Peppen in zijn proefschrift. Verder laat hij zien dat specifiek trainen van balans door middel van visuele feedbacktraining wel tot een verbetering van functies leidt (verminderde 'postural sway'), maar zich niet laat vertalen naar verbeterde loopvaardigheid. Gebaseerd op deze review-activiteiten is de Fysiotherapie Richtlijn Beroerte tot stand gekomen, de Clinical Practice Guideline for Physiotherapy management of patients with Stroke, waarin 72 aanbevelingen voor de praktijk worden beschreven. Het meetinstrumentendeel van deze richtlijn is geÔmplementeerd bij een groep fysiotherapeuten in de CVA-zorg. Uit een survey wordt duidelijk dat het gebruik van meetinstrumenten door deze fysiotherapeuten nog onvoldoende is. In een pilotstudy wordt het nieuw ontwikkelende Physiotherapy Educational Programme Clinimetrics in Stroke (PEPCiS) aan fysiotherapeuten aangeboden, dat resulteert in een toename van het gebruik meetinstrumenten.

Universiteit Utrecht


Pillendoosje houdt diabetespatiŽnt in de gaten

Is met het oplettende medicijnendoosje SIMpill de therapietrouw van patiŽnten te vergroten? Deze maand start een onderzoek met de geavanceerde pillendoos bij 300 diabetespatiŽnten. Niet iedere patiŽnt slikt trouw de pillen die de arts hem voorschrijft. Soms willens en wetens, meestal per ongeluk. Bij gebrekkige 'therapietrouw' hebben medicijnen minder effect: levensverwachting en kwaliteit van leven van patiŽnten dalen en de kosten van de gezondheidszorg stijgen. De therapietrouw van patiŽnten ligt gemiddeld tussen de 40 en 70%, zo is bekend uit eerder onderzoek van het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Ondanks talrijke pogingen de therapietrouw van patiŽnten te verbeteren, is dit de afgelopen decennia niet gelukt. SIMpill Misschien brengt SIMpill verbetering. Het project waarin het effect op therapietrouw van het oplettende pillendoosje wordt gemeten, start in juni bij 300 diabetespatiŽnten. SIMpill is een initiatief van Zilveren Kruis Achmea, Mediq Apotheken, Evalan en het NIVEL. Het wordt uitgevoerd bij 25 Mediq Apotheken in drie regio's: Rotterdam Rijmond, de kop van Noord-Holland en Drenthe. De resultaten worden in de tweede helft van 2009 gepubliceerd. SIMpill is een zorginnovatie gebaseerd op moderne ICT, die is ontwikkeld om medicijngebruik te verbeteren. PatiŽnten worden via een SMS'je gewaarschuwd als zij hun medicijnen vergeten. Met de gegevens die het systeem verzamelt, krijgen apothekers, artsen en verpleegkundigen beter inzicht in de therapietrouw van hun patiŽnten. Daardoor kunnen zij hun patiŽnten gericht begeleiden bij het verbeteren van hun medicijngebruik. Beter medicijngebruik moet leiden tot minder complicaties bij patiŽnten, minder ziekenhuisopnames en lagere zorgkosten.

Nederlands Instituut voor Onderzoek naar de Gezondheidszorg (NIVEL)


Prijzen geneesmiddelen kelderen

De prijzen van de 36 meest gebruikte geneesmiddelen dalen met ingang van vandaag scherp in prijs, gemiddeld met zo'n 85%. Het gaat bijvoorbeeld om de cholesterolverlagers simvastatine en pravastatine, de maagzuurremmer omeprazol, de pijnstillers ibuprofen en codeÔne en de antidepressiva citalopram en paroxetine. De totale besparing zou op jaarbasis uitkomen op circa 360 miljoen euro. De apothekersorganisatie KNMP klaagt steen en been over de prijsverlagingen. De branchevereniging vreest dat 40% van alle apotheken in de problemen komen door de drastische prijsverlagingen van de populairste geneesmiddelen. Minister Klink van VWS gelooft niet dat het zo'n vaart zal lopen. Op grond van de laatste cijfers waarover de minister beschikt, denkt hij dat er geen sprake zal zijn van een acuut probleem.

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/6/1/010608_medicijnen_rinke.html


 
2 juni


Eco-Atkins dieet - de nieuwste dieet hype

Opnieuw een variant op het bekende atkins dieet. Professor Jenkins uit Toronto heeft net een studie voltooid naar deze versie waarbij dierlijke eiwitten werder vervangen door gluten, soja en noten. Van de eerste 2 ben ik zelf geen fan omdat er nogal wat mensen problemen hebben met de vertering van gluten (darmproblemen) en soja ook niet zonder nadelen is. Na 28 weken was er niet alleen 10% gewichtsverlies, verbeterde insuline huishouding maar ook een flinke verlaging van het slechte LDL cholesterol.

Ron

http://www.theage.com.au/news/diet/ecoatkins-the-new-diet-craze/2008/04/16/1208025246671.html

 

En de Europese primeur natuurlijk weer eens op deze site ! Bovenop het nieuws zullen we maar zeggen.....


Video - Alex Jones over fluor

In this vid, Alex discusses the dangers of fluoride in our drinking water, and how it is responsible for a host of different medical problems - including cancer, brittle bone disease, immune deficiency, mental sedation, and even reduced IQ. This has all been known to the powers-that-be since the 1920's. Despite the fact that fluoride has been shown to have no effect whatsoever in reducing dental problems, the powers-that-be insist on putting it in our tap water. Fluoride is a toxic industrial bi-product from the aluminium industry. It is classified as hazardous waste. Consumption of fluoride - even in tiny amounts - is extremely harmful to the body. This is established medical fact. One of the first uses for fluoride was in the 1930's and 1940's when fluoridated water was given to prisoners of Nazi concentration camps to cloud their thinking ability and weaken their mental resolve. This very same tactic is now being used on us, by our very own leaders, to the extent where many people are incapable of thinking outside the box. All of the studies in every state and every country show that fluoride does NOT improve the state of your teeth or gums. And even if it did help in any way, why does this highly toxic substance have to be put in our drinking water? Think about it. There's only one logical reason to put it in our water -- the elite are using fluoride as one of their many tools to assault our body and mind for their own gain. We are nothing more than battery cells to them.

We are just programmable, income-generating, tax-paying consumers. They extract money from our labour, our sweat-equity, and they use that money to build the prison walls around us so they can control us even more. If they had their way, we'd all be nothing more than robots who do as we're told and never complain. The last thing they want is an informed, active and closely-knit society of people who have the brains, the heart, the courage, and the will to change the status quo. Therefore they use every tool at their disposal to keep us all in a perpetual dumbed-down, distracted and submissive state. The elite are the only ones who gain from this, not us! We should all stop squabbling amongst ourselves and instead focus our attention on the puppets and their masters who profit from all the things that make us angry. Stop getting all your info from the mainstream media - do your own news gathering from many independent sources. Only then can you confidently say that you know what's going on in the world. It is time to break out of your conditioning and express your true individuality.


Glycemische lage koolhydraten dieet (langzame suikers) biedt voordelen bij diabetes 1

Low GI carbs benefit young people with type 1 diabetes

For children and teenagers with type 1 diabetes, it is absolutely essential to do everything possible to achieve and maintain optimal blood glucose levels. Poorly managed blood glucose levels, can mean kids
don't reach their full growth potential " this isn't an area where you get the chance to 'backspace' and try again.

Carb counting has been the key dietary strategy to maintain optimal blood glucose levels and reduce the risk of complications. A new study from the University of Newcastle and John Hunter Children's
Hospital has found that swapping high GI for low GI carbs brings additional benefits for children and adolescents with type 1 diabetes on multiple daily injections. In the randomized study, 20 young people
aged 8 to 17 with type 1 diabetes ate high GI (84) and low GI (48) pre-made test meals for breakfast containing 60 g carbs (4 exchanges). Each child's insulin dose was standardized and continuous glucose
monitoring was used to assess changes. The low GI meal produced a significantly lower postmeal glucose response for 30-180 minutes compared with the high GI meal. The researchers also investigated
insulin timing for a low GI meal and found ultra short acting insulin given before the meal remained the optimal insulin therapy.

What does this mean for young people and their families with diabetes? "Our study clearly showed that carbohydrate type as well as carbohydrate amount has an effect on blood glucose control after meals in
children with diabetes. This was demonstrated in children on 4 injections per day who had already been taught carbohydrate counting. Substituting healthy low GI foods for high GI choices helps reduce post
meal hyperglycemia and is good for the whole family. In addition, young people with diabetes should try to always inject before they eat as this assists blood glucose control, " says study co-author and dietitian
Carmel Smart
‚€“ Diabetes Care published ahead of print online May 5, 2008
For more information contact: carmel.smart@hnehealth.nsw.gov.au


Video - De fluor leugen

In this video, award-winning BBC journalist Christopher Bryson examines one of the great secret narratives of the industrial era; how a grim workplace poison and the most damaging environmental pollutant of the cold war was added to our drinking water and toothpaste.


 

Ga naar het hoofdmenu

 Kritische weblog voeding en gezondheid

foto.jpg (10460 bytes)

Gezien de grote belangstelling voor mijn site leek het mij tijd een aparte weblog te starten waar ik dagelijks nieuws en mijn bevindingen snel kan opnemen. Veel plezier met het volgen van ondergetekende op het pad der gezondheid en op weg naar de waarheid zullen we maar zeggen. Deze weblog is mijn persoonlijke visie op gezonde voeding. Ik ben geen medicus maar informatie analist die dagelijks wereldwijd nieuwe studies opspoort bij organisaties, universiteiten, ziekenhuizen en kontakten heeft met vele experts op het gebied van voeding, oliŽn, vitamines etc en die kritisch kijkt naar het beleid in Nederland en Europese overheden. Hun visies gaan vaak dwars in tegen wat de gevestigde orde beweert. Ik negeer de propaganda van de industrie en ga zelf op zoek naar de feiten.

Ik noem niet alleen nadelen van industrie produkten maar ook van gewone produkten zoals zuivel, soja, vlees, oliŽn, kruiden etz. Aan u de keuze wat u er mee doet. Veel leesplezier en blijven nadenken wat goed voor u is. Vermijdt voeding en cosmetica bomvol chemische toevoegingen en kies voor natuurlijke voeding, scheelt een hoop ellende op termijn..... een gezond en lang leven gewenst !

Uitgebreide informatie op thema kun je vinden op: www.fonteine.com

Met vriendelijk groet, Ron Fonteine

Vrijwilligers die mij helpen:

xxx | Marjan Reuvers | Melchior Meijer

 

chlorella alg - verbeter je energie

 

 

 

Goed artikel gezien?


Help ons door goede artikelen of nieuws te melden. Stuur uw link of nieuwsfeit naar: ugamedia@wirehub.nl
Wij zoeken ook nog mensen die buitenlandse nieuwsbronnen in de gaten willen houden.

 

Google
  Web ronfonteine.com

 

 

 


View My Stats