weblog voeding, gezondheid en milieu


gezonde voeding
 

Help ons door goede artikelen of nieuws te melden. Stuur een mail naar: ugamedia@wirehub.nl
Wij zoeken ook nog vrijwilligers die in het buitenland het lokale nieuws willen volgen voor ons.

Vergroot je kennis van voeding en verbeter daardoor je gezondheid

Kies ook voor 100% natuurlijke voeding, word geen farma en industrie food junkie !
Neem je toekomst in eigen handen, het leven is al kort genoeg....

Informatie op thema ?

Zoek je informatie op thema ? Bezoek dan onze mega naslag site: http://www.fonteine.com


Ga naar het hoofdmenu


 

 


20 juni


Tuinbouw kan bijdragen in voedselcrisis

De Nederlandse tuinbouw kan met zijn kennis over zaadveredeling een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de voedselcrisis in de wereld.

http://www.hortinews.com/news.php?id=15348

xxx


Video - Aspartaam, hersenkanker & de FDA goedkeuring

De goedkeuring van aspartaam door de Amerikaanse Voedsel en Waren Dienst (FDA) was de meest omstreden goedkeuring ooit. De goedkeuring werd niet gegeven op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek maar werd ingegeven door politieke (en financiŽle) belangen. Aspartaam werd in 1965 ontdekt door Searle, een farmaceutisch bedrijf uit Chicago. De FDA keurde aspartaam uiteindelijk goed in 1981, terwijl wetenschappelijk onderzoek duidelijk aantoonde dat aspartaam hersenkanker veroorzaakte in proefdieren. De onderzoeken die Searle had gebruikt om de zogenaamde veiligheid van aspartaam aan te tonen waren zeer gebrekkig. Searle gebruikte onwetenschappelijke werkwijzes in haar labaratoria, vervalste testgegevens en hield cruciale informatie achter tijdens het FDA-goedkeuringsproces. Omdat aspartaam hersentumoren veroorzaakte in proefdieren, bestaat er ook een kanker risico voor mensen. Kanker neemt toe in westerse landen en binnenkort zal het doodsoorzaak nummer 1 zijn. Aspartaam (E951) wordt nu gebruikt in meer dan 6000 produkten en dagelijks consumeren miljoenen mensen de zoetstof. Naast de kankerverwekkende eigenschappen, is ook aangetoond dat aspartaam verantwoordelijk is voor vele andere gezondheidsproblemen, neurologische ziektes, migraines en psychologische aandoeningen.

Er zijn maar liefst 92 (!) symptomen vastgesteld door het Amerikaanse Ministerie van Gezondheid, naar aanleiding van klachten, ingediend door aspartaam gebruikers. Meer dan 80% van alle klachten die zijn ingediend bij de FDA zijn klachten over aspartaam.
http://www.321recipes.com/symptoms.html

Aspartaam zit in de volgende producten:
Light, Zero (Coke, Sprite & Fanta), Pepsi Max, Natrena, Canderel, suikervrij, zoetjes, minder calorieŽn, Sweetners, Sweetener, Sanoform, Slimmetjes, Sussli, Zoetstof, Dietcare, Gold, Hermesetas Gold, Kristalzoet, Line zoet en slank, zoetmiddel, Sanoform, Prodia, Ti light, Fit & Sweet, etc.

Aspartaam breekt af in drie giftige bestanddelen:

1. Methanol.
Dit is giftige alcohol. Methanol breekt verder af in formaldehyde, een vloeistof gebruikt voor balseming.

2. Phenylalanine.
Deze stof vermindert de hoeveelheid van serotonine in de hersenen, wat weer leidt tot opvliegers, depressies en een vergroting(!) van de eetlust. Aspartaam consumptie is een van de hoofdoorzaken van de huidige obesitas epidemie.

3.Aspartisch zuur.
Dit is een neurologisch gif vergelijkbaar met MSG.

Wilt U een betere gezondheid? Doe U zelf dan een plezier en verwijder dit zoete vergif uit uw voeding voor 60 dagen en ontdek hoe enorm uw gezondheid zal verbeteren!

"Mijn volk gaat te gronde door het gebrek aan kennis."
Hosea 4:6 (NBG51)

"Waarom geld uitgeven aan brood dat geen brood is? Waarom moeite doen voor iets dat niet bevredigen kan? Schenk aandacht aan mijn woorden. Eet wat voedzaam is, geniet ervan, met volle teugen!"
Jesaja 55:2 (GNB 1996)

"Wijsheid verwerven, inzicht verkrijgen, dat moet je boven alles gaan."
Spreuken 4:7 (GNB96)

Meer informatie over aspartaam:
http://www.aspartaam.nl
http://www.aspartaam.com
http://www.fonteine.com

Meer gezondheid video's volgen binnenkort!

HealthRanger7


Luchtvervuiling in het vliegtuig

De cabinelucht in vliegtuigen komt van zogenaamde Blead-air van de motoren en deze lucht draagt allerlei chemische componenten die o.a. neurotoxisch zijn.

http://www.aerotoxic.org/
http://www.toxicfreeairlines.com/audiovisualclub.html

Tip: Peter van der Kolk


Dr. Ryke Geerd Hamer - New German medicine

De ontdekking van Dr. Ryke Geerd Hamer uit Duitsland is een empirisch vastgestelde natuurwetenschappelijk systeem, dat intussen op meer dan 40.000 ziektegevallen op juistheid is getest en niet ťťnmaal weerlegt kon worden. Empirisch wil zeggen dat het proefondervindelijk, door middel van observatie is vastgesteld. Dit systeem bevat geen enkele veronderstelling of hypothese. Hierdoor is het mogelijk, het volgens wetenschappelijke criteria te testen. Volgens deze criteria moet het systeem of zijn facetten op elk eerstvolgende (ziekte-)geval op juistheid kunnen worden getest en daarmee reproduceerbaar zijn.
Veel 'wetenschappelijke' onderzoeken zijn strikt genomen niet wetenschappelijk. De resultaten van zo'n onderzoek worden meestal met behulp van statistische opstellingen verkregen, omdat er met hypothesen wordt gewerkt. Dit is echter niet voldoende, om een wetenschap te zijn (Zie voor details over de definitie van wetenschap het bericht van Prof. Dr. Niemitz onder "Verificaties").

http://www.gnm-nl.be/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=39

Video uit 1984 van Dr. Hamer, die in zijn ziekenhuis in Oostenrijk patiŽnten behandelt en geneest met een genezingskans van 90%. Deze patiŽnten zijn meestal door de gevestigde geneeskunde afgeschreven of komen helemaal niet voor een behandeling in aanmerking. De video laat het onstaan, het verloop en de genezing van kanker zien, volgens wetenschappelijke wetmatige regels. Voorzien van Nederlandse ondertitels.


ME PatiŽnten winnen eerste slag

Rechtszaak tegen NICE richtlijnen ontvankelijk verklaard na hoorzitting

http://www.hetalternatief.org/NICE%202008%20Rechtszaak%20432.htm

De Hoge Raad in Engeland heeft naar aanleiding van een hoorzitting bepaald dat zij de rechtszaak aangespannen door twee ME-patiŽnten ontvankelijk acht. Alhoewel de rechter van mening is dat de rechtbank niet over medische kwesties gaat, oordeelde hij uiteindelijk dat hij het in het algemeen belang acht dat  de enorme tegenstelling tussen de biomedische en de (bio)psychosociale school in een uitgebreide hoorzitting aan een objektief (?) oordeel onderworpen wordt.De publikatie van de NICE-richtlijnen, sterk "geÔnspireerd" door de CBT/GET-"filosofie", leidden in Engeland en daarbuiten tot een storm van protest: klik hier en hier.

Frank Twisk


Gezonde voeding: bioboer of fastfoodketen?


Ontstekingseiwitten beschermen tegen tumorgroei

Het lichaam weet zichzelf beter tegen kanker te beschermen dan werd aangenomen. Ontstekingseiwitten  helpen voorkomen dat een goedaardige tumor uitgroeit tot een kwaadaardige. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in het tijdschrift Cell.

http://www.medinews.be/full_article/detail.asp?aid=13553


Video - Wat jij eet ...

Wat jij eet kan uit een fabriek komen of van een boerderij. Compassion In World Farming komt op voor landbouwdieren, waar ook terwereld.


Stichting AAP steunt terugplaatsen chimpansees in Guinees natuurgebied

14 chimpansees uit een opvangcentrum in het Westafrikaanse Guinee staan binnenkort oog in oog met een wilde populatie chimpansees. De groep van 14 wordt op 29 juni, na een lange tijd van voorbereiding, vrijgelaten in een beschermd natuurgebied waar al wilde chimpansees leven. Dit initiatief van het 'Centre de Conservation pour Chimpanzťs' (CCC) is een wereldwijde primeur. Directeur van Stichting AAP David van Gennep reist vrijdag 20 juni af naar Guinee om Estelle Raballand, biologe en leidster van het CCC, te ondersteunen bij de afronding van het project. De vrijlating van de chimpansees is de eerste in zijn soort. Het is hoopgevend dat belangrijke spelers als de Guineze overheid, de EU en PASA (Pan African Sanctuary Association) dit project onderschrijven. Indien succesvol, kan deze methode wellicht een oplossing vormen voor de vele chimpansees in gevangenschap in Afrika. Bovendien kunnen dergelijke vrijlatingen bijdragen aan de soortbescherming in het wild. AAP, een Europees opvangcentrum voor uitheemse zoogdieren, steunt het CCC al een aantal jaar door onder meer het verstrekken van medicijnen, medische apparatuur en het ter beschikking stellen van Air Miles. In het CCC zitten momenteel nog 49 chimpansees, die allemaal het slachtoffer zijn van de illegale handel in bushmeat. De dieren in het opvangcentrum zijn gered dankzij inbeslagname door de overheid of door aankoop van de dieren door aanwezige expats.

http://www.aap.nl


 

 


19 juni


Video - Severn Suzuki speaking at UN Earth Summit

Kijk naar het 6 minuten durende filmpje van de 13-jarige Severn Suzuki. Dit Canadese meisje pleit op een vergadering van de Verenigde Naties voor de toekomst van haar generatie.

Tip: Kees


Betere genen door gezonder leven

Gezond leven zorgt niet alleen voor een gezonder lichaam, maar ook voor betere genen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

http://www.nu.nl/news.jsp?n=1616919&c=151&rss


Te vaak chemokuur bij borstkanker

Zeker 1300 borstkankerpatiŽnten per jaar ondergaan een chemokuur terwijl dat niet nodig is. Bij hen kan met een innovatieve diagnostische test de kans op uitzaaiing worden vastgesteld.

http://www.nu.nl/news/1618652/83/%27Te_vaak_chemokuur_bij_borstkanker%27.html


Defensie opnieuw slordig met memorystick

Defensie is opnieuw slordig geweest met een memorystick. Ditmaal is het complete opleidingsmanual van de Apache helicopter via nieuwsgroepen in omloop gekomen.

Wat volgt, de plattegrond van alle wapendepots?

Ron


ReumapatiŽnten hebben twee keer meer kans op hart- en vaatziekten

ReumapatiŽnten worden, net als diabeten, maar liefst twee maal zo vaak getroffen door hart- en vaatziekten, met alle gevolgen vandien. Reumatoloog Nurmohamed pleit er dan ook voor om bij deze groep patiŽnten de risicofactoren voor hart- en vaatziekten in kaart te brengen en te behandelen. Door tegelijkertijd hun reumatoÔde artritis optimaal te behandelen, verkleint de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Nurmohamed werkt zowel in het Jan van Breemen Instituut (JBI) als in VU medisch centrum (VUmc) beiden in Amsterdam. Als reumatoloog begeleidt hij patiŽnten en als wetenschapper doet hij onderzoek naar onder meer het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij reumapatiŽnten.

VU medisch centrum Amsterdam


Bijwerkingen chiropractische behandeling nekklachten onschuldig

Nekpijn is een veel voorkomende klacht. …ťn van de behandelmethodes is chiropractie, die in Nederland valt onder de niet-reguliere geneeswijzen. Er is wetenschappelijk bewijs dat deze methode effectief is bij nekklachten, maar het is ook bekend dat chiropractie bij nekklachten vaak bijwerkingen geeft. Sidney Rubinstein volgde een jaar lang ruim 500 patiŽnten en concludeert dat verreweg de meeste bijwerkingen onschuldig en van tijdelijke aard zijn. Woensdag promoveert hij, als de eerste chiropractor in Nederland, aan VUmc.

VU medisch centrum Amsterdam


Hersenvolume voorspelt gedragsmatige ontwikkeling

Het volume van hersenen van zes weken oude baby's blijkt gerelateerd aan emotionele, gedragsmatige en motorische ontwikkeling op latere leeftijd. Betreft een promotie binnen het Generation R project

Het volume van hersenen van zes weken oude baby's blijkt gerelateerd aan emotionele, gedragsmatige en motorische ontwikkeling op latere leeftijd. Het volume dient daarbij als maat voor hersenontwikkeling. Wellicht is het in de toekomst mogelijk op basis van hersenvolume op jonge leeftijd het risico op psychiatrische ziektebeelden in kaart te brengen. Sabine Roza van het Erasmus MC promoveert vrijdag op dit onderzoek, dat zij uitvoerde binnen het grootschalige Rotterdamse Generation R.* Tot nog toe is niet bekend in hoeverre kleine afwijkingen in de hersenen op jonge leeftijd samenhangen met gedragsmatige en emotionele problemen op latere leeftijd. Volgens Roza biedt haar onderzoek belangrijke aangrijpingspunten voor vervolgonderzoek naar het ontstaan van hersenafwijkingen die worden gevonden bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD, autisme of schizofrenie. Wellicht vallen in de toekomst met het screenen van hersenvolume op jonge leeftijd dergelijke psychiatrische aandoeningen te voorspellen. Roza voerde haar onderzoek uit binnen het Rotterdamse Generation R. Daarin worden bijna 10.000 kinderen gevolgd vanaf twaalf weken zwangerschap. Bij 1.200 baby's worden extra metingen verricht, waaronder de bloedvoorziening van de hersenen tijdens de zwangerschap. Bij 778 van deze baby's werd na de geboorte op de leeftijd van zes weken bovendien een driedimensionale echo van de hersenen gemaakt. Daarmee werd het volume van hersenstructuren gemeten. Op basis van deze metingen blijkt het hersenvolume, of eigenlijk het volume van de hersenkamers, van kinderen op de leeftijd van zes weken een maat te zijn voor de rijping van de hersenen. Roza koppelde de volumemetingen vervolgens aan de gedragsmatige en motorische ontwikkeling van het kind tot 18 maanden. Zij vond dat een sterke afwijking van het gemiddelde volume, zowel naar boven als naar beneden, voorspellend was voor negatieve gedragsmatige en motorische uitkomsten.

Erasmus MC Rotterdam


Wacht met schrappen uit de AWBZ

ANBO voor 50-plussers, spreekbuis voor 190.000 senioren, maakt zich zorgen over de plannen van staatssecretaris Bussemaker om ondersteunende begeleiding te schrappen uit de AWBZ.
Om de kosten voor de AWBZ in de hand te houden vindt Bussemaker het nodig te bezuinigen op deze vorm van begeleiding. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondersteuning die bedoeld is om mensen beter te laten participeren in de maatschappij, zoals hulp bij boodschappen doen of huiswerkbegeleiding voor autistische kinderen. Voordat er zaken uit de AWBZ gehaald worden, moet duidelijk zijn hoe deze mensen dan hulp krijgen. ANBO vindt het op zich niet verkeerd de AWBZ te behouden voor alleen langdurige zorg. Bussemaker doet ook veel voorstellen om de langdurige zorg te verbeteren , zoals persoonsvolgende financiering, duidelijke indicaties en meer inzicht in kwaliteit van zorg.

Bussemaker vindt dat ouders van bijvoorbeeld autistische kinderen en ouderen die niet meer zelf de boodschappen kunnen doen, dit zelf maar op moeten lossen. En als dat niet lukt kunnen ze naar lokaal welzijnswerk, dat gefinancierd wordt uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).
Tegelijkertijd geeft de staatssecretaris aan dat gemeenten deze functie nog niet kunnen uitvoeren. Die hebben het nog moeilijk genoeg met de thuiszorg en alle andere vormen van participatie vanuit de Wmo .
Bussemaker laat de mensen dus aan hun lot over, want de ondersteuning verdwijnt zonder dat daar een goed alternatief tegenover staat. Een ander punt dat veel aandacht in de uitvoering verdient is het scheiden van wonen en zorg. ANBO kan zich daar wel in vinden. Het is wel noodzakelijk omde draagkracht van mensen nauwlettend in de gaten te houden. Zo moet de hoogte van bijvoorbeeld servicekosten meetellen in het vaststellen van huurtoeslag of eigen bijdrage voor de zorg.

ANBO maakt zich zorgen om het tegenstrijdige beleid van deze regering. Enerzijds is er een pleidooi voor grotere participatie van iedereen, ongeacht leeftijd, ziekte of handicap. Maar anderzijds wordt bezuinigd op de begeleiding die mensen daarvoor nodig hebben. Dat zou verantwoord zijn, omdat mensen dat zelf kunnen regelen met hulp van familie, kennissen en vrijwilligers. Maar dit zijn vaak tevens de ouderen die van dit kabinet langer moeten doorwerken en vrouwen die meer uren per week moeten werken. Hoe wil deze regering dit combineren, vraagt ANBO zich af.


Nader inzicht in bijwerkingen bloeddrukverlagers

ACE-remmers kunnen in combinatie met een zoutarm dieet effectief bloeddruk en eiwitverlies in de urine verlagen. Daardoor werken ze beschermend tegen nierschade. Echter, deze veelgebruikte medicijnen kunnen ook schadelijk zijn voor de nieren. Uit onderzoek van UMCG-promovendus Inge Hamming blijkt dat dit mogelijk wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de nier. Zij toont bij proefdieren aan dat tijdens een zeer intensief behandelingsschema juist progressie van nierschade kan optreden, ondanks verlaging van de bloeddruk, en ondanks verlaging van het eiwitverlies in de urine. Deze nierschade is niet het gevolg van de nierziekte: Hamming laat zien dat de negatieve bijeffecten het gevolg zijn van de te intensieve behandeling zelf. Of dezelfde bijwerkingen ook bij mensen optreden, moet nader onderzocht worden.

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/nieuwsbrief/nieuwsbrief24_08/24_04


Vooruitgang in strijd tegen eierstok- en baarmoederhalskanker

De strijd tegen baarmoederhalskanker en eierstokkanker biedt hoopgevende resultaten. Na de recente introductie van een vaccin dat het ontstaan van baarmoederhalskanker tegengaat, is er nu ook zicht op een nieuwe, effectieve behandeling. UMCG-onderzoeker Annechien Lambeck toont aan dat een virale vector afkomstig van het Semliki Forest virus kan helpen baarmoederhalskanker te bestrijden. Het recombinante virus versterkt en manipuleert het natuurlijke afweerweersysteem van het lichaam zodanig dat het de kanker kan elimineren. Ook testte Lambeck een nieuw vaccin tegen eierstokkanker.

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/nieuwsbrief/nieuwsbrief24_08/24_03


Video - Hubble deep field (redux) nl subs

Met de Hubble Space Telescope is de 'diepste' foto van het heelal gemaakt. Op de opname zijn extreem zwakke sterrenstelseltjes te zien op een afstand van ca. 47 miljard lichtjaar. De foto biedt dus een blik op het heelal zoals dat eruit zag toen het nog maar vijf procent van de huidige leeftijd had. Het 'Hubble Ultra Deep Field' is een klein gebiedje in het sterrenbeeld Oven (Fornax), aan de zuidelijke hemel, dat ook met andere telescopen en satellieten al uitgebreid is onderzocht. De Hubble-opname is gemaakt met de gevoelige Advanced Camera for Surveys, die in 2002 is geÔstalleerd. De totale belichtingstijd bedroeg maar liefst 11 dagen, en de zwakste objecten op de foto zijn even zwak als een vuurvliegje op de maan. In 1996 werd een soortgelijke opname gemaakt van een klein gebiedje aan de noordelijke sterrenhemel (het Hubble Deep Field), maar het Ultra Deep Field laat objecten zien die vier keer zo zwak zijn, het beslaat een groter gebied, en het is ook waargenomen met de infraroodcamera NICMOS van de Hubble-telescoop. Door die infraroodwaarnemingen zijn sterrenkundigen in staat om objecten op veel grotere afstanden te detecteren, omdat hun energierijke ultraviolette straling als gevolg van de grote roodverschuiving in het infrarood terecht is gekomen.

Tip: Kees


 


18 juni


Video - Islands at Risk  - Genetic Engineering in Hawai'i


Het einde van Shell ? Water als nieuwe brandstof....

watercar.jpg (72083 bytes)

Al jaren voorspellen wetenschappers een auto die op water kan rijden. Tijd om dus te investeren in water, dat zal na voeding ( biodiesel) en goud wel de volgende stijger in waarde zijn. En 80 km op 1 liter water !

http://www.engadget.com/2008/06/13/genepax-shows-off-water-powered-fuel-cell-vehicle/
http://www.genepax.co.jp/en/

Tip: Marjan


Gemeente Laarbeek is niet diervriendelijk !

Steun Stichting Dierenthuis

Stichting Dierenthuis is een opvang voor kansarme asieldieren. Oude zieke honden, verwilderde katten en katten besmet met het kattenaids- en / of leucosevirus vinden hier een blijvend thuis. De gemeente Laarbeek wil nu deze mensen mangelen en wegjagen. Een typisch voorbeeld van een klein clubje regenten die mensen die afgedankte dieren willen helpen willen wegpesten met gemeenschapsgelden. Ipv dit soort mensen te helpen doet men er alles aan of ze weg te jagen. Je weet nu waar de echte "beesten" zonder enig besef van wat deze dieren al hebben doorgemaakt zitten, en allemaal betaald van ons belastinggeld. 

Gemeente Laarbeek laat zijn slechtste kant zien, hun gegevens:

Gemeente Laarbeek
Koppelstraat 37
Beek en Donk
tel. 0492 469 700
Email gemeente@laarbeek.nl

Het hoofd van deze dierenhaters:
http://www.laarbeek.nl/websites/common/download.asp?propid=318

Teken de petitie:

http://www.axci.nl/axci/index.php?ln=ned&show=petitie&id=1365

 

Wilt u donateur worden en deze mensen met hun werk helpen?
http://www.dierenthuis.nl/nl/donateurform.php

 

Voorbeeld van zo'n dier dat nergens meer welkom is.....

sofie.jpg (27253 bytes)

Sofie

Jaren geleden heeft Sofie met haar grote bange ogen via asiel Amsterdam een goed thuis gevonden. Dat ze erg angstig was deerde niet, er was nog een andere kat aanwezig waaraan ze zich kon optrekken en die liet zich wel aaien. Toen haar vaste maatje overleed, werd het een ander verhaal. Sofie was nog steeds niet benaderbaar en werd teruggebracht naar het asiel. Ook daar lukte het niet de zwarte poes wat amicaler te maken. Bovendien heeft ze blaasgruis, waarvoor ze dieetvoer moet hebben, en is het met de zindelijkheid ook maar zo-zo. Geen mens die een achtjarige probleemkat als Sofietje in huis wil halen. Gelukkig wil Stichting Dierenthuis dat wel. Bij Stichting Dierenthuis wacht haar nog een lang en gelukkig leven.


Speelnatuur(R) brengt kinderen spelend weer in contact met de natuur

Natuurlijke materialen, heuvels, houten palen, water, zand en keien. Elementen die van alles kunnen zijn, want wij hoeven het niet voor te doen: een kind verzint het zelf, maakt zijn eigen spel. Spelen in je eigen fantasie, zo divers, zo leuk! Weer in contact met de natuur.

Speelnatuur(R)

Op dinsdag 24 juni 2008 wordt Speelnatuur(R), de natuurlijke ťn avontuurlijke speelplek in het eco-park van De Kleine Aarde officieel geopend. Met deze speelplek brengt De Kleine Aarde spelen en natuur bij elkaar en biedt ze inspiratie aan iedereen die betrokken is bij de inrichting van (publieke) speelplaatsen (scholen, architecten, gemeenteambtenaren, speelparken etc.).   Het ontwerp van de speelplek is het resultaat van een workshop eerder dit jaar waarin mensen uit verschillende disciplines samenwerkten. Het resultaat is een fantastische natuurlijke ruimte waar kinderen hun fantasie kunnen uitleven en van alles ontdekken. Een geweldige speelplek, opgebouwd uit boomstammen, touwen, zand en water die volop mogelijkheden biedt om te klimmen, te balanceren, te springen en te verstoppen, vol uitdaging, avontuur en fantasie.

Zorg voor de natuur
Op het eco-park van De Kleine Aarde komen kinderen op een bijzondere manier in contact met de natuur. Natuurervaringen, zo blijkt uit onderzoek, zijn van groot belang bij het opbouwen van zorg en respect voor natuur en milieu. Kinderen die in hun jeugd betrokkenheid bij en zorg voor natuur ontwikkelen, laten op latere leeftijd vaak ook meer aandacht en zorg voor hun directe leefomgeving zien.

Naar een duurzame wereld
Het ecopark van De Kleine Aarde in Boxtel, dat bijna 3 hectare beslaat, is een inspiratiebron voor een duurzame leefstijl. De organisatie werkt daarmee aan de noodzakelijke duurzame ontwikkeling, die nodig is om onze en volgende generaties te kunnen blijven voorzien in hun levensbehoeften en welbevinden. De Kleine Aarde heeft een duurzaam gebouwd bezoekerscentrum, prachtige voorbeeldtuinen zoals de natuurrijke siertuin en de moestuin, en interessante exposities over voeding, klimaat & energie, mobiliteit, bouwen & wonen: u kunt proeven, ruiken, voelen, horen, zien en beleven. Voor kinderen zijn er speciaal voor hen aangelegde educatiepaden, zoals het Aardmannetjespad, het Speurneuzenpad en de Codekraker. In Speelnatuur(R) kunnen kinderen hun eigen avonturen beleven in een natuurlijke speelomgeving van hout, water en zand. Het eco-park is geopend op dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. De keuken van het eco-cafť is van woensdag tot en met zondag geopend tot 19.30 uur.

Actuele informatie over cursussen of workshops, arrangementen, vergaderfaciliteiten, overnachtingen en waardevolle informatie over onze samenwerkingen vindt u op

www.dekleineaarde.nl


Essent: grootschalig gebruik elektrische auto's in stroomversnelling

Essent brengt met Project ZER-X rijden in elektrisch aangedreven auto's in een stroomversnelling. De introductie van een door Essent ontwikkeld intelligent netwerk, het Mobile Smart Grid, maakt rijden op elektra op grote schaal nu ťcht mogelijk. Op korte termijn neemt Essent zelf enkele honderden elektrische bedrijfs- en personenauto's in gebruik. In samenwerking met Electric Cars Europe (en haar partners InnoSys Engineering en United Momentum Group) is de afgelopen periode hard gewerkt om alle voorbereidingen te treffen voor een grootschalige testfase waarbij de elektrische auto's gebruik gaan maken van het Mobile Smart Grid. Essent startte vorig jaar, onder de codenaam ZER-X, met de ontwikkeling van het project. ZER-X staat voor Zero Emissie Rijden, de X staat voor de vele voordelen die rijden op elektriciteit biedt boven het rijden op fossiele brandstoffen en de huidige hybride voertuigen. Hoge olieprijzen en milieuvraagstukken vragen om een drastisch andere benadering van het vervoer in Nederland. Op dit moment wordt 20% van alle energie in Nederland gebruikt voor particulier en zakelijk transport. Dit vervoer veroorzaakt uitstoot van CO2 en fijnstof, is erg duur, geeft geluidsoverlast en brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Elektrisch rijden heeft alles in zich om deze nadelen drastisch te beperken of zelfs helemaal weg te nemen: rijden op elektriciteit verslaat rijden op alle andere brandstoffen op alle fronten. Zo is er een zeer grote reductie van CO2 en fijnstof, is het veel goedkoper en kan men gemakkelijk opladen ('tanken') in elk stopcontact.


Nuon kiest locatie productiefabriek zonnecelfolie

Nuon heeft besloten te starten met de bouw van een fabriek voor de grootschalige productie van zonnecelfolie. Deze productiefaciliteit komt op industrieterrein Kleefse Waard in Arnhem naast de Nuon Helianthos proeffabriek, die op dit moment in aanbouw is. De bouw van de proeffabriek op industrieterrein Kleefse Waard in Arnhem ligt op schema. Streven is om in september de proefproductielijn in het nieuwe gebouw in gebruik te nemen. De officiŽle opening van de proeffabriek vindt enkele maanden later plaats. Als volgende stap heeft Nuon besloten te investeren in de eerste fabriek voor grootschalige productie van deze zonnecelfolie. De productiefaciliteit wordt naast de proeffabriek gebouwd. Voor de vestiging van de productiefabriek is gekeken naar een aantal locaties. Het aanbod van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem bleek uiteindelijk voor Nuon Helianthos het meest aantrekkelijk. De wereldwijde vraag naar betaalbare zonnestroom is enorm. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk met een product op de markt te komen dat aan deze vraag tegemoet komt. Gert Jan Jongerden, directeur Nuon Helianthos: "Parallel aan de bouw van de proeffabriek werken wij verder aan het productieproces voor de zonnecelfolie. In de proeffabriek zullen product en proces verder geoptimaliseerd worden. Zo wordt in samenwerking met een aantal kennisinstituten gewerkt aan een hoger rendement van de zonnecelfolie."

Oystein Loseth, voorzitter van de Raad van Bestuur van Nuon: "Wij zien grote kansen voor dit product, zeker gezien onze ambities op het gebied van duurzame decentrale opwek. Hoewel product en proces nog niet geheel zijn uitontwikkeld, zijn de resultaten zodanig veelbelovend dat wij de bouw van de productiefaciliteit direct in gang willen zetten."

Van innovatief idee naar industriŽle productie
Nuon Helianthos ontwikkelt een buigzame laminaat met flinterdunne zonnecellen. De zonnecelfolie is licht en flexibel en daardoor gemakkelijk in allerlei producten te integreren. De zonnecelfolie van Nuon Helianthos wordt in eerste instantie geproduceerd voor toepassingen in de bouw, denk aan integratie in dakbedekking en de bekleding van gevelpanelen. In een later stadium zullen mogelijk andere toepassingen volgen. De ontwikkelde technologie maakt het mogelijk op grote schaal tegen lage kosten te produceren. Zo wordt zonne-energie in de toekomst voor bedrijven en consumenten een stuk aantrekkelijker.

Zie brochure op
http://www.nuon.com/nl/Images/Helianthos%20brochure_tcm164-66850.pdf


EU PesticideWatch ... voor een schonere wereld

Op 22% van alle in Europa geteste producten komen bestrijdingsmiddelen voor waarvan is aangetoond dat zij voor de mens kankerverwekkend, mutageen en reproductie- of hormoonverstorend kunnen zijn. In juli 2006 heeft de Europese Commissie een aantal goede voorstellen gedaan om de blootstelling aan landbouwgif te beperken. Een belangrijk voorstel houdt in dat de meest gevaarlijke kankerverwekkende, muterende, reproductie- of hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen worden verboden. Deze 23 stoffen komen veelvuldig voor op ons voedsel! Het voorstel van de Commissie is nu klaar om in wetgeving te worden omgezet. Maar daar is wel de steun van de Europese ministers van Landbouw voor nodig! Door agressieve lobby van de bestrijdingsmiddelenindustrie wil onze minister Verburg van Landbouw niet langer de 23 meest gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in de Europese voedselketen verbieden. Gelukkig heb jij ook een stem. Roep onze minister op als nog te kiezen voor onze gezondheid en een schoon milieu!

Genoeg van gevaarlijk landbouwgif? ... stuur een oproep naar minister verburg

http://www.pesticidewatch.eu//?page=home


Onderzoeksrapport toont sterk verband tussen welvaart en gezondheid en welzijn

Grote verschillen in de gezondheid en het gezondheidsgedrag van jongeren in Europa en Noord-Amerika en sterke en complexe relaties tussen de gezondheid van adolescenten en hun socio-economische status, dat zijn de hoofdbevindingen van een nieuwe en unieke internationale studie die vandaag uitgebracht wordt door de World Health Organisiation (WHO) regionaal bureau voor Europa in samenwerking met de Universiteit van Edinburgh. De Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde van de Universiteit Gent is sinds 1990 actief op het vlak van onderzoek inzake gezondheidsgedrag van jongeren en voert de WHO- studie in Vlaanderen uit. De studie wordt in Vlaanderen gefinancierd door Vlaams minister Vanackere, bevoegd voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Het vierde internationaal rapport van de Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) studie is gebaseerd op een bevraging uitgevoerd in 2005-2006 bij 204.000 jongeren (11, 13 en 15 jarigen) in 41
landen en regio's verspreid over Europa en Noord-Amerika. Het rapport is momenteel het meest uitgebreide document in verband met de gezondheid, gezondheidsgerelateerd gedrag en de sociale context
van de gezondheid en het gezondheidsgedrag van jongeren in geÔndustrialiseerde naties.

Geslacht

Het rapport toont duidelijk dat jongens en meisjes verschillen in termen van gerapporteerde gezondheid en gezondheidsgedragingen. De resultaten zijn niet altijd in het voordeel van een bepaald geslacht, maar
tonen aan dat er verschillende aandachtspunten dienen te zijn voor jongens en meisjes. Terwijl jongens toch nog altijd meer risicogedrag vertonen, is voor het roken van sigaretten het verschil tussen jongens
en meisjes erg klein. Zo roken in Vlaanderen evenveel 15-jarige jongens als meisjes wekelijks (respectievelijk 18 en 17%). Vlaanderen ligt hier rond het internationaal HBSC-gemiddelde (gemiddeld over de
deelnemende landen roken 19% van de jongens en 18% van de meisjes op 15 jaar wekelijks). Ondanks de hogere consumptie van gezonde voedingsmiddelen en minder overgewicht en obesitas bij meisjes,
zijn meisjes meer op dieet en meer ontevreden over hun lichaam in vergelijking met jongens. In Vlaanderen rapporteert 20% van de 15-jarige meisjes op dieet te zijn (gemiddeld in de internationale
HBSC-studie 23%) terwijl 51% vindt te zwaar te zijn (gemiddeld 41%). Bij de jongens is ‚€˜slechts‚€™ 6% van de Vlaamse 15-jarigen op dieet (gemiddeld internationaal 8%) terwijl 24% vindt dat ze te zwaar
zijn (gemiddeld 21%).

Jongens uit Noord-Europa rapporteren meer een goede gezondheid te hebben. Jongeren uit West-Europa en jongens uit Noord-Europa rapporteren minder goede relaties met familie; jongeren uit deze landen en regio's rapporteren ook meer betrokkenheid met vrienden dan jongeren uit Oost- of Zuid-Europa. Terwijl in Noord-Amerika het minst jongeren sigaretten roken, is daar het cannabis gebruik het hoogst. Meer onderzoek hierover is nodig. Het rapport legt ook de nadruk op de hoge prevalentie van obesitas in Noord-Amerika, de relatief lage consumptie van fruit in bepaalde delen van Noord-Europa en het frequentere gebruik van de anticonceptie pil in West-Europa vergeleken met Oost- en Zuid-Europa. Vlaanderen scoort hier als tweede hoogste, na Nederland, voor de meisjes met 57% die rapporteren de pil genomen te hebben bij hun laatste seksuele contact (gemiddeld 26%).

Leeftijd

Naar gelang de leeftijd toeneemt worden belangrijke veranderingen geobserveerd in risicogedrag, de sociale invloeden rondom hen en de gezondheidseffecten die ze ervaren. Het aantal jongeren dat een goede gezondheid rapporteert daalt met de leeftijd. In Vlaanderen rapporteren 11% van de 11-jarige meisjes en 10% van de 11-jarige jongens dat ze een slechte gezondheid hebben (HBSC gemiddelde respectievelijk 13 en 10%). Op 15-jarige leeftijd is dat reeds 24% bij de meisjes en 17% bij de jongens (gemiddeld respectievelijk 23 en 13%). Jongere kinderen rapporteren meer positief gezondheidsgedrag doch wanneer ze de adolescentie bereiken blijkt dit gedrag af te nemen.

Het duidelijk verband tussen welvaart in het gezin, gezondheid en gezondheidsgedrag, bevestigen vorige HBSC analyses over zelf-gerapporteerde gezondheid, dagelijks eten van fruit, consumptie van frisdranken, tanden poetsen en fysieke activiteit. Voor tabaksgebruik en alcohol geldt dit duidelijke verband niet, een bevestiging van de resultaten van vroegere studies. Associaties met welvaart in het gezin verschillen in richting en tussen landen en regio's.

De studie biedt vergelijkbare en gedetailleerde data over gezondheid, gezondheidsgedrag, risicogedrag en de sociale context, waaronder bijvoorbeeld zelf waargenomen gezondheid en welzijn, roken van sigaretten en cannabis gebruik, alcohol gebruik, seksuele gezondheid, fysieke activiteit, eetgewoonten, overgewicht, tevredenheid met het lichaam, diŽten en gewichtscontrole, mondhygiŽne, pesten en vechten, ongelukken, relaties met de ouders en levensomstandigheden van jonge mensen.

Doctoraatsonderzoek over internationaal rookgedrag

Op basis van deze studie wordt aan de UGent op 24 juni een doctoraatsonderzoek verdedigd over internationaal rookgedrag.

Anne Hublet van de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde bestudeerde internationaal het rookgedrag van adolescenten tussen 1990 en 2002. Drie verschillende trends kunnen onderscheiden worden die geslachtsspecifiek zijn en geografisch afgebakend. Bij jongens werd een dalende of stabiliserende trend vastgesteld in de Noordelijke landen, Oostenrijk en Hongarije. In de Westelijke landen, werd eerst een stijging van dagelijks roken vastgesteld, gevolgd door een daling. In Zwitserland en de Oost-Europese landen, was er eerst een stijging gevolgd door een stabilisatie van het dagelijks roken bij jongens. Bij meisjes was in geen enkel land in de studie een daling in het dagelijks roken vast te stellen.

Verder werd dagelijks roken van 15-jarigen met zelfgerapporteerde astma bestudeerd. De resultaten toonden aan dat meer adolescenten met astma dagelijks roken dan niet astmatische adolescenten. De
resultaten geven ook aan dat hun astma conditie wordt beÔnvloed door het roken aangezien ze meer hoesten tijdens de nacht en meer medische consultaties hadden in vergelijking met niet rokende astmatische
adolescenten. Dezelfde factoren die een invloed hebben op het rookgedrag bij jongeren in het algemeen hebben ook een invloed op het rookgedrag bij jongeren met astma: relatie met de ouders, fysieke
activiteit, ander middelengebruik, het roken van de ouders en vrienden, levenssatisfactie, uitgaan, verbondenheid met de school, en de prestatie op school.

 

 


17 juni


What's in my potato?

The film "What is in my potato" shows that research is being carried out to uncover in great detail how potatoes may differ in metabolism and constituents, depending on where they have been grown, which varieties are analysed, or whether they have been genetically modified. Issues in food safety usually concern the presence of contaminants, chemical residues, food additives, the influence of storage, spoilage or effects of preparation. Since the introduction of genetically modified plants in agriculture and the food chain, it became important to also analyse less obvious differences in crops and foods and the metabolic profiles of the original crops. Detailed studies on the exact composition of unprocessed foods, like shown in the film "What is in my potato", are the result of a long debate on substantial equivalence of conventional, organic and novel crops and foods. See www.eusem.com

 


Onderzoek ervaringen medische fouten

Geachte Lezer,

Voor Fonds Slachtofferhulp Nederland voert onafhankelijk onderzoeksinstituut INTERVICT een onderzoek uit naar belangen en behoeften van verschillende groepen slachtoffers waaronder slachtoffers van medische fouten. Om uiteindelijk adequate verbeterpunten te kunnen geven om het toekomstig beleid van Fonds Slachtofferhulp richting te kunnen geven willen wij een groepsgesprek organiseren met slachtoffers zelf, omdat zij het beste kunnen verwoorden wat hun ervaringen zijn en wat zij voor gebreken in de opvang/zorg hebben ervaren. Dit gesprek zal maandag 23 juni plaatsvinden in het NH Hotel in Utrecht (achterkant centraal station). Er is zowel 's middags (15:30-17:30) als 's avonds (19:00-21:00) een groepsgesprek. Voor meer informatie kunt u mij bellen tijdens kantooruren op 013-4668913.

Fanny Klerx


Onderzoekers van RUG ontwikkelen ultragoedkoop plastic geheugen

Een doorbraak in het realiseren van ultragoedkope geheugens van plastic, zo omschrijven
wetenschappers van het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijkuniversiteit Groningen de
plastic ferroelectric diode technologie die zij hebben ontwikkeld. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het
julinummer van Nature Materials, een uitgave van het bekende wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De nieuwe technologie is vergelijkbaar met Flash geheugenchips, omdat het gaat om geheugen dat
gegevens vasthoudt als er geen elektrische spanning op staat. Flash geheugens worden gebruikt in
memory sticks, MP3-spelers, mobiele telefoons en de geheugenkaarten van digitale cameras.

De onderzoekers verwachten dat de nieuwe technologie minstens even belangrijke producten gaat
opleveren. Ze denken aan elektronische prijskaartjes die radiografisch bij de kassa worden uitgelezen en zo
de huidige streepjescode kunnen vervangen. Ook een voedselverpakking die de consument waarschuwt
dat de uiterste houdbaarheidsdatum nadert, behoort tot de mogelijkheden.

Plastic transistor

In 2005 waren onderzoekers van een RUG/Philips-team er reeds in geslaagd om een ferro-elektrisch
polymeer in een plastic transistor te integreren. Omdat het ferro-elektrische materiaal in twee verschillende
stabiele toestanden kan worden gezet door middel van een spanningspuls, werkt het als een ‘niet-vluchtig’
geheugen (wat wil zeggen dat het gegevens vasthoudt zonder dat er spanning opstaat). Het nadeel van
zo’n transistor is echter dat er voor het programmeren en uitlezen drie aansluitingen nodig zijn. Dat
bemoeilijkt de fabricage. De uitdaging was om dezelfde functionaliteit te realiseren in een geheugenelement
met maar twee aansluitingen, een diode.

Ferro-elektrische diode

De doorbraak in het door de RUG gefinancierde project met PhD student Kamal Asadi is gebaseerd op een
volledig nieuw concept: in plaats van een halfgeleidende en ferro-elektrische laag te stapelen, wordt een
mengsel van deze materialen gebruikt. De ferro-elektrische eigenschappen van het mengsel worden dan
vervolgens gebruikt om de stroom door het halfgeleidende deel te controleren. De nieuwe geheugendiode is
snel programmeerbaar, houdt de informatie lang vast en werkt bij kamertemperatuur. De voltages die nodig
zijn voor het programmeren zijn laag genoeg voor toepassingen. Bovendien kan het met grootschalige
industriŽle productietechnieken tegen zeer lage kosten worden gemaakt. De RUG heeft dit nieuwe
geheugenelement dan ook gepatenteerd.


Meerwaarde inhoudsstoffen verse groente en fruit

Het LEI heeft onderzoek gedaan naar de kennis en houding van consumenten met betrekking tot de meerwaarde van inhoudsstoffen in verse groente- en fruitproducten. Op basis van de uitkomsten adviseren de onderzoekers om gedifferentieerde marketingstrategieŽn op te zetten voor light- en heavy-users van biologische voeding, om zodoende op een effectieve manier de meerwaarde van inhoudsstoffen en biologische producten invulling te geven.

http://www.biokennis.nl/Nieuws/05052008EkolandInnovatieprijs.htm


SP: bureaucratie ondermijnt ggz-zorg

In de geestelijke gezondheidszorg slaat de chaos toe. Belangrijkste oorzaak vormt de invoering van het dbc-systeem (diagnose behandelingcombinaties). Dat stelt het wetenschappelijk bureau van de SP op basis van een enquÍte onder werkers in de ggz.

http://psy.nl/index.php?id=88&tx_ttnews%5BbackPid%5D=135
&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1119


Start campagne 'Wat je moet weten, om veilig te eten!'

Uit het jaaroverzicht voedselinfecties 2007 blijkt dat voedselinfecties nog steeds veel voorkomen. Het RIVM schat dat jaarlijks 300.00 tot 750.000 mensen last hebben van een voedselinfectie. Voedselinfecties zijn eenvoudig te vermijden. Daarom starten het RIVM, GGD'en en verschillende andere betrokken organisaties vandaag de voorlichtingscampagne 'Wat je moet weten, om veilig te eten!' Een voedselinfectie kan ontstaan wanneer mensen iets eten of drinken dat besmet is met een virus of bacterie. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over, maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan het ernstige gevolgen hebben.

Wat je moet weten, om veilig te eten!
In de zomer komen voedselinfecties vaker voor. Door hogere temperaturen groeien ziekteverwekkers op voedsel sneller. Voedselinfecties zijn eenvoudig te voorkomen, door te letten op hygiŽne voor en tijdens het bereiden van eten. Daarom hebben RIVM, GGD'en en andere organisaties zoals het Voedingscentrum, en de Voedsel en Waren Autoriteit de informatiecampagne 'Wat je moet weten, om veilig te eten!' samengesteld. Met onder andere folders en posters worden mensen geattendeerd op goede hygiŽne voor en tijdens het bereiden van een maaltijd.

Hoe voorkom je voedselinfecties?
Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacteriŽn en virussen. Deze krijg je binnen door het eten en drinken van besmette voedingsmiddelen. U kunt een voedselinfectie eenvoudig voorkomen. De belangrijkste tips zijn:

Schoonhouden - Was regelmatig uw handen, hierdoor worden bacteriŽn en virussen verwijderd. De belangrijkste momenten zijn: voor het bereiden van de maaltijd, na het aanraken van rauw vlees, voor u aan tafel gaat en natuurlijk na toiletbezoek.

Scheiden - Tijdens het koken kunnen bacteriŽn en virussen van het ene voedingsmiddel makkelijk op een ander voedingsmiddel komen. Zorg daarom dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel, gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groente en werk altijd met schone messen.

Bewaren - Bij lage temperaturen kunnen bacteriŽn en virussen zich moeilijk vermeerderen. Zet producten die gekoeld moeten blijven dan ook zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast. Houd vlees en salades bij barbecueŽn gekoeld.

Verhitten - Bij het koken van voedingsmiddelen, gaan de aanwezige bacteriŽn en virussen dood. Vooral vlees, vis, en schelpdieren moeten voldoende worden verhit, bij voorkeur totdat het gaar is. Drink geen rauwe melk en kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.

Voedselinfecties in Nederland
Het RIVM schat dat het aantal voedselinfecties tussen 300.000 en 750.000 ligt. In het rapport 'Jaaroverzicht voedselinfecties 2007' zijn de meldingen van voedselinfecties gebundeld en geanalyseerd. Zowel artsen als consumenten kunnen voedselinfecties melden. Het aantal meldingen van consumenten bij de Voedsel en Waren Autoriteit nam toe, van 530 in 2006 naar 621 in 2007. Het aantal meldingen van artsen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleef in 2007 ongeveer gelijk: 44 uitbraken werden gemeld (49 in 2006). De meldingen geven echter geen compleet beeld, want lang niet alle voedselinfecties worden gemeld. Daarom ligt het werkelijke aantal voedselinfecties ligt vele malen hoger. Meer informatie over voedselinfecties is te vinden op de website van het RIVM (www.rivm.nl/infectieziekten) of bij de regionale GGD. Via Postbus 51 en de RIVM-website kunnen folders en posters besteld worden.

http://www.rivm.nl/cib/themas/voedselinfecties/index.jsp


 

 

 


16 juni


Video - What We Can Do to Stop the Genetic Engineering of the Food Supply

Monsanto's controversial past combines some of the most toxic products ever sold with misleading reports, pressure tactics, collusion, and attempted corruption. They now race to genetically engineer (and patent) the world’s food supply, which profoundly threatens our health, environment, and economy. Jeffrey Smith describes what you can do to help stop this biotech giant from controlling the food supply.


Ziggo zuigt - Casema klanten betalen de prijs van deze fusie

Ziggo is de nieuwe naam van Casema en blijkbaar zijn ook de problemen uit de begintijd van casema internet weer terug. Fatsoenlijke telefonische support ontbreekt en afgelopen weekend was internet grotendeels onbereikbaar. Blijkbaar is Zuiggo een betere naam voor een club die de consument lijkt te zijn vergeten en gaat voor het grote geld. Maar dit soort arrogantie blijft in Nederland nooit lang ongestraft......

Ron


 

 


14 juni


Raad van State: Corus vervuilt te veel

De Raad van State heeft Corus op 28 mei 2008 tot de orde geroepen. De milieuvergunning van Corus moet worden herzien omdat de provincie te slappe normen voor zware metalen heeft gesteld. Hiermee stelt de Raad van State de Stichting Natuur en Milieu en Milieufederatie Noord-Holland in het gelijk op hun belangrijkste punten.

http://www.natuurenmilieu.nl/page.php?pageID=17&itemID=4101


Voorlichting over Faire Melk is niet fair

Met de Faire Melkcampagne die zaterdag 31 mei 2008 van start ging, probeert de Nederlandse Melkveehouders Vakbond de melkveehouderij ten onrechte een milieuvriendelijk imago aan te meten. Stichting Natuur en Milieu, dat actie voert tegen het gebruik van 'foute' soja, stelt dat de melkveehouderij is een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering.

http://www.natuurenmilieu.nl/page.php?pageID=17&itemID=4100


Oliemaatschappijen houden herkomst biobrandstoffen geheim

Oliemaatschappijen willen geen openheid geven over de biobrandstoffen die zij bijmengen bij benzine en diesel. Dit blijkt uit een op 28 mei 2008 gepubliceerde enquÍte van Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu onder zestien oliemaatschappijen en biodieselproducenten.

http://www.natuurenmilieu.nl/page.php?pageID=17&itemID=4099


Video - How Tesla Light Works re: Dr. Dietrich Klinghardt's MD chart


Wetenschappers kennen maar ťťn waarheid

Wetenschappers communiceren te weinig over hun onderzoek en staan weinig open voor interactie met de samenleving. Een mediatraining alleen lost dit niet op. Het probleem zit dieper, namelijk in de wetenschapsopvatting van de onderzoekers, stelt dr. Ann Van der Auweraert in haar proefschrift waarop ze promoveerde aan Wageningen Universiteit.

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/WetenschappersCommunicatie080612.htm


Zorgvraag groeit; GGZ helpt steeds meer kinderen

De ggz heeft in 2007 21% meer kinderen en jeugdigen behandeld dan in 2006. Ook daalde het aantal problematisch lange wachttijden in de jeugd-ggz licht. Ondanks de verhoogde inzet blijft de vraag naar kinder- en jeugd-ggz groeien. Dat blijkt uit het rapport 'Wachttijden in GGZ-instellingen 2007' dat vandaag verschijnt.

Wachtlijsten en wachttijden
Het totaal aantal wachtenden voor hulp binnen ggz-instellingen is in 2007 met 10.000 toegenomen van 74.700 naar 84.700. Een deel van de toename in het aantal wachtenden wordt verklaard door een verbeterde gegevensaanlevering vanuit de instellingen vanwege de invoering van de DBC-systematiek in 2008. De resterende toename (8%) wordt vrijwel geheel veroorzaakt door een groei in het aantal mensen dat hulp zoekt. Het aantal wachtende volwassenen is vrij sterk toegenomen, met 13%. Hun wachttijden zijn overwegend stabiel gebleven. De toename van het aantal volwassen wachtenden heeft niet geleid tot langere wachttijden. In de jeugd-ggz is het aantal cliŽnten met problematische wachttijden licht afgenomen. In 2005 wachtten 45% van de jeugdigen te lang, in 2006 was dit nog 41% en in 2007 is dit verder afgenomen tot 39%.

Jeugd-ggz
De jeugd-ggz heeft de extra toegekende AWBZ-middelen (77 mln. euro) in 2007 goed gebruikt. In 2007 werden 21% meer jeugdigen geholpen dan in 2006 terwijl er in 2007 26% meer kinderen werden ingeschreven. Bovendien wachtten iets minder kinderen en jeugdigen langer dan is toegestaan, maar de reductie is beperkt als gevolg van de sterke groei. Met de ruimere mogelijkheden voor het bieden van hulp is opnieuw zichtbaar geworden dat de latente vraag naar jeugd-ggz de beschikbare capaciteit overstijgt. Het extra geld dat de jeugd-ggz af en toe krijgt om de wachtlijsten terug te dringen is onvoldoende om de jaarlijkse groei en de latente vraag op te vangen. Om de vraag naar gespecialiseerde hulp terug te dringen wil de jeugd-ggz de problemen in een eerder stadium aanpakken. Voor een dergelijke duurzame aanpak blijft een structurele inzet nodig van overheid, zorgverzekeraars en ggz. GGZ Nederland dringt aan op een breed convenant waarin deze partijen zich hieraan binden.

Het rapport is verkrijgbaar via www.ggznederland.nl


Nog even geen nano, graag

Vergeleken met nanotechnologie is genetische modificatie eigenlijk maar peanuts, zo stelt de kritische Amerikaanse Organic Consumers Group, die zich inmiddels in de nanotechnologie heeft vastgebeten. Hamvraag: Hoe zit het met de veiligheid van onderzoekers, werknemers en consumenten die met nanodeeltjes in aanraking komen?

http://www.refdag.nl/artikel/1346584/Nog+even+geen+nano+graag.html


Beter ontwerp voor heupprothese verhoogt levenskwaliteit van patiŽnt

De Leuvense onderzoekster Gerlinde Lenaerts heeft een belangrijke stap gezet naar de verbetering van heupprotheses. Ze onderzocht de factoren die de belasting van een heupprothese bepalen. De resultaten van het onderzoek kunnen op termijn de levenskwaliteit van heuppatiŽnten vergroten. Het aantal jongeren dat af te rekenen krijgt met heupproblemen is de laatste jaren sterk toegenomen. Dankzij het onderzoek zullen zij langer actief kunnen blijven. Het plaatsen van een heupprothese is een van de meest voorkomende orthopedische ingrepen. Jaarlijks krijgen meer dan 600 000 patiŽnten in Europa een prothese ingeplant. Maar al na tien jaar moet vijf tot vijftien procent van hen opnieuw onder het mes omdat de prothese faalt. Volgens Gerlinde Lenaerts van de faculteit Bewegings- en revalidatiewetenschappen van de K.U.Leuven gaat een prothese langer mee als ze op de juiste manier belast wordt. Lenaerts onderzocht welke factoren de belasting van een heupprothese bepalen. Die belasting blijkt onder meer het gevolg te zijn van de manier waarop mensen stappen. De onderzoekster bestudeerde de gangbeweging van dertig patiŽnten voor en na hun operatie. Ook de anatomie van het heupgewricht en de vorm van de prothese spelen een belangrijke rol. Een prothese heeft namelijk nooit exact dezelfde afmetingen als het oorspronkelijke gewricht. Daardoor is de belasting na de operatie anders als ervoor. Voor haar onderzoek gebruikte Lenaerts gepersonaliseerde musculoskeletale modellen. Dat zijn computermodellen die nauwkeurige informatie geven over botten, spieren, pezen en gewrichten van de patiŽnt. Dankzij dat musculoskeletaal model kan op een computerscherm een simulatie gemaakt worden van de opgemeten gangbeweging, en kunnen de precieze krachten in spieren en gewrichten in kaart gebracht worden. Door het onderzoek van Gerlinde Lenaerts kunnen de bestaande operatietechnieken op punt worden gesteld. De resultaten zorgen ook voor een beter prothese-ontwerp en een vlottere revalidatie. Het onderzoek is ook goed nieuws voor het stijgende aantal patiŽnten dat op jonge leeftijd een heupprothese nodig heeft. Het gaat om actieve mensen die, bijvoorbeeld, tijdens het sporten de heupprothesen zwaar belasten. Verwacht wordt dat ook het aantal revisies of tweede operaties zal dalen, waardoor de levenskwaliteit van de patiŽnt opmerkelijk kan verbeteren. Tenslotte zullen ook de kosten voor gezondheidszorg dalen.


 


13 juni


Video - What Foods the World Eats, Hungry Planet


Supermarkt werkt ongezond eten in de hand

Sinds 2006 zijn een aantal aanpassingen gedaan in supermarkten zodat de consument gezondere voeding kan kiezen. Toch is dit volgens de Consumentenbond nog lang niet voldoende.

http://www.nu.nl/news/1609719/151/Supermarkt_werkt_ongezond_eten_in_de_hand.html

 

Mijn advies, blijf zoveel mogelijk uit de supermarkt weg, juist de voeding die je gezondheid dag in dag uit ondermijnt ligt daar in de schappen. De produkten zitten bomvol E-nummers, aspartaam, suiker, geharde vetten en andere stoffen die geen mens zelf in zijn voeding zou stoppen. Maar je koopt ze ongemerkt wel. Ga zeker niet met een lege maag de supermarkt in, dat bezwijk je nog eerder voor al die verleidingen. Wat je nodig hebt voor een gezond leven is simpel te koop bij een groenteboer, visboer, notenboer en natuurwinkel. Zo simpel.Wil je af en toe een stukje rood vlees bezoek dan een bioslagerij en ga voor kwaliteit ipv kwantiteit.

De industrie wilt niet naar onze wensen luisteren dus gewoon negeren die ziekmakers. Ze weten al vanaf de jaren tachtig hoe gevaarlijk transvetzuren zijn en nog kun je ze volop vinden in fabrieksbrood, koekjes, gebak, maaltijdmixen, koffiemelkpoeder etc etc. Maar zolang je ze koopt dan verandert er niets..... geef je geld niet aan vervuilers maar mensen die hun best doen jou gezond te houden en wel rekening houden met de volgende generaties. Het "kies bewust" logo is geen keurmerk, "minder slecht" zou een betere term geweest zijn. Maar het Voedingspropagandacentrum loopt graag voor het karretje van de industrie.

En wiens brood men eet wiens taal men spreekt zeiden ze vroeger al.....

Alvast een fijn weekend en geniet van echte voeding

Ron

 

 


12 juni


Video - Cell Phone Radiation, Health Effects of Cell Phones

Cell phones work by emitting radio frequency radiation (RFR) that transmit through the antenna on your phone. This antennae lies right next to your brain. The potential risk of a mobile phone comes from its emission of low levels of radio frequency radiation (RF), the same type of energy that comes off a microwave oven. The RF pulses off the device's antenna right next to the user's head, and that proximity to the brain is what concerns some researchers. It is well known that high levels of RF can produce biological damage through heating effects (this is how your microwave oven is able to cook food). However, it is not known whether, to what extent, or through what mechanism, lower levels of RF might cause adverse health effects as well. Risks to children : Preliminary scientific evidence found exposure to radio frequency radiation might have subtle effects on biological functions, including the brain. Children may be more vulnerable because of their developing nervous system, the greater absorption of energy in the tissues of the child's head, and a longer lifetime of exposure. Views of scientists and researchers : Inconclusive. There have been some 200 studies on the safety of cell phones. And they all seem to conflict concluding that scientists still aren't sure as to the safety of cell phones. The catch is that these are short-term studies. Cell phones have only been in the mainstream for a few years. No one is sure of the long-term effects. Preventive measures : Limit time spent on your cell phone. Use a phone design that moves the antennae away from the head. Discourage children from using them. Don't use a cell phone if the signal is weak. The phone shoots out more radiation to compensate for a poor signal.


Langer leven met vitamine B3 (nicotinamide)

Nicotinamide zorgt er voor dat de cellen waaruit we bestaan vertraagd worden afgebroken doordat de telomeren langer heel blijven.

Een telomeer bestaat uit enkelstrengs DNA en zit aan het uiteinde van een chromosoom. Telomeer betekent in het Grieks eindstuk Een telomeer is te vergelijken met het plastic uiteinde van een veter. Bij iedere deling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo'n vijftig, zestig delingen. Als de telomeerlengte behouden blijft, kan de cel zich blijven delen zonder dood te gaan. Het enzym telomerase kan een telomeer weer langer maken en komt voor in de kiembaancellen die de geslachtscellen maken, stamcellen, kankercellen en protozoa. [Wikipedia]

Department of Life Science, University of Seoul, Dongdaemungu, Jeonnongdong, Seoul, Korea.

We found that an ongoing application of nicotinamide to normal human fibroblasts not only attenuated expression of the aging phenotype but also increased their replicative lifespan, causing a greater than
1.6-fold increase in the number of population doublings. Although nicotinamide by itself does not act as an antioxidant, the cells cultured in the presence of nicotinamide exhibited reduced levels of reactive
oxygen species (ROS) and oxidative damage products associated with cellular senescence, and a decelerated telomere shortening rate without a detectable increase in telomerase activity. Furthermore, in the
treated cells growing beyond the original Hayflick limit, the levels of p53, p21WAF1, and phospho-Rb proteins were similar to those in actively proliferating cells. The nicotinamide treatment caused a decrease in ATP levels, which was stably maintained until the delayed senescence point. Nicotinamide-treated cells also maintained high mitochondrial membrane potential but a lower respiration rate and superoxide anion level. Taken together, in contrast to its demonstrated pro-aging effect in yeast, nicotinamide extends the lifespan of human fibroblasts, possibly through reduction in mitochondrial activity and ROS production.

Kort gezegd: Nicotinamide zorgt voor een vertraagde afbraak van de telomeren en veroorzaakt geen toename van telomerase.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16939485?ordinalpos=2&itool=
EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum


Vitamine B3 kan ook heel goed worden ingezet tegen geestesziekten. Er kan verlichting worden gevonden van schizofrenie, angst, stress en stemmingsstoornissen, beroerte, leer en gedragsstoornissen en tardieve diskinesie, seniliteit, drugsverslavingen, alcoholisme. Ook kan niacinamide worden gebruikt om het cholesterol te verlagen.

Bron: http://www.schizofreniesyndroom.nl/Hoffer%20050331Protocol%20april%202005-NL.pdf

Leendert


Honing en gezondheid

Koudgeslingerde eco-honing

Honing die in de supermarkt verkrijgbaar is, heeft meestal een hittebehandeling ondergaan en is langere tijd aan licht blootgesteld geweest. Daardoor is de antimicrobacteriŽle activiteit verminderd. Bij
voorkeur gebruikt u koudgeslingerde honing, rechtstreeks afkomstig van de imker. Een goed adres voor eco-honing is.

http://www.site-supply.nl/dwarslaesie/gezondheid/gezond_blijven/de_imker_als_farmaceut.html

Deze honing is gegarandeerd onbewerkt en onverhit en uit Nederland afkomstig. Na het slingeren gaat honing op den duur kristalliseren. Kristalliseren of versuikeren zal sneller geschieden naarmate de honing uit meer delen glucose (druivensuiker) bestaat. Gekristalliseerde honing heeft daarmee haar eindfase bereikt. Versuikerde honing kunt U weer vloeibaar maken door deze "au bain marie" te verwarmen tot maximaal 40 graden Celsius. Enzymen zijn van grote betekenis voor onze spijsvertering, honing bevat verschillende waardevolle enzymen en vooral kinderen, zieken en ouderen bij wie de enzymenproductie niet meer
optimaal is hebben hier baat bij. Enzymen zijn niet bestand tegen temperaturen boven 50 graden Celsius.

http://home.hetnet.nl/~hoefnagels-frans/Bijen/honing.htm

Tip: Robbie Dudink


Licht helpt demente bejaarde

Demente bejaarden die langdurig in goed verlichte ruimten zitten, hebben minder last van depressieve buien en een slecht humeur. Veel licht remt ook de cognitieve achteruitgang.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article547566.ece/Licht_helpt_demente_bejaarde

Marjan


Wachtlijst jeugdzorg onverminderd hoog

De wachtlijsten in de jeugdzorg blijven onverminderd hoog. Volgens nog onofficiŽle cijfers die dinsdag via het Nederlands Dagblad naar buiten kwamen, wachten 3.300 kinderen langer dan 9 weken op de juiste zorg. Een jaar geleden stonden nog 2.155 jongeren op de wachtlijst.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article547507.ece/Wachtlijst_jeugdzorg_onverminderd_hoog


 

 

 

 


11 juni


Video - Alex Plank at Autism Conference


Voeding, supplementen, spiritualiteit en boekentips voor mensen met ziektes en klachten van de lever en darmen

door Mike Donkers

De bodem

Alle groei begint bij de bodem. In ons lichaam zijn dit de lever en de darmen. De lever is ons centrale ontgiftingsorgaan en onze darmen ons centrale ontlastingsorgaan. Beiden onderhouden ze het immuunsysteem door gifstoffen te zuiveren en te lozen. Dat wil zeggen, als de lever en darmen niet zelf overmatig belast worden door gifstoffen. Op een giftige bodem groeit alsmaar minder en uiteindelijk niets. Behalve de opruimploeg van moeder natuur: bacteriŽn, virussen, schimmels, parasieten en kankercellen.

Diagnose en behandeling

Als je de diagnose chronische hepatitis krijgt, hetzij B of C, dan wordt je een somber beeld voorgeschoteld. Alle officiŽle specialisten en websites vertellen je hetzelfde verhaal: het eerste stadium is fibrose (littekenvorming als gevolg van ontsteking), daarna volgt cirrose (omzetting van cellen naar littekenweefsel die als onomkeerbaar wordt beschouwd), gevolgd door leverkanker (waarbij alleen een levertransplantatie je nog kan redden), tenslotte gevolgd door de dood. Een niet zo vrolijk vooruitzicht dat behoorlijk angstaanjagend is.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat je je volledig wanhopig wendt tot de specialist. Deze zal je een behandeling voorschrijven met Interferon, al of niet in combinatie met Ribavirine. Hij of zij zal je vertellen dat de genezingskans 70% is (soms wordt het getal 80% genoemd) en dat dit je enige kans is, anders zal het virus onherroepelijk tot je dood leiden. Je moet echter wel rekening houden met een half jaar tot een jaar errnstig ziek zijn van de bijwerkingen van deze medicijnen, maar met een slagingskans van 70% van de therapie moet je er dat maar voor over hebben.

Wat de specialist je niet vertelt is dat:

  • Interferon een natuurlijke stof is die door de lever zelf wordt aangemaakt en dat er voedingsmiddelen en supplementen zijn die de natuurlijke aanmaak van interferon in je lever stimuleren.

  • Interferon in de chemische variant een zeer grove nabootsing is van de verfijnde stof die interferon van nature is. Feitelijk is synthetische Interferon een variant op chemotherapie, waarvan de oorsprong mosterdgas is. Hoe kan een dergelijk gif dat als biologisch oorlogswapen wordt ingezet je lever genezen? Niet verwondelijk houden veel mensen aan een behandeling met Interferon blijvende gezondheidsklachten over.

  • Interferon in de chemische variant een zeer grove nabootsing is van de verfijnde stof die interferon van nature is. Feitelijk is synthetische Interferon een variant op chemotherapie, waarvan de oorsprong mosterdgas is. Hoe kan een dergelijk gif dat als biologisch oorlogswapen wordt ingezet je lever genezen? Niet verwondelijk houden veel mensen aan een behandeling met Interferon blijvende gezondheidsklachten over.

  • De werkelijke slagingskans van Interferontherapie hooguit 30% bedraagt. En zelfs dan kun je je nog afvragen of je ‘genezen’ bent, aangezien het virus in een gemuteerde vorm jaren later opnieuw kan opduiken in een veel gevaarlijke variant waarop de medische wetenschap helemaal geen antwoord heeft.

  • Je lever zelfs met een capaciteit van slechts 10% nog steeds volledig kan regenereren. In dat stadium ben je al opgegeven door de specialisten en lig je op de intensive care op je dood te wachten.

  • Hepatitis C-patiŽnten de eerste tien jaar door kunnen blijven leven met het actieve virus, ook zonder behandeling.

Lees verder op


Boek - Tip: Le Monde selon MONSANTO

Arte Editions : Maire - Monique Robin

De la dioxine aux OGM, une multinationale qui vous veut du bien ; van dioxine naar GMO, een multinational die het goed met U voorheeft.

xxx


Het Onrecht van de Zorgwet

Oproep van Myra Koomen

08-06-08
Myra Koomen, voormalig woordvoerster voor CDA in 2de Kamer, thans wethouder in Enschede, deed voor het debat in de 2de kamer over het Masterplan Buitenland de volgende oproep die in diverse kranten vermeld werd (zie www.myrakoomen.nl):

"Nieuwe zorgverzekeringswet ~ 29 mei 2008, debat Tweede Kamer

De nieuwe zorgverzekeringswet is dramatisch voor Nederlanders in het buitenland. Zij betalen torenhoge zorgpremies maar ontvangen niet de zorg die zij in Nederland zouden krijgen. Het probleem is jarenlang genegeerd door de Nederlandse politiek. Donderdag 29 mei is er een debat in de Tweede Kamer over dit onderwerp.

1 januari 2006 werd, tijdens het kabinet Balkenende II, de nieuwe zorgverzekeringswet (zvw) van kracht. Een nieuwe wet waarmee het ziekenfonds, de particuliere verzekering en de ambtenarenverzekering werden opgeheven. Een wet die in politiek opzicht zijn weerga eigenlijk niet kent. Een wet die uitvoeringstechnisch gezien een operatie was waar we als grootste coalitiepartner ons hart voor vasthielden. Alle burgers werden verplicht verzekerd voor ťťn en dezelfde basisverzekering. In de aanvullende verzekering kon het onderscheid worden gemaakt en de zorgverzekeraars zouden op prijs en kwaliteit moeten concurreren. De klanten en de zorgaanbieders zouden door de marktwerking meer te vertellen krijgen. Voor de laagste inkomens kwam er de zorgtoeslag, in ťťn keer kreeg de belastingdienst er ruim 6 miljoen klanten bij en moest deze innende instantie ook een betalende instantie worden.

Het ging relatief vlot en goed met de communicatie over en invoering van deze verzekering en de zorgtoeslag in Nederland, op de altijd voorkomende foutjes na. In het buitenland echter is communicatie en invoering dramatisch verlopen voor onze medeburgers, migranten, militairen, grensarbeiders enzovoort. Het kabinet koos ervoor deze basisverzekering onder een Europese Verordening te laten vallen waarmee iedereen die in het buitenland woont en een uitkering of AOW/pensioen uit Nederland ontvangt verplicht een verdragsverzekerde werd en dus verplicht onder deze zorgverzekeringswet valt. Daarnaast betekent een verdragsverzekering dat je alleen maar recht hebt op de zorg die in je woonland gegeven wordt. Tevens werd de AWBZ-zorg voor het buitenland afgeschaft terwijl die premie betaling wel doorging (ruim 12,5% van het inkomen). In de praktijk komt dat erop neer dat je in het buitenland de Nederlandse torenhoge zorgpremies betaalt met buitenlandtoeslagen(worden gewoon ingehouden op je inkomen of AOW/pensioen) en daar minder zorg voor terugkrijgt in je woonland dan je gewend was.

De gevolgen waren en zijn nog steeds dramatisch, de communicatie is nog steeds verre van optimaal, formulieren die helemaal niet of verkeerd gestuurd worden en niet in de taal die de mensen en instanties in het betreffende land begrijpen, mensen zijn onverzekerd, velen zijn inmiddels dubbel verzekerd (teruggekeerde gastarbeiders zijn in Spanje bijvoorbeeld boven hun 65e automatisch tegen ziektekosten verzekerd), men houdt onvoldoende inkomen over om van te leven, men moet zelf soms grote bedragen voorschieten in onzekerheid of het wel terugbetaald wordt door de verzekeraar, geen AWBZ-zorg meer kunnen krijgen tenzij je onder de overgangsregeling viel, de onbekendheid met de zorgtoeslag en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Wetgeving verandert gemiddeld iedere 10 jaar, dat is een feit en ook geen probleem. Maar een feit is ook dat in onze parlementaire democratie dergelijke ingrijpende wetgeving een bepaalde eerbiedigende werking moet hebben naar de leefsituatie van onze burgers in binnen- en buitenland. Dat doen we in de fiscaliteit tenslotte ook. Enkele honderdduizenden Nederlanders en migranten zijn voor 1 januari 2006 (soms wel 30 jaar geleden) elders gaan wonen in de veronderstelling dat ze tegen fatsoenlijke premies fatsoenlijke zorg konden krijgen. Opeens werd men geconfronteerd, zonder enige uitleg en zonder enige keuze, met voor velen onfatsoenlijke premies tegen onfatsoenlijk minder zorg.

Begrijpelijk dat men de overheid de rug toekeert. Geen politicus of bewindspersoon durfde het aan om dit verhaal in het buitenland te vertellen. We deden gewoon net alsof het niet bestond en misschien zou het dan vanzelf wel overwaaien. Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en hoewel op een aantal onderdelen er enige verbetering is aangebracht is de situatie nog steeds hemelschreiend. Velen (voornamelijk ouderen) keren terug naar Nederland om die zorg te krijgen die men nodig heeft en hier kan betalen.

Een gebaar is nodig in de richting van deze mensen die ongelooflijk in de steek zijn gelaten door de overheid, ambtenaren en politici. Een oplossing, die geen geld kost, ligt in het verschiet. Donderdag 29 mei is er een debat in de Tweede Kamer over deze situatie. Waarom geen opting-in regeling voorstellen, eenmalig en vrijwillig voor al die mensen die onaangenaam getroffen zijn door deze veranderde wetgeving in Nederland. Het is geen enkel probleem voor hen om het volle pond aan premies zvw en AWBZ te betalen maar geef hen dan ook het recht om in het buitenland de bijbehorende zorg erbij te zoeken en te krijgen.

Ik roep mijn voormalige collega's in de Tweede Kamer op om deze regeling bij de minister neer te leggen en bij hem aan te dringen deze in te voeren met goed doordachte en uitgewerkte communicatie. Dat verdienen deze vooral oudere mensen namelijk die hun hele leven hard gewerkt hebben in Nederland en altijd netjes premies afgedragen hebben. Sterker nog, we zijn het hen verplicht!

Myra Koomen (CDA)
Wethouder gemeente Enschede
Voormalig lid van de Tweede Kamer en woordvoerder grensoverschrijdende zorg"

http//uitpandigen.nl

Zie ook:

http://www.fonteine.com/onrecht_zorgwet.html

xxx


Regulatie van eiwittransport

Intracellulair membraan- en eiwittransport is essentieel voor het overleven van alle cellen in het lichaam. Rab-eiwitten, waarvan er tot nu toe 60 zijn geÔdentificeerd, zijn betrokken bij een groot deel van deze transportprocessen. In samenwerking met bindende eiwitten, de zogenaamde effectoren, reguleren rab-eiwitten een grote verscheidenheid aan gebeurtenissen. Thijs van Vlijmen toont aan dat rab7, buiten zijn klassieke functie in het transport naar de afbraak fabriek van de cel, ook een essentiŽle functie heeft in het recyclen van enkele belangrijke receptoren. Dit is een vinding die rab7 een centralere rol toedicht in intracellulair transport dan tot nu toe verwacht werd en zal het onderzoek in vele gebieden beinvloeden. Een ander interessante vinding betreft de uitscheiding van neurotransmittors in neuronen. Rab3 reguleert dat, maar via welk mechanisme was nog niet bekend. Van Vlijmen heeft een nieuwe effector van rab3 geÔdentificeerd die mogelijk betrokken is bij dit proces.

Universiteit Utrecht


Bacteriele imbalans van de vaginale flora

Onderzoek van bijna een miljoen baarmoederhalsuitstrijkjes uit het Nederlandse bevolkingsonderzoek toont dat er tien keer vaker kankercellen worden gezien bij vrouwen met bacteriŽle imbalans dan bij vrouwen met een gezonde vaginale flora. Dat stelt Annemarie Klomp in haar proefschrift. Ook valt op dat vrouwen met bacteriŽle imbalans vaker het humaan papilloma virus bezitten, dat een grote rol speelt in het ontstaan van baarmoederhals kanker. Hoewel er meer onderzoek nodig is naar de exacte rol van bacteriŽle imbalans, lijkt behandeling van deze aandoening, ook in afwezigheid van klachten, toch zinvol. Verstoring van het bacteriŽle evenwicht in de vagina speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. Ter preventie van baarmoederhalskanker worden sinds 1996 alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar iedere 5 jaar uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken bij hun huisarts. Dit uitstrijkje wordt vervolgens in het laboratorium beoordeeld op de aanwezigheid van kankercellen of de voorstadia hiervan. Hiernaast wordt door de microscoop ook het vaginale slijm beoordeeld op ontsteking of bijvoorbeeld schimmelinfecties. Verstoring van het bacteriŽle evenwicht wordt vaak veroorzaakt door de bacterie Gardnerella vaginalis. Bij een milde verstoring wordt dit microscopische beeld dysbacteriose genoemd, een extreme overgroei wordt gecodeerd als Gardnerella infectie. Tot nu toe werd binnen het bevolkingsonderzoek weinig tot geen aandacht besteed aan deze diagnoses.

Universiteit Utrecht


Pasgeborenen beschermen tegen zuurstofgebrek

In de westerse wereld krijgen 1 tot 6 per 1000 levend-geboren baby's te maken met zuurstofgebrek tijdens de geboorte, dit wordt ook wel hypoxie-ischemie (HI) genoemd. In haar onderzoek laat Cora Nijboer zien dat het remmen van het eiwit nuclear factor-kappa B in een periode direct na het zuurstofgebrek, buitengewoon beschermend werkt op de hersenen van pasgeboren ratten na HI. Een groot deel van de baby's die tijdens de geboorte HI ondergaan, ontwikkelen een vorm van hersenschade met ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van het kind, o.a. spasticiteit en de ontwikkeling van epileptische aanvallen. Op dit moment zijn er bijna geen effectieve behandelingen beschikbaar om HI hersenschade te voorkomen of te verminderen. Verder laat Nijboer zien dat het verlagen van het eiwit GRK2 hersenschade in pasgeboren muizen verergert. Het remmen van nuclear factor kappa B en het voorkůmen van de verlaging van GRK2 zijn nieuwe mogelijk therapeutische strategieŽn om HI hersenschade te verminderen.

Universiteit Utrecht


Baby's 2.5 keer minder infecties bij half jaar alleen borstvoeding

Nieuwe promotie binnen Generation R. Baby's die in het eerste half jaar alleen borstvoeding krijgen, hebben 2.5 keer minder infecties in de eerste zes maanden dan kinderen die geen borstvoeding krijgen. Baby's van dezelfde leeftijd die de eerste vier maanden alleen borstvoeding krijgen en daarna een combinatie met ander voedsel hebben ook minder infecties. Dit concludeert Liesbeth Duijts van het Erasmus MC op basis van het grootschalige Rotterdamse onderzoek Generation R. Zij promoveert woensdag op haar onderzoek.

Infectieziekten zijn de meest voorkomende ziekten bij jonge kinderen. Veel voorkomende infecties zijn luchtweginfecties of buikgriep. Bekend is dat borstvoeding een positief effect heeft op het tegengaan van infectieziekten. In 2001 adviseerde de WHO te onderzoeken wat het voordelige effect is van vier maanden exclusief borstvoeding versus zes maanden exclusief borstvoeding. Exclusief borstvoeding houdt in dat kinderen alleen borstvoeding krijgen en geen flesvoeding, andere dranken, water of vast voedsel. Duijts deed op grote schaal onderzoek naar het effect van borstvoeding. Bijzonder is dat de groep zo groot is en de informatie zo gedetailleerd. Van de kinderen binnen Generation R kreeg 12,5 procent geen borstvoeding, 58 procent borstvoeding in combinatie met flesvoeding gedurende vier tot zes maanden, 28 procent exclusief borstvoeding gedurende vier maanden en 1,5 procent exclusief borstvoeding gedurende zes maanden.

Op dit moment mag van de consultatiebureaus vanaf vier maanden geoefend worden met vast voedsel. Gezien het grote effect van langer exclusief borstvoeding, zou introductie van fruit- en groentehapjes wellicht pas vanaf zes maanden kunnen starten. Om dat mogelijk te maken zou overwogen kunnen worden om vrouwen langer zwangerschapsverlof te geven en betere omstandigheden op de werkvloer te creŽren om te kunnen kolven.

Erasmus MC Rotterdam

http://www.generationr.nl/


FNV: rechter wijst voor 't eerst schadevergoeding toe aan kapster

Voor het eerst is een werkgever in de kappersbranche door de rechter aansprakelijk gesteld voor kapperseczeem bij een werknemer. De kantonrechter in Leeuwarden acht bewezen dat de huidaandoening gevolg is van blootstelling aan stoffen in de kapsalon. De zaak is aanhangig gemaakt door Bureau Beroepsziekten FNV voor een lid van FNV Mooi. Uit onderzoek blijkt dat 15% van de werknemers in de branche last heeft van kapperseczeem. Van alle werknemers krijgt tussen de 30 en 50% op enig moment huidklachten, dat zijn tussen de 10.000 en 17.000 kappers. De Kappersbond (nu FNV Mooi) heeft in de jaren negentig al folders verspreid over de gevaren van het werken met bepaalde stoffen en met verkeerde handschoenen. In 2001 tekenden de sociale partners een arboconvenant om kapperseczeem te verminderen. Wendy Postma (32) werkt in 2001 al twee jaar bij een kapsalon als ze last krijgt van eczeem. Ze komt onder behandeling van een dermatoloog. Postma: 'De specialist heeft er alles aan gedaan; zalfjes, lichttherapie. Niets heeft geholpen. En dan heb je geen andere keus dan te stoppen met het werk dat je het liefste doet. ' In de kapsalon van Wendy Postma was het nodige mis: 'De verfmengruimte was pal naast het koffieapparaat. De hygiŽne was slecht. Er was een gebrek aan goede handschoenen. En werkmethoden konden beter: eerst werden de haren geverfd en daarna geknipt.'

De kantonrechter in Leeuwarden oordeelt dat tien jaar geleden niet helemaal duidelijk was welke handschoenen gedragen moesten worden en welke werkmethoden moesten worden toegepast. Maar wel is duidelijk dat de werkgever maatregelen had moeten treffen om de kans op allergie zo klein mogelijk te maken. De werkgever is door de rechter gehouden om de schade te betalen. De hoogte daarvan moet nog nader bepaald worden. Wendy Postma heeft nog steeds klachten: 'Het beÔnvloedt je hele leven. Na zes jaar zijn mijn nagels eindelijk hersteld. Maar ik kan alleen de allerduurste cosmetica gebruiken. In het dagelijks leven moet ik rekening houden met de allergie. Ik kan niet zelf meer de afwas doen. Toen ik laatst een nieuw mobieltje kocht, bleken de knopjes van rubber en daar ben ik allergisch voor geworden.' Jan Warning van Bureau Beroepsziekten FNV: 'Ondanks alle voorlichting zijn er nog steeds kapsalons met oude, ongezonde werkmethoden. Uit dit verhaal blijkt welke vervelende gevolgen dit heeft voor werknemers. Maar ook, dat wij niet zullen schromen de kosten bij de werkgever te leggen.'


Dichtslibben stents na dotterbehandeling onderzocht

Jaarlijks worden in Nederland duizenden hartpatiŽnten gedotterd. Bij deze behandeling wordt een
vernauwing in de kransslagader verwijderd om de kans op een hartinfarct te verminderen. Bij veel patiŽnten
wordt ook een stent geplaatst, een klein metalen buisje dat het bloedvat stabiliseert en het vat langer
openhoudt. Een nadeel van deze behandeling is dat dit buisje dicht kan slibben.UMCG-promovendus Rik
Groenewegen onderzocht nieuwe strategieŽn om het dichtslibben van de stent tegen te gaan.

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/nieuwsbrief/nieuwsbrief23_08/23_02


Knutselen aan het suikermetabolisme van Lactococcus lactis

Lactococcus lactis is een melkzuurbacterie die gebruikt wordt in de zuivelindustrie. Wietske Pool beschrijft
in haar proefschrift het genetisch knutselen aan het suikermetabolisme van L. lactis. Naast de fundamentele
interesse voor dit suikermetabolisme en de regulatie hiervan, was er interesse vanuit de zuivelindustrie. Pool
maakte L. lactis stammen die de suikers galactose en lactose beter kunnen verteren, om zuivelproducten met
een lagere concentratie van deze suikers te maken. Dit is gunstig voor mensen die lijden aan de
stofwisselingsziektes lactose intolerantie of galactosemie, die respectievelijk geen lactose of galactose
kunnen verteren.

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/nieuwsbrief/nieuwsbrief23_08/23_08


Reguliere kwakzalverij - bijna weer een dodelijk slachtoffer

Mijn moeder, 73 jaar jong, was tot vorige week een zeer aktieve vrouw. Ze had wel wat kwaaltjes, zoals elk mens met een dergelijke leeftijd.Vorige week woensdag werd zij doormiddel van een 'kijkoperatie' aan haar galblaas geholpen.  Niets bijzonders, een dagopname voldeed voor de noodzakelijk zorg. Vanaf donderdag werd zij doodziek, volgens het verplegend personeel was dat normaal en moest zij thuis de tijd nemen om uit te zieken. Op donderdagavond was zij nog steeds doodziek, ze kon bijna niet ademen en viel steeds weg alsof ze een soort tia had gehad. Familieleden wezen de verpleging op mogelijke complicaties. Ze kreeg wat extra zuurstof toegediend, met de mededeling dat ze toch echt zelf moets gaan ademen want ze ' moest' naar huis. Ze stort in het bijzijn van haar dochters in elkaar en werd door haar dochters in bed gelegd. Alarm werd door de verpleging afgedaan met de normale, bijkomende complicaties en het was volkomen normaal dat iemand van een dergelijke ingreep beroerd was. Nadat familieleden van andere patienten in de kamer ook stennis gingen schoppen, kwam er toch maar iemand met een infuus aansjokken om een poging te doen onze moeder wat vocht toe te dienen. Ze had al meer dan 24 uur niets binnengehouden.

Op vrijdagochtend was onze moeder bijna overleden, al haar organen verloren hun functie. Na lang aandringen en een hoop geruzie werd zij onderzocht en afgevoerd naar de IC. Men wist in eerste instantie niet wat er
loos was, tenslotte kwam iemand op het idee dat er weleens iets mis had kunnen gaan tijdens de kijkoperatie van woensdag. De hele familie werd opgetrommeld, moeder was bijna dood. Na 2 operaties ontdekte men dat de oorzaak van het 'beroerd' zijn lekkende galwegen waren. Er zaten klemmen verkeerd, liters gal waren door haar lichaam gesijpeld om de nodige schade aan te richten. De enige oplossing was moeder open snijden en alle aangetaste organen eruit halen, schoonmaken met chemicalien en weer terugstoppen. Dichtnaaien, zo, nu moet uw moeder het zelf gaan doen en ligt het bij haarzelf of zij er nog bovenop komt.
Op zaterdag, haleluja, personeel op de IC in een jubelstemming.

We mochten allemaal naar binnen en stonden aan moeders bed te kijken naar haar terwijl zij kunstmatig in coma gehouden werd. Een breeduit grijzende zuster vertelde dat de ingreep succesvol was en dat we er bij mochten zijn als moeder gewekt werd uit haar kunstmatige coma. Nog geen 3 minuten later werden wij de IC uitgeduwd en werd moeder met schokken op haar hart gereanimeerd. Dit hebben ze 4 maal gedaan, op zondag ook nog een aantal keer. Nu beweren ze dat ze de juiste oplossing gevonden hebben, de juiste mix van multivalente antibiotica. Hoera!!

Ze heeft zelfs een gemiddelde hartslag van 130, een hele verbetering na de die van meer dan 200 per minuut. Nu is het afwachten, ze ademt bijna zelf en heeft nog maar een aantal graden koorts. We mogen 2 x per
dag een half uurtje bij haar kijken, met 2 tegelijk. We zijn met 6 kinderen en wat aanhang, dus hebben we wel een paar minuutjes. Dan kijken we naar onze moeder, met al haar infusen, slangen, machines, haar
opgezwollen lichaam, haar tong uit haar mond en ogen half gesloten. Soms is ze wat bij, heel vaag. Dan schud ze haar hoofd heen en weer en lopen er wat tranen over haar wangen.   Morgen, op dinsdag, hebben we een gesprek met het ziekenhuis. Dan gaan ze ons het plan vertellen, want ze schijnen een plan te hebben, om het op te lossen. Vandaag is er voor de zekerheid ook een hersenscan gemaakt, horen we ook de uitslag van. Als de koort niet verder gezakt is na de wondercocktail van antibiotica, dan zou er mogelijk nog iets kunnen lekken en gaan ze nog een keer kijken wat er loos is. Het wakker maken uit de coma gaan ze nog niet doorzetten, moeders hart gaat op hol als ze bijkomt.

Gisteren was ik op haar kamer op de afdeling, om haar spulletjes op te halen en de kleding die ze zorgvuldig had uitgezocht voor deze 'dagopname'. Het verplegend personeel vroeg hoe het met haar was. Ik zij dat ze
bijna dood was. Tja, complicaties zij de zuster. Ik keek de patienten in de kamer aan, zij hadden mijn moeder als 'onze moeder' binnen zien komen. Ik zag de angst in hun ogen. Niemand zei iets.
Zo, nu is het maar afwachten. Ze is in goede handen.

Een lezer


Vraag de minister om de 23 meest gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in ons voedsel te verbieden!

Door agressieve lobby van de bestrijdingsmiddelenindustrie wil minister Verburg van Landbouw niet langer de 23 meest gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in de Europese voedselketen verbieden. Het gaat om gifsoorten die kankerverwekkend zijn, erfelijke afwijkingen of onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken en/of hormoonverstorend zijn. In 2007 kwamen deze stoffen voor op maar liefst 22% van de in de EU geteste producten! Deze stoffen horen niet in ons voedsel thuis en het is daarom ook onaanvaardbaar dat minister Verburg haar standpunt heeft herzien. Maar het is niet te laat! Op 23 juni aanstaande wordt dit onderwerp opnieuw besproken in de Raad van Ministers in Europa. Ga daarom nu naar www.pesticidewatch.eu/NL/ en roep onze minister op als nog te kiezen voor onze gezondheid en een schoon milieu! Op de website vind je ook meer informatie.

Ga nu naar de actiesite www.pesticidewatch.eu/NL

Milieudefensie en Stichting Natuur & Milieu

Tip: Bernard W.G. van der Woude


 

Ga naar het hoofdmenu

 Kritische weblog voeding en gezondheid

foto.jpg (10460 bytes)

Gezien de grote belangstelling voor mijn site leek het mij tijd een aparte weblog te starten waar ik dagelijks nieuws en mijn bevindingen snel kan opnemen. Veel plezier met het volgen van ondergetekende op het pad der gezondheid en op weg naar de waarheid zullen we maar zeggen. Deze weblog is mijn persoonlijke visie op gezonde voeding. Ik ben geen medicus maar informatie analist die dagelijks wereldwijd nieuwe studies opspoort bij organisaties, universiteiten, ziekenhuizen en kontakten heeft met vele experts op het gebied van voeding, oliŽn, vitamines etc en die kritisch kijkt naar het beleid in Nederland en Europese overheden. Hun visies gaan vaak dwars in tegen wat de gevestigde orde beweert. Ik negeer de propaganda van de industrie en ga zelf op zoek naar de feiten.

Ik noem niet alleen nadelen van industrie produkten maar ook van gewone produkten zoals zuivel, soja, vlees, oliŽn, kruiden etz. Aan u de keuze wat u er mee doet. Veel leesplezier en blijven nadenken wat goed voor u is. Vermijdt voeding en cosmetica bomvol chemische toevoegingen en kies voor natuurlijke voeding, scheelt een hoop ellende op termijn..... een gezond en lang leven gewenst !

Uitgebreide informatie op thema kun je vinden op: www.fonteine.com

Met vriendelijk groet, Ron Fonteine

Vrijwilligers die mij helpen:

xxx | Marjan Reuvers | Melchior Meijer

 

chlorella alg - verbeter je energie

 

 

 

Goed artikel gezien?


Help ons door goede artikelen of nieuws te melden. Stuur uw link of nieuwsfeit naar: ugamedia@wirehub.nl
Wij zoeken ook nog mensen die buitenlandse nieuwsbronnen in de gaten willen houden.

 

Google
  Web ronfonteine.com

 

 

 


View My Stats